Pirát, papoušek s páskou přes oko a velká dobrodružství

Pirat_jmenem_sampansky
Myslíte si, že zažívat dobrodružství s piráty je v našich končinách nemožné? Kdepak! Stačí zavřít oči, usilovně si to přát a ejhle, zázraky se dějí!

Alespoň ve fantazii malého Jiříka, který si zoufal cestou ze školky, že nemá žádné kamarády, a hlavně ve zbrusu nové knize brněnské autorky Petry Štarkové (*1975) s názvem Pirát jménem Šampaňský!

Aby vaše představy dostaly fyzickou podobu, musí být dostatečně originální. Žádní Supermani ani Spidermani, kteří jsou vidět ve filmech, se neobjeví, protože těm už dal konkrétní podobu někdo jiný. Proto ani Jirkův pirát není žádný Jack Sparrow, ale nositel jména Šampaňský a pásku přes oko nemá on, ale jeho papoušek, který má každý den jiné jméno a mluví jenom anglicky.

Proto se stalo, že pirátská loď připlula na brněnské sídliště a sblížila Jirku s Kubíkem a Davídkem. Společně se pak vypravili na průzkum podzemního moře, ve sklepě našli dráčka Drápka, zahráli si vodní pólo se žraloky, přemohli zlé kluky páťáky a hledali pravý pirátský poklad. A to vše na hřišti pod dozorem maminky.

Že to není možné? Ale je. Copak si už nevzpomínáte na ta svá úžasná dobrodružství, k nimž vám stačilo přivřít oči a snít? Pokud jste už tak velcí, že si to období nepamatujete, pak si knihu plnou fantazie Pirát jménem Šampaňský se svými dětmi přečtěte. Možná se pak s nimi také ochotně pustíte do námořních bitev a budete věřit, že v modře osvětlených bytech bydlí žraloci.

Kniha Pirát jménem Šampaňský je dle dostupných informací knižním debutem Petry Štarkové. Ta ovšem není ve světě pohádek a fantasy žádnou začátečnicí. Má totiž na svém kontě řadu povídek, které vyšly například v knize plné sci-fi Technokouzla aneb příběhy z jiných světů nebo v souboru nazvaném O čem píší ženy. Nevím, jak povídky, za něž autorka posbírala v různých soutěžích řadu ocenění, protože jsem je nečetla, ale fantazijní příběh o pirátovi se jí opravdu moc povedl.

Zaujalo mě v něm zejména prolínání skutečného a vymyšleného světa, z čehož je možné vycítit lehkou pobídku k tomu, aby se děti nebály snít a mít své smyšlené hrdiny. Ve světě, který je okupován elektronickými médii nezbývá příliš mnoho prostoru na vlastní fantazii – hodně už je vymyšleno a má hotovou podobu. A to je velká škoda.

Petra Štarková pracovala mimo jiné v pedagogicko-psychologické poradně a působila jako psycholog pro děti a mládež například i na dětem určené lince důvěry. Určitě tedy ví hodně o dětské duši i o jejich současných problémech. Rozumí osamělosti dětí a dospívajících způsobené pracovním vytížením rodičů, ale i neschopností najít si kamarády. A snaží se jim svou knihou pomoci.

Pirát jménem Šampaňský sice líčí příhody předškoláka a dvou prvňáčků, ale děti tohoto věku si ji sami přečíst nezvládnou. V tom jim musí pomoci právě rodiče a tím, že jim budou předčítat, možná i najdou společnou řeč se svými osamělými potomky. Kdo ví, třeba se do nějakého fantazijního dobrodružství pustí po dočtení spolu. Vždyť kdo umí snít, už není nikdy sám.

Pěkně napsaný příběh doprovází veselé ilustrace malíře a ilustrátora Petra Modlitby (*1968). Přestože je známý především jako tvůrce pravěkých obrazů (navazuje svojí tvorbou na Zdeňka Buriana), jeho obrázky do dětské knihy přesně „pasují“ a jsou tak nápomocny dětské představivosti. Po barevné obálce může být nepříjemným překvapením, že ilustrace v textu jsou jen černobílé, ale na druhou stranu – dětská fantazie si je už určitě snadno „dobarví“sama.

Celkově se tedy dá říci, že podzimní novinka nakladatelství Triton se velmi vydařila. Dokonce i svojí atmosférou deštivého podzimu, kdy je sice už zima, ale sníh ne a ne napadnout, přesně zapadá do aktuální reality za našimi okny. Chcete-li si tedy s dětmi zkrátit čekání na sněhové radovánky, můžete s Pirátem jménem Šampaňský vyplout na podivuhodnou plavbu. Určitě nebudete litovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePirát jménem Šampaňský

Štarková, Petra

Triton, 2015

Napsat komentář