Hlavní hrdinky a jejich životní karamboly

Zeny-o-zenach-pro-zeny
Společný prvkem následujících románů jsou hlavní hrdinky, které buď procházejí životními změnami, nebo se musí vypořádat s činy a minulostí mající vliv na jejich budoucnost. Najdou sílu něco změnit a zdolat překážky?

Hlavní hrdinka Jolana se na prahu čtyřicítky rozhodne změnit svůj dosavadní život. Dá výpověď v práci, která ji nenaplňuje, opustí dosavadního muže a nejen v sexu začíná poznávat nepoznané. Sice podle názoru společnosti se urve ze řetězu, ale zároveň zjišťuje, že pokud nebude mít ráda sebe, nic se nezmění…

Jolana se nikdy nebála pojmenovat věci pravým jménem. Na jednu stranu to mělo své výhody, ale také nevýhody. Protože všichni v jejím okolí věděli, na čem jsou, ale ten, se kterým žila, se nakonec ukázal být někým úplně jiným. Člověk až po letech zjistí, vedle koho to vlastně utrácí čas.
Úderem čtyřicítky se proto rozhodla, že se s ním rozejde a přestala se ohlížet na to, co od ní očekávají ostatní. Začala konečně žít sama pro sebe. Všichni (včetně jí samé) se ale najednou nestačí divit. Protože pohledem mravného člena občanské společnosti se Jolana de facto „urve ze řetězu“.
Poznává nové muže. Poznává, jaká tajemství sexu jí dosud byla odepřena. Poznává osudy lidí kolem sebe a svou nově nabytou svobodou jim dodává chuť do života. Poznává, že je závislá na lásce. Na lidech. A na svobodě, pročež se rozhodne opustit práci, která ji nebaví. Začne žít totálně nový, ale totálně vysněný život, který sice občas bolí, ale rozhodně míň, než když musela potírat své potřeby a touhy. Dochází jí, že jen těžko vás mohou mít rádi druzí, když nemáte rádi sami sebe.

Princezna Psycho je kniha, která vám bude mluvit z duše a kterou budete chtít mít v nočním stolku pro případ, když budete mít pocit, že jste možná taky trochu „psycho“, ale zároveň ujistit, že v tom rozhodně nejste sama.

Ukázka z knihy

Po telefonátu s Petrou jsem o pár kilo lehčí. Z hlavy mi odešel takovej ten zbytečnej sajrajt, kterej vytvořil domněnkový doupě. Nikdo nevíme, co přesně máme dělat, právě mi to došlo. Jen to prostě zkoušíme. Celý život je vabank, ale cesta je cíl. A i v tom cíli může začít něco nového. Děláme, co je v našich silách. Tak proč si pořád zasírám hlavu smutkama a stresem. Vyspala jsem se přece s Karlem docela nedávno a dokonce třikrát. Jo, nebylo to špatný, možná proto, že jsme byli trošku opilý. A já když se napiju, jsem pak povolná. Když Karla vidím střízlivá, zase až tak mě nebaví. Navíc je to bručoun, který přijde z práce, zavře se doma, zapne počítač anebo si jen zapálí cigáro a čumí do stropu.

Princezna Psycho

Autorka: Tereza Schillerová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 147×206 mm
ISBN: 978-80-87973-45-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Princezna Psycho vydalo nakladatelství No Limits.

O autorce

Tereza Schillerová se narodila 20. února 1980 v Praze, kde také žije. S blogováním začala na jaře roku 2016 a bylo založeno na osobní zkušenosti s velmi zákeřnou nemocí. Její úspěšný blog Deník raka se stal populární a na jaře roku 2017 vyšla knižně jeho první část, kterou v listopadu 2018 doplnil i díl druhý – Deník raka 2. Zatím co první díl je čistě autobiografický a autorka v něm bravurně a otevřeně popisuje všechny stavy, které provázejí léčbu rakoviny. Naprosto strhující zpověď, u které čtenáři ocenili hlavně snadnou čtenost a pozitivní pocit po dočtení. Více se dočtete na jejích stránkách.

————————————————

Hrdinka další knihy, poloviční indiánka, najde po rozchodu rodičů útěchu v alkoholu. Ten ji ale postupně ovládne. Cestu ze spirály najde v terapeutickém středisku, které jí pomůže opět nalézt rovnováhu a navázat kontakt s indiánskými kořeny.

Tilly je napůl indiánka a napůl Skotka a žije s rodiči a sestrou v malém kanadském městě. Po rozchodu rodičů na čas propadne alkoholu. Naštěstí se může opřít o několik silných žen, které jsou součástí jejího života – o svou moudrou babičku či o chápavou učitelku, a postupně nachází východisko z neradostné existence ve zvláštním terapeutickém centru, které využívá postupy založené na indiánské léčitelské tradici – hluboké vnímání přírody, pobyty v potní chýši, hojivé rituály. Po náročném hledání identity se jí podaří opět navázat kontakt s téměř zapomenutými indiánskými kořeny.

Ukázka z knihy

Držela jsem se maminky za malíček a poskakovala jsem po chodníku, kudrnaté tmavohnědé vlasy jsem měla stažené do culíků, které se rytmicky pohupovaly. Bylo to roku 1974 a v kanadském městě Kelowna byl letní den, jeden z mnoha podobných. Na obloze jasně zářilo slunce, ve vzduchu se vznášela vůně zralého ovoce a ulice se hemžily turisty, kteří se zásobovali jídlem, než vyrazili do luxusních srubů u jezera Okanagan.

Příběh vážky

Autor: Monique Smith
Přeložila: Viola Somogyi

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 146×205 mm
ISBN: 978-80-262-1532-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Příběh vážky vydalo nakladatelství Portál, kde naleznete další ukázky.

O autorce

Monique Gray Smith je kanadská terapeutka a spisovatelka. Angažuje se rovněž jako prostředník a kontaktní osoba s vládními úřady při prosazování zájmů domorodých obyvatel Kanady.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Edita se bezhlavě zamiluje, vdá se, ale idylka nemá dlouhého trvání. Z manžela se stane násilník, který se neštítí svou ženu psychicky a fyzicky týrat. Edita se nikomu nesvěří a v osudovém okamžiku tyrana zabije…

Módní návrhářka Edita žije od smrti prvního manžela jen se svým psem a postupně začíná vnímat zrychlené tikání biologických hodin. Její osud od základu změní setkání s charismatickým Ondřejem, do kterého se bezhlavě zamiluje. Mladá žena přijímá nabídku k sňatku a věří, že konečně přijde i vysněné dítě. Čeká ji však tvrdé prozření. Z partnera se krátce po svatbě vyklube agresivní násilník, který se neštítí žádné krutosti. Edita, plná ponížení a studu přede všemi pečlivě tají domácí násilí a marně hledá cestu z bludného kruhu. Jako podnikatelka je soběstačná i úspěšná, ale v soukromí se pod vlivem systematického týrání mění v submisivní a vystrašenou bytost. V jednu chvíli sice najde sílu k odporu, ale její pokus vyklouznout zpod Ondřejovy nadvlády nevyjde tak, jak plánovala. Dochází k tragické konfrontaci a Edita svého muže zabije. Noční můra však nekončí, a teprve teď paradoxně nastává skutečný boj o život… Proč jen se někomu nesvěřila?

Ukázka z knihy

Sebrala všechnu zbylou odvahu a pohlédla mu do očí. „Něco jsem v životě dokázala. Vybudovala. Zato ty si jenom hojíš ego na slabších!“
„Cos to řekla?!“
Bůh se mnou, pomyslela si. Nedokázala to však zastavit – dlouho potlačovaná nenávist vyvřela na povrch. „Rozuměls mi dobře. Jsi nula, co si hraje na frajera! A přitom dokážeš jenom jedno – ubližovat bezbranným. Chudáku! Je mi z tebe na blití!“
Souměrný obličej proměnil palčivý vztek. „Garantuju ti, že dneska vybliješ vlastní zuby, ty pizdo!“
To je dost pravděpodobné, napadlo ji vteřinu předtím, než do ní strčil. Zavrávorala, ztratila rovnováhu a zřítila se do zmrzlé trávy. V první chvíli si vyrazila dech, honem se ale vzpamatovala odhodlaná vstát. A utíkat… (str. 1)

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

Černá vdova

Autorka: Markéta Harasimová

Počet stran: 350
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978–80-907508-1-4
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Černá vdova vydalo nakladatelství MaHa.

O autorce

marketa-harasimovaMarkéta Harasimová je členkou české sekce AIEP a aktuálně se začleňuje i do Obce spisovatelů. Knihy začala vydávat už během studií. Dnes se literární tvorbě věnuje na plný úvazek – kromě románů píše články a povídky, stala se scenáristkou a pravidelně vystupuje se svým kulturním programem. Spolupracuje s řadou známých osobností. Je také autorkou projektu S vínem nad knihou, který kombinuje scénické čtení, hudbu a degustace moravských vín. Založila vlastní nakladatelství MaHa. Autorčina současná tvorba je laděna eroticky a detektivně; často jde až na hranici thrilleru. Tíhne k akci, pádným dialogům a emotivním situacím. Z tvorby Markéty Harasimové můžeme jmenovat například knihy RozcestíMiriamNejkrásnější darOsmnáctRůže a slzy, anebo erotické krimithrillery Sametová kůžeVražedná vášeňPouta z pavučinMrazivé hry, Poháry touhy či Purpurové doteky. Zaujmout by vás také mohl rozhovor s autorkou. Markéta Harasimová přispěla rovněž do naší rubriky Čtení ke kávě povídkami Manželské etudy a Osudové vinobraní – část 1 a část 2. Na začátku roku 2018 vydala knížku pro děti Z deníku kočičky Ťapičky. Její v pořadí sedmnáctou knihou je krimithriller Hedvábná pastnásledoval Potemnělý ráj. Více na www.marketaharasimova.cz.

 

————————————————

Jaké to musí být, když ztratíte vzpomínky? Přesně tím si prochází Adriana, která si ze svého předchozího života nic nepamatuje. Při pátrání zjistí, že je dokonce matkou. Jak se snaží odhalit svou minulost, zjišťuje, že něco by nemělo být nalezeno.

Adriana si svůj život pamatuje až od chvíle, kdy ji našli zuboženou ležet na ulici před britskou ambasádou v Sierra Leone. Co bylo předtím, netuší. Naprosto ji šokuje, když se dozví, že kdysi porodila dítě. Zoufale začne pátrat po své minulosti, ovšem vzpomínky odsunuté do nevědomí mohou být až příliš děsivé a kruté.

Ukázka z knihy

V noci jsem uslyšela prapodivné šátrání, jako by venku před naším stanem někdo nebo něco chodilo. Potom se ozvaly ohlušující rány a nakonec i hlasitý mužský křik. Najednou někdo roztrhl plátno stanu. Neroztáhl jen zip, ale něčím ostrým ho doslova rozpáral. Zamžourala jsem rozespale do tmy, protože mi vůbec nedocházelo, co se děje. Danny ještě tvrdě spal. Probudily ho až výkřiky polonahých domorodců, kteří nás spoutali a surově tahali z našeho plátěného příbytku. (str. 1)

V náruči kanibala

Autorka: Barbora Walterová-Benešová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-085-6
Doporučená cena: 289 Kč

 

 

Knihu V náruči kanibala vydalo nakladatelství Alpress. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Novinářka Barbora Walterová-Benešová miluje africkou kulturu, historii i náboženství, ačkoli afrikanistiku nikdy nestudovala. S manželem, rodiči a čtyřmi dětmi žije v malé vesničce na Mělnicku. Je autorkou knih Dívka, která ztratila budoucnostDívka, která nesměla mít sny a Bez volby či Došel nám čas

————————————————

Příběh jedné obyčejné holky, co nechtěla žít obyčejně, míří ke svému konci. Jedna drobná nehoda otevře Anně oči a ta si uvědomí, že takhle to dál nejde a že už musí dojít k nějaké změně…

Automobilová nehoda, při níž hlavní hrdinka Anna narazí do betonového odpadkového koše v majetku hlavního města Prahy, způsobí dvě věci. Uvědomí si, že žije tak pohodlně, až přestala vnímat detaily kolem sebe. A zjistí, že naprosto o nic v životě neusiluje. Před sebou vidí jenom dvě možnosti, buď to změní, nebo ne. A ona se znovu rozhodne skočit. Závěrečná část zábavné trilogie o jedné obyčejné holce, která nechtěla žít obyčejný život.

Ukázka z knihy

Otočila jsem se do protisměru, šlápla na plyn a narvala to do odpadkového koše na chodníku.
Chvíli jsem seděla v autě a dívala se před sebe. Kolem nikdo nešel, bylo brzy ráno. Sluníčko se teprve dralo ven, ale už nehřálo. Táhlo na říjen a mě na čtyřiatřicet. Sebrala jsem dvě smítka z pruhované šály. Přepnula jsem rádio na kanál šest, kde hlásí zprávy. Stočila okno okenní kličkou dolů a potom ho vytáhla zase nahoru. Nadechla se, sáhla pro telefon a vytočila číslo. (str. 5)

Kdoule

Autorka: Ivana Chřibková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 121×181 mm
ISBN: 978-80-7639-020-1
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Kdoule vydalo nakladatelství Bookmedia.

O autorce

ivana-chribkovaIvana Chřibková se narodila 22. března 1981 ve Štěpánkovicích na Opavsku. Po studiích na střední škole začala pracovat pro kulturní rubriku opavského týdeníku Kamelot. Později pro deník Svoboda v Ostravě. Po práci na několika charitativních projektech se rozhodla přestěhovat do Prahy. Dostala místo redaktorky týdeníku Ano televize Nova. Na Nově potom zůstala ještě dalších deset let. Z pozice redaktorky printového týdeníku postoupila na pozici redaktor webových stránek televize, které úspěšně spolurozvíjela až k dnešní podobě. Z pozice redaktorky povýšila na pozici editorky, která online zpracovávala první reality show České a později Česko-Slovenské SuperStar a také ostatních pěveckých show. Později se stala šéfredaktorkou redakce webu nova.cz. Po online kariéře dostala nabídku pracovat jako producent a scenárista pořadu Volejte Novu. Vytvořila novou podobu pořadu tak, jak jej znáte z televizní obrazovky dnes. Po všech těchto zkušenostech se rozhodla kariéru na Nově ukončit a změnit svůj dosavadní život. Přestěhovala se do španělské Andalusie, kde napsala svou první knihu. Dnes žije ve městě Leeds v Anglii a momentálně se věnuje práci na další knize. Napsala knihy Suchý hadr na dně mořském (reportáž ze křtu) a Když to tam není, tak to tam nehledej (naše ukázka). Také si můžete přečíst její povídky v rámci Čtení ke kávě: Jak jsem si sbalila kufry, Jak jsem se zbavila tlaku! a Vánoční pecka.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Bookmedia


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrincezna Psycho

Schillerová, Tereza

No Limits, 2019

zobrazit info o knizePříběh vážky

Smith, Monique Gray

Portál, 2019

zobrazit info o knizeČerná vdova

Harasimová, Markéta

MaHa, 2019

zobrazit info o knizeV náruči kanibala

Walterová-Benešová, Barbora

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeKdoule

Chřibková, Ivana

Bookmedia, 2019

Napsat komentář