Vánoční pecka

ivana-chribkova_vanocni-pecka
Neznám nikoho, koho by vánoční atmosféra, alespoň na chvíli nebo alespoň lehce, přes všechny skeptické poznámky o tom, že Ježíšek neexistuje a sobi nelítají, nešmrncla přes nos. Já jsem letos na začátku listopadu dostala takovou vánoční pecku, že se z ní možná nevzpamatuju už nikdy.

Téměř dva roky jsem žila na jihu Španělska, kde je i v listopadu jednoduše hic. Ve stejné době, kdy jsem doma nasazovala pletenou čepici a škrtila se šálou, jsem teď na terase sušila plavky. Blížící se Vánoce připomínal akorát tak název měsíce v kalendáři a fakt, že Vietnamci v La Linei vyvěsili nad své obchody nafukovací saně, gigantické Santa Clause šplhající se na nejbližší palmu a umělé vánoční stromky zasněžené umělým sněhem, který na slunci, přes všechnu svou umělost, skutečně taje. Nikdo nikde nenabízí čaj, natož svařák. A nikde to vánočně nevoní. A tak jsme se s přítelem, uprostřed toho hicu, rozhodli udělat pro naše portugalsko-britsko-rumunské přátele pravé české Vánoce. Byl to opravdu ambiciózní projekt. Pod vlivem sangrie v baru na pláži jsem celé skupině slíbila svařák, bramborový salát, perníky, kapra, štolu, marcipán a prý i sněžení. Na to si ale naštěstí pamatoval jenom Tomáš, který ho, v rámci zachování harmonie v našem vztahu, zamlčel.
Druhý den jsem na rybím trhu obcházela prodejce a zjišťovala, jestli také náhodou neimportují kapry z českého rybníka. Na mou skromnou otázku „Carpa?“ kroutili hlavou a nabízeli dorady, lubiny, sardinky, čerstvého tuňáka, kalamary, krevety a chobotnice. A tak jsem se nakonec rozhodla obalit řízek. Bramborový salát jsem dělala s mámou na Skypu. Když jsem se jí zeptala, jestli nemá čas upéct se mnou ještě štolu, perníky a uválet marcipán, poslala mě do Lidlu a hodila se offline.
Štolu, perníky a marcipán jsem nakonec opravdu v Lidlu koupila, protože na domácí zkrátka nebyl čas. Výhled z okna jsem přestříkala umělým sněhem od Vietnamců z La Linei. Vánoční ozdoby visely na lampě a vánoční aranžmá leželo na dlouhém stole vytvořeném ze zahradních stolků z terasy.

Krájeli jsme jablíčka, z MacBooku hořel krb a z youtube hrály koledy. O zbytek bramborového salátu se losovalo, řízky se dojídaly na stojáka v kuchyni a svařáku říkali Portugalci skořicový čaj.  Já s kamarádkou jsme si na konci večeře na tajňačku hodily žabkou, což nám přišlo jako nejlepší alternativa bačkory. České Vánoce ve Španělsku měly úspěch.

Druhý den ráno nás vzbudilo zářící slunce, které pokládalo své ostré paprsky na hladinu moře, a sněhové závěje z oken popadaly na terasu. Ale alespoň jsme se pokusili.
Na začátku letošního roku jsme se přestěhovali do Anglie. Na začátku listopadu jsem vytáhla všechny své čepice, šály, rukavice a koupila si vánoční svetr se sobem. V kavárně, kam chodím psát, mi už kafe nalívají do hrnku s obrázkem vánočního stromku. Je zima, ve které voní Vánoce. Svařák dělám po litrech a venku už dokonce i jednou sněžilo. Doma nás dusím jablečno-skořicovou vůní. Celý listopad balím narozeninové dárky do vánočního papíru a nehodlám s tím přestat. Už dvakrát jsem byla obcházet kolem náměstí Millennium v Leeds, kde připravují vánoční trhy, a snad bych jim i pomohla sešroubovat zbytek stánků, jak moc se těším, ale vím, že k tomu nemám talent. Jsme blíž domovu a jsme blíž Vánocům. Je super, že jsem tu pravou atmosféru mohla postrádat, protože jsem si znovu uvědomila, jak moc ráda ji mám. Jak moc ráda mám čepici zaraženou do čela, jak moc ráda mám pohled na zasněženou zahradu, jak moc ráda mám naše tradice. Krásné Vánoce!


Ivana Chřibková

Ivana Chribkova_podobenka2Ivana Chřibková se narodila ve Štěpánkovicích na severu Moravy. Po studiích na střední škole začala pracovat pro kulturní rubriku opavského týdeníku Kamelot. Později pro deník Svoboda v Ostravě. Po práci na několika charitativních projektech se rozhodla přestěhovat do Prahy. Dostala místo redaktorky týdeníku Ano televize Nova. Na Nově potom zůstala ještě dalších deset let.
Z pozice redaktorky printového týdeníku postoupila na pozici redaktor webových stránek televize, které úspěšně spolu rozvíjela až k dnešní podobě. Z pozice redaktorky povýšila na pozici editorky, která online zpracovávala první reality show České a později ČeskoSlovenské SuperStar a také ostatních pěveckých show. Později se stala šéfredaktorkou redakce webu nova.cz. Po online kariéře dostala nabídku pracovat jako producent a scenárista pořadu Volejte Novu. Vytvořila novou podobu pořadu tak, jak jej znáte z televizní obrazovky dnes. Po všech těchto zkušenostech se rozhodla kariéru na Nově ukončit a změnit svůj dosavadní život. Přestěhovala se do španělské Andalusie, kde napsala svou první knihu. Dnes žije ve městě Leeds v Anglii a momentálně se věnuje práci na další knize. Je autorkou knihy Suchý hadr na dně mořském (2015), která vyšla také jako audiokniha. Namluvila ji Vanda Hybnerová.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSuchý hadr na dně mořském

Chřibková, Ivana

Bookmedia, 2015

Napsat komentář