Laskavý debut Ivany Chřibkové vychází v nakladatelství Bookmedia

suchý hadr náhled
Ivana Chřibková se chtěla stát spisovatelkou již od raného mládí. Vše vtipné, či moudré si zapisovala, aby z toho všeho později sestavila hřejivou, humornou sbírku povídek ze života. My teď díky nakladatelství Bookmedia můžeme do jejích životních peripetií nahlédnout.

Samotný oxymorónový název knihy Suchý hadr na dně mořském jako by napovídal, že v životě nemusí vždycky vše dávat smysl. Pokud však člověk poslouchá a učí se, střípky poznatků se postupně zformují do celistvé vědomosti. A nebo taky ne. O tom už žití je. Psaní pro Ivanu Chřibkovou není jen sepisování pravidel,  jak dělat vše správně a zdravě, ale především vášní a způsobem, jak se se čtenáři podělit o humor, který k životu bez pochyb patří.

Ačkoliv spisovatelka a bývalá redaktorka sbírala inspiraci ve všedním životě svých blízkých a tato sbírka by se tedy dala lehce označit za autobiografickou, najdou se v ní i prvky fikce. Autorka však sama uvedla, že si myslí, že knihou nikoho ze svých blízkých nezvládla urazit a že se z ní budou všichni těšit s ní. V knize se objevuje několik hlasů, od malé holčičky až po dospělou ženu. Věříme, že vás bude je bavit číst stejně tak, jako je autorku bavilo psát.

 

Neuměla šplhat. Chtěla být prodavačkou jako teta Bedřiška s velkýma prsama. Nenáviděla kostel, do kterého musela chodit, a nechtěla vodit svého bratra do školky, protože byl tlustý a do punčocháčů jí s ním museli pomáhat ostatní. Měla ráda knížky a nechápala, proč ostatní ne. Měla jiné zapínání na školní aktovce a myslela si, že to je ten důvod, proč jí do její oblíbené knížky malují kosočtverce. Krátké kapitoly, vtipně odrážející dění na vesnici, trampoty dospívajícího člověka i těžké soužití s rodiči, kteří se vzali pouze a jenom kvůli vesnickým konvencím, nicméně ukazují, že je možné život brát i z té veselejší stránky. I když si na ten okamžik někdy musíte chvíli počkat. To, co se v jí dětství zdálo jako fakt a v patnácti vypadalo jako špatný sen, v osmnácti přerostlo v něco, kvůli čemu stálo za to sáhnout si na život. Na samotném konci však zjistíme, že na každý problém existují pouze dva úhly pohledu. A ten pozitivní vyhrává.

Měli jsme možnost se zúčastnit křtu dané knížky. Přečtěte si naši reportáž a krátký rozhovor se samotnou autorkou.

 

Suchý hadr na dně mořském

Autorka: Ivana Chřibková

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 123 x 183 mm
ISBN: 978-80-88036-42-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Suchý hadr na dně mořském vydalo nakladatelství Bookmedia.

Ivana Chřibková

se narodila na vesnici ve Slezsku. Podílela se na několika charitativních projektech a poté se přestěhovala do Prahy, kde působila jak v týdeníku Ano, tak jako šéfredaktorka webových stránek televize Nova. Po deseti letech se přestěhovala do Španělska, kde se věnuje své největší vášní– psaní.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSuchý hadr na dně mořském

Chřibková, Ivana

Bookmedia, 2015

Napsat komentář