Avi Avraham se vrací

mozne-nasili-nahled
Po nepříliš dobře zvládnutém případu pohřešovaného chlapce si komisař Avraham Avraham vzal dovolenou, kterou trávil u přítelkyně Marianky v Bruselu. Teď se však vrací – a rovnýma nohama se ocitá v novém případu!

Avraham Avraham je jméno policejního komisaře, kterého vpustil do světa v současné době asi nejznámější izraelský autor detektivek Dror Mišani (*1975). V Případu pohřešovaného, který je úvodní částí zamýšlené série, se však komisař neuvedl právě nejlépe. Čtenář si jej pamatuje jako člověka, kterého i dílčí nezdar sráží na kolena, má nízké sebevědomí a současně paličatě lpí na svých přesvědčeních, i když se ukážou být špatná. Dalo by se říct, že chce být roven hrdinům detektivek, které čte a hledá v nich chyby, ale bohužel je člověkem nedokonalým. A tím i velice lidským – vždyť čas od času se mýlí každý…

A teď je Avi Avraham zpět v knize s názvem Možné násilí. Z dovolené mu zbývá pár dní, přesto jeho kroky po návratu do vlasti míří na policejní stanici, kde by se rád seznámil s nadřízeným, který v jeho nepřítomnosti nastoupil. Nevybral si šťastnou chvíli – zrovna tu mají zadrženého člověka, ale není, kdo by jej vyslechnul. A tak se Avi pouští do práce. Vyslýchaný je podezřelý, že před soukromou školkou umístil atrapu bomby, jenže popis svědkyně na něj úplně nesedí. A tak ho Avi musí propustit… Bylo to však správné rozhodnutí?

Kdo mohl mít na školku takový vztek, aby ji ohrozil? Že by rodiče dětí, kteří měli konflikt s ředitelkou? Avraham se pouští do dalších výslechů a naráží na znepokojivé souvislosti. Když je ředitelka školky nalezena s rozbitou hlavou, je jasné, že nešlo o planý poplach. Kdo stojí za útokem na předškolní zařízení? A co tají Chajim Sara, otec jednoho z dětí?

Avraham Avraham má před sebou těžký úkol: napravit svou reputaci po minulém případu. Je proto odhodlán nic nepřehlédnout. Jenže, když člověk moc chce, obvykle je všechno jinak… Zatím to vypadá, že i když Mišaniho hrdina zrychlil (ano, kniha má lepší spád než Případ pohřešovaného) a zpozorněl (docela správně vycítil, že Sara lže), přesto mu to podstatné opět uniká. Je to takový neohrabaný hrdina, který se teprve učí stát na vlastních nohou.

„Já ti nedovolím, abys to udělal, Avi. Myslím, že i ty chápeš, oč tady jde, a že na tom nemůžu spolupracovat.“
„Spolupracovat na čem?“
„Na tom, že si vymýšlíš další případ pohřešovaného, abys napravil to, co se ti stalo s Oferem Šarabim. A ty moc dobře víš, že právě tohle děláš, vidím to tvýma očima. Možná jsem ti neměla posílat to hlášení. Vymýšlíš si další případ pohřešovaného a dalšího otce, který ublížil svým dětem, abys napravil, cos tenkrát možná neudělal správně. Ale Sara není Oferův otec a žádné z jeho dětí není Ofer. A Ofera už zachránit nemůžeš, nemám pravdu? To přece chápeš, ne?“

Román Možné násilí je opět vyprávěný ze dvou úhlů pohledu: jednak hlavního hrdiny a jednak Chajima Sary, skoro šedesátiletého otce dvou malých kluků, které nade všechno miluje. Druhá rovina příběhu hodně naznačuje a určuje i celé vyústění knihy, přesto není zbytečná. Dror Mišani podniká Sarovým prostřednictvím sondu do života muže, který příliš toužil po dětech. Ukazuje, že opičí láskou nemusí milovat jen matky. Román tak dostává hluboce psychologický tón a zase poněkud vybočuje z hranic žánru, který je však v knize mnohem více patrný než v Mišaniho prvotině.

Přiznám se, že po osobním setkání s autorem na pražském veletrhu Svět knihy Avimu mnohem více rozumím a těším se na jeho vývoj v dalších příbězích. Dror Mišani má totiž se svým hrdinou velké plány a je odhodlán jej sledovat, dokud to půjde, třeba až do penze, a proměnit jej v sebevědomého hrdinu podobného těm slavným ze západu, k nimž vzhlíží. Ovšem, bude to ještě dlouhá cesta.

Možné násilí je pro někoho možná nuda, pro jiného příjemný zážitek, rozhodně to ale není odpočinková četba – spíše četba pro čtenáře, který je ochoten se na chvíli zastavit a o čteném také přemýšlet. Například i o odlišeném životní rytmu, určovaném biblickými svátky… Vždyť kde jinde pracovní týden skutečně začíná nedělí?

Myslím, že čeští čtenáři by tak trochu jinou detektivku izraelského stylu mohli přijmout, protože stejně jako Avi často sní o dokonalosti, snaží se k ní dospět co nejrychleji a případný neúspěch jim přináší deprese a ubíjí jejich sebevědomí. A vůbec toho možná máme společného více…

Knihu Možné násilí Drora Mišaniho vydalo nakladatelství Argo v překladu Jindřicha Vacka začátkem května.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMožné násilí

Mišani, Dror

Argo, 2018

Napsat komentář