Putování po československých dějinách

ceska-vlajka
Naše země má za sebou mnohá nelehká období. V následujících tipech vám představíme knihy, které nastavují zrcadlo událostem 20. století. Přečtěte si o československých odbojářích, komunismu, holocaustu a snaze na něj zapomenout a mnohém dalším.

Soubor revidovaných příspěvků stanice Český rozhlas Radiožurnál dává možnost nahlédnout do svobodných roků, které nastaly po dlouhé době komunistické éry. Kulturní fenomény, politické změny, sportovní výkony i každodenní život – v následující knize najdete průřez všeho tehdejšího dění.

Svobodná a divoká 90. léta

90. léta byla dobou náhle nabyté svobody. Politici i občané se učí zacházet s demokracií, mizí cenzura, bortí se zábrany. Namísto normalizační šedi přichází do módy nejkřiklavější barvy, lidé vyrážejí za hranice, zkouší podnikat, mění se vkus i způsob zábavy. Je možné dělat si legraci z čehokoli a z kohokoli. Nebývalá svoboda ale nahrává i nejrůznějším šíbrům. Od pouličních veksláků až po ty, kdo v privatizaci získávají ohromující jmění, tunelují celé továrny a podniky. První lidé přichází o práci, první lidé končí bezmocní na ulici.

To všechno jsou 90. léta, která zatím zůstávala stranou většího zájmu médií i veřejnosti. Pro historiky je to doba příliš blízká, pro novináře už příliš vzdálená. Kniha, připravená kolektivem Rešeršního oddělení Českého rozhlasu, má za cíl to změnit. Nabízí kaleidoskop stručných a zábavných příspěvků, které dobře ilustrují změny v politice i ekonomice, ale také ve sféře každodenních životů. Věnuje se kulturním fenoménům i předmětům běžné spotřeby a zábavy, tzv. retru. Opomenuty samozřejmě nejsou ani úspěchy českých sportovců. Ve svém základu kniha vychází z revidovaných a doplněných příspěvků, které mohli posluchači slyšet na stanici Český rozhlas Radioužurnál v rámci rubriky Svobodná a divoká 90. léta.

Příběhy z doby, kdy bylo možné vše
Autor: Dušan Radovanovič a kol.

Počet stran: 170
Vazba: vázaná
Formát: 215×227 mm
ISBN: 978-80-87530-15-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Svobodná a divoká 90. léta vydalo nakladatelství Radioservis.

————————————————

Podle televizního cyklu Příběhy 20. století život v komunistickém Československu představoval pro odpůrce režimu utrpení. Avšak ani ti, kteří se snažili nevyčnívat, občas neunikli pozornosti. Následující titul nabídne soubor unikátních příběhů obyčejných lidí, z nichž mrazí.

Normalizované životy

Jak snadno se člověk mohl stát spolupracovníkem StB? Jakými prostředky vydíral bývalý estébák evangelické faráře? Jak se žilo v 70. a 80. letech homosexuálům? Co způsobilo ponížení tzv. anticharty mezi umělci i prostými občany? Kniha podle dokumentárního cyklu České televize, jenž vznikl ve spolupráci se obecně prospěšnou společností Post Bellum, přináší unikátní příběhy a dramatické osudy obyčejných lidí v době husákovské normalizace.

Podle televizního cyklu Příběhy 20. století
Autoři: Adam Drda, Mikuláš Kroupa

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 215×303 mm
ISBN: 978-80-744-8074-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Normalizované životy vydalo nakladatelství Edice České televize.

Ukázka z knihy

ukazka-z-knihy-Normalizovane-zivoty

Prolistujte si celou ukázku.

————————————————

Karpatsko-dukelská operace si v očích svých účastníků dlouho nesla přízvisko zbytečných jatek druhé světové války. Jak to ale bylo ve skutečnosti? Nahlédněte pod pokličku komunistické cenzury, která neváhala využít hrdinství cizích ve prospěch strany.

Apokalypsa v Karpatech

Československý východní odboj bez cenzury a legend: Karpatsko-dukelská operace
Tzv. karpatsko-dukelskou operaci mnozí účastníci označovali za zbytečná lidská jatka. V bojové sestavě sovětských vojsk se této operace zúčastnily i jednotky šestnáctitisícového 1. čs. armádního sboru v SSSR, které v průběhu urputných bojů vstoupily 6. října 1944 Dukelským průsmykem na území vlasti.
Tato kniha přináší objevná, často až překvapivě neznámá fakta nejen o „apokalypse v Karpatech“, ale i o jejích širších souvislostech. Díky názorové svobodě, zpřístupnění nejutajovanějších archivních dokumentů a možnosti většího časového nadhledu se autorovi podařilo vrátit této významné kapitole dějin Čechů a Slováků historickou pravdivost. Ukazuje nejen obětavost a neokázalé hrdinství bojovníků, ale odhaluje i zákulisí diplomacie, intrik, rozporuplného vedení… To, co komunistický režim vždy účelově měnil a cenzuroval, nyní vidíme ve světle seriózního průsečíku mnoha svědectví.
Autor do sugestivního obrazu formou literatury faktu zapojil výpovědi desítek pamětníků včetně jejich poválečných, často velmi pohnutých osudů. Knize předchází dílo Přes krvavé řeky, ztvárňující čs. východní odboj od jeho vzniku po Duklu.

Autor: Karel Richter

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 153×217 mm
ISBN: 978-80-7565-243-0
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Apokalypsa v Karpatech vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Hitlerovské Německo se zmítalo v nevyléčitelných křečích. Žádná totální mobilizace je už nemohla zachránit. Volání jeho vůdčích představitelů k německému národu, že prožívá osudový okamžik svých dějin a nikdo nechť nelituje dát v rozhodující chvíli všechno pro vítězství, které přijde, to byla jen nesplnitelná přání či pouhé proklamace těch nejvěrnějších kolem führera. Někteří ještě věřili v nemožné. Spíš se jen utěšovali vírou v tajné zázračné zbraně a nakonec i v zásah Prozřetelnosti. Nic jiného než fanatická víra jim nezbývalo. Ty tam už byly časy, kdy si generálové ve führerově hlavním stanu kreslili do map červené šipky bleskových úderů. Leckteří se dokonce chtějí Hitlera zbavit. Jeho vůdcovství už začíná být na obtíž. Dne 20. července 1944 se o to po domluvě se skupinou opozičních generálů pokusil plukovník hrabě Stauffenberg. Umístil aktovku s časovanou bombou pod konferenční stůl v Hitlerově hlavním stanu. Několik lidí z führerova okolí přišlo o život, ale Hitler sám vyvázl jen s lehčím zraněním. S opozičními generály se sadisticky vypořádal. Dal je v mučírnách gestapa pověsit na řeznické háky. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Karel-RichterPhDr. Karel Richter, CSc., (* 1930) je český spisovatel, historik, publicista a překladatel. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK a Vojenskou akademii v Brně a v Bratislavě. V letech 1971–1989 pracoval jako vědecký pracovník ve Vojenském historickém ústavu v Praze. Knižně publikuje od konce 60. let a zabývá se zejména zpracováním vojenských konfliktů novodobé historie. Je autorem několika desítek významných publikací literatury faktu (např. Případ generála VlasovaTragický osud generála Heliodora PíkyPamětihodné bitvy českých dějinSudetyVálka začala v PolskuPřes krvavé řeky) a spolupracuje také s tiskem, rozhlasem (rozhlasová pásma ZborovBoj o magistrálu, Zakázané pamětiMír za zády Spojenců), televizí (seriál Cestou bojové slávy, dramatické pásmo Kam smrt nedosáhne) a filmem (Kluci z bronzu).

Karel Richter byl šéfredaktorem revue literatury faktu Přísně tajné!, je čestným předsedou Klubu autorů literatury faktu a členem Obce spisovatelů. Je trojnásobným laureátem Ceny E. E. Kische, dvakrát obdržel Cenu Miroslava Ivanova a slovenskou literární cenu Vojtěcha Zamarovského. Byl jmenován čestným občanem svého rodného města Chlumce nad Cidlinou.

Zdroj informací a fotografie: Jota

————————————————

Holocaust je jednou z nejstinnějších stránek světových dějin. Proč se však tento termín z české a slovenské paměti postupně vytrácel? To nám možná vysvětlí Tomáš Sniegoň. V následující knize poodhaluje manipulaci s historií, jejímž prostřednictvím se komunisté snažili změnit tvář vlastního režimu.

Zmizelá historie

Autor hledá v knize Zmizelá historie odpověď na otázku, proč se z české a slovenské historické paměti vytratilo slovo holocaust, a to i přesto, že jak v Protektorátu Čechy a Morava, tak i ve formálně samostatném Slovenském štátu došlo k vyvraždění několika set tisíc obyvatel židovského původu. Příčiny nachází jak v konstruování historické paměti v době komunistické diktatury, tak ve vědomém opomíjení židovské otázky po roce 1989, ve způsobu traktování druhé světové války v českém a především slovenském prostředí, v proměnách výkladu protiválečného odboje i kolaborace ve válečných letech, resp. v jen obtížném vyrovnávání se Čechů a Slováků s vlastní minulostí 20. století.

Holokaust v české a slovenské historické kultuře
Autor: Tomáš Sniegoň
Přeložila: Zuzana Krotovychová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2265-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Zmizelá historie vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Tomáš Sniegoň (* 1965) je historik a publicista, spolupracovník Českého rozhlasu, který pracuje v Centru pro evropská studia na univerzitě v Lundu. Vedle řady novinových článků a studii je autorem knih Tváří v tvář Severu (2012) a Lubjanka III. patro. Svědectví předsedy KGB z let 1961–1967 Vladimíra Semičastného (1999).

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmizelá historie
Holokaust v české a slovenské historické kultuře

Sniegoň, Tomáš

Argo, 2017

zobrazit info o knizeApokalypsa v Karpatech

Richter, Karel

Jota, 2017

zobrazit info o knizeNormalizované životy
Podle televizního cyklu Příběhy 20. století

Drda, Adam – Kroupa, Mikuláš

Edice České televize, 2017

zobrazit info o knizeSvobodná a divoká 90. léta
Příběhy z doby, kdy bylo možné téměř vše

Radovanovič, Dušan

Radioservis, 2017

Napsat komentář