Nová otázka pro Otázky a odpovědi!

otazka_neznameho_nahled
Nová otázka pro Samuela Hoeniga, majitele agentury Otázky a odpovědi, zní: „Kdo je ten člověk u mě v posteli, který si říká můj manžel?“ Pro člověka s Aspergerovým syndromem to bude pořádný oříšek, vždyť se nevyzná ve vlastních citech, natož aby vnímal problémy ostatních!

A proto se rozhodne zatáhnout do práce na odpovědi na onen záludný dotaz svoji bývalou společnici, paní Washburnovou. V případu Otázky ztracené hlavy jí šlo o život, a proto jí manžel spolupráci se Samuelem zakázal. Nicméně Samuel se nevzdává a dosáhne svého cíle: novodobý Holmes opět vyráží po stopě se svým věrným Watsonem v sukni po boku.

Poté, co jsou vylákáni voláním o pomoc té, která položila otázku, na druhý konec města, najdou na podlaze v agentuře mrtvolu jejího manžela. Od neschopného komisaře tak Samuel dostane novou otázku k vyřešení: „Kdo zavraždil Oliwera Levise?“ Ač není soukromým detektivem, pouští se do pátrání na vlastní pěst. Jenže se vše začíná komplikovat. Objevují se nové bývalé manželky podnikavé mrtvoly a v pozadí se drží jméno, k němž ne a ne najít tvář…

Případ pro muže s Aspergerovým syndromem s názvem Otázka neznámého manžela sepsala dvojice autorů E. J. Copperman (autor série Strašidelný penzion) a Jeff Cohen (autor naučných knih o lidech s Aspergerovým syndromem) jako druhý díl série o Samuelu Hoenigovi. Za cíl si dali přiblížit problémy lidí s tímto typem postižení, ne ovšem naučnou formou. Jejich hrdina, obtěžkán obtížemi, které obyčejní lidé jen stěží chápou, se pouští do řešení detektivních hádanek za vydatné pomoci paní Washburnové a své maminky, které jeho handicap plně chápou a jsou schopné mu v případě potřeby tlumočit, co mu chce okolí sdělit. Vzhledem k tomu, že Samuel je vypravěčem celého románu, má čtenář možnost nahlédnout do jeho myšlenkových pochodů a tím mu i více porozumět.

Protože mě lékařka nabádala, abych neseděl v kancelářské židli déle než dvacet minut v kuse, velmi jsem dbal na to, abych třikrát do hodiny povzbudil srdeční činnost. Rád bych řekl, že mi cvičení pomáhá tím, že se mi při něm lépe myslí, ale smutná pravda je, že mi to myslí pořád stejně, jen se mi u toho hůř dýchá a víc se potím. (str. 20)

Zábavnost knihy nespočívá v nějakém třeskutém humoru, ale vyplývá spíše ze situací a hlavně odlišného vnímání světa člověkem s Aspergerovým syndromem. Člověka, který neumí rozklíčovat pocity druhých, a nedokáže proto vycítit ironii, vztek, ale ani lásku. Nejde však o zesměšňování takto stižených lidí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Autoři opravdu přináší jen vlídný humor, a pokud je někdo zesměšněn, pak to není Samuel Hoenig, který se tolik snaží našemu světu plnému podprahových sdělení porozumět.

„Dvě věci se zdají být jasné,“ odpověděl jsem, vděčen za její intuici a porozumění mým myšlenkovým pochodům. To s těmi pochody je sice také metafora, ale taková, která mi dává vizuálně smysl – představuji si, jak myšlenky plynou lineárním směrem z jednoho místa na druhé podobně, jako když člověk pochoduje z místa, pokud tedy nezabočí. (str. 209)

Máte-li chuť se ponořit do tak trochu jiné detektivky plné humoru, která po svém zpracovává námět pomsty známý již z případu Agathy Christie Vražda v Orient Expresu, pak si knihu Otázka neznámého manžela vydanou nakladatelstvím Argo pořiďte. Věřím, že nebudete zklamáni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOtázka neznámého manžela

Copperman, E.J.

Argo, 2016

Napsat komentář