Nový Sherlock Holmes má „Aspergera“ a paní Watsonovou

otazka_ztracene_hlavy_nahled
Vlastní kancelář „Otázky a odpovědi“ a žije si svým rutinním životem, dokud nedostane otázku: „Kam zmizela hlava Rity Masters-Powellové?“, jejíž zodpovězení jej bude stát málem život!

Poruchám autistického spektra je v poslední době věnována nejedna nová kniha. Ve formě přístupné dětem je skvěle zachytila Ivona Březinová v příběhu Řvi potichu, brácho, autistického hrdinu má i románová novinka Nejhodnější chlapec Eli Gottlieba. Tu vydalo nakladatelství Argo, stejně jako svéráznou detektivku Otázka ztracené hlavy. Jejími autory jsou hned dva renomovaní tvůrci, kteří spojili své síly: E. J. Copperman, tvůrce série Strašidelný penzion, a Jeff Cohen, který publikoval dvě populárně-naučné knihy právě o životě s Aspergerovým syndromem. Z jejich spolupráce vzešel nový hrdina, kterého si prostě zamilujete!

Samuel Hoenig žije s matkou a jeho jistotou jsou každodenní rituály. Úzkostlivě je dodržuje, protože jejich narušení mu působí vážné potíže. Má Aspergerův syndrom, bystrý, od emocí oproštěný úsudek a zálibu v hledání odpovědí na nejrůznější otázky. Za tímto účelem si vystavěl svoji živnost, firmu „Otázky a odpovědi“.

Když jej ráno navštíví paní Waschburnová, aby mu položila svoji otázku, zastihne jej při hledání odpovědi na možnosti, zda je možné dosáhnout homerunu na novém stadionu. Nabídne mu svoji pomoc, a tak ve chvíli, kdy vstoupí do kanceláře další nový zákazník, který položí otázku „Kam zmizela hlava Rity Masters-Powellové?“, vystupuje již jako Samuelova asistentka. Poznala totiž okamžitě, že chytrý mladík má Aspergerův syndrom, a protože ví, co to s sebou nese za problémy, rozhodla se mu pomoci.

Společně se tak vypraví do Garden State Cryonics, institutu, který nabízí lidem uchování těla či jen hlavy v tekutém dusíku, aby se někdy v budoucnu dočkali rozmrazení a vyléčení svých neduhů. Na místě činu však objeví mrtvolu jedné z lékařek institutu, a tak se musí chtě nechtě zapojit do vyšetřování vraždy. Policie si totiž s takovou záhadou neví rady…

Kromě toho, že Otázka ztracené hlavy je napínavým detektivním příběhem, plní výborně i osvětovou roli. Čtenář má z první ruky možnost sledovat chování člověka s Aspegerem (celý příběh vypráví Samuel) a pochopí, že i takto stižení jedinci jsou schopní zvládat běžný život. Naopak, že jim jejich vnímání světa umožňuje racionálnější vhled do různých situacích, v nichž běžný člověk naprosto podléhá emocím. Říká se, že tímto syndromem trpěl i slovutný Sherlock Holmes, jemuž Samuel Hoenig v žádném případě nedělá ostudu. Jak se píše na přebalu knihy: „Aspergerův syndrom není porucha, ale charakterový rys. Detektivům se hodí!“ A stejně jako Holmes měl svého Watsona, tak i Samuel má svoji paní Washburnovou, která je mu skutečnou oporou. Staví se totiž do mezery mezi něj a normální lidi, s nimiž je nucen komunikovat. Tlumočí mu nejednoznačné výrazy, ustálená rčení (stát v cestě, oči do duše okna), a naopak zahlazuje jeho upřímné výroky či nevysvětlitelné chování tak, aby byly obě strany spokojené a nedocházelo k nedorozuměním.

„Já jsem vaše asistentka,“ nedala se, „a říkám ne. Kromě toho tam zase budete každých dvacet minut rázovat po místnosti a máchat rukama ve vzduchu. Lidi to při výslechu děsí a za pět minut už byste měl zase chodit.“

To byla vlastně pravda – ve skutečnosti to bylo za sedm minut –, ale od doby, kdy jsem zase začal cvičit, dostával jsem jen nezvykle kusé odpovědi a dlouho to trvalo. Taky mi přišlo, že lidé mé otázky nevnímají, spíš počítají minuty do chvíle, kdy budou moci odejít. Je zajímavé, jak člověk, který se prostě jen snaží povzbudit srdeční činnost, ostatní dospělé jedince irituje. (str. 116)

Celá kniha je tak velice zábavná – nabízí velké množství humorných situací a dialogů –, ale ne zesměšňující. Je čtivá a současně napínavá přesně tak, jak by to čtenář u detektivky očekával. Věřím tomu, že potěší i ty, kteří tzv. „aspíky“ mají kolem sebe. Všem bez rozdílu přináší pohodovou četbu, která je schopná zpříjemnit chvíle odpočinku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOtázka ztracené hlavy
Aspergerův syndrom není porucha, ale charakterový rys. Detektivům se hodí!

Cohen, Jeff – Copperman, E.J.

Argo, 2016

Napsat komentář