Do neznáma a ještě dál

tunel
Vydejte se s námi na výlet – pokud se rádi bojíte, můžete se vydat do strašidelného domu, máte-li raději dobrodružství, můžete se podívat za vikingy. A pro dobrodruhy všeho druhu jsou připraveny výlety s panem Broučkem.

Stejně jako hlavní hrdinka, i vy brzy zjistíte, že V tomto domě straší. Na rozdíl od ní se do děsivého sídla můžete vydat dobrovolně a spolu s ní čelit nástrahám, které jí v knize připravil John Boyne.

V tomto domě straší

Autor: John Boyne
Přeložila: Mirka Kopicová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 127×192 mm
ISBN: 978-80-259-0555-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu V tomto domě straší vydalo nakladatelství Plus.

Román V tomto domě straší od irského spisovatele Johna Boynea, který proslul celosvětově knížkou pro děti Chlapec v pruhovaném pyžamu, je strhující poctou duchařským příběhům z devatenáctého století. Boyne mistrně využívá prostředky dickensovského stylu i klasické duchařské motivy. Je rok 1867 a Eliza Cainová se po smrti otce, jehož stála život návštěva přednášky Charlese Dickense, ocitne bez prostředků a přijme místo guvernantky na odlehlém norfolském sídle Gaudlin Hall. Řada neblahých zážitků, které jí otřásly už cestou tam, pokračuje, když ke svému překvapení zjistí, že jsou v celém domě jen dvě děti: Isabella a Eustace. Kdo je její tajuplný zaměstnavatel, se od nich nedozví a večer, když uléhá, ji vyděsí další nevysvětlitelná událost, jež ještě posílí čím dál neodbytnější dojem, že se tu děje něco zlého. Od příštího rána jako by na každém kroku narážela na přítomnost čehosi velmi zlověstného, co spolu s ní a dětmi obývá zdi Gualdlinu… Má-li sebe i děti zachránit, bude muset přijít na kloub dávno pohřbenému tajemství domu a čelit démonům z minulosti.

Ukázka z knihy

Ze smrti svého otce viním Charlese Dickense. Jak tak rozjímám nad tím, kdy se můj život z poklidné vyrovnanosti proměnil v hrůzu, kdy se to, co bylo přirozené, překroutilo v cosi nepopsatelného, dívám se ze židle v obývacím pokoji řadového domku poblíž Hyde Parku na roztřepené okraje předložky před krbem a přemítám, jestli je načase zakoupit novou, nebo se ji mám pokusit sama opravit. Prosté domácké myšlenky. Tenkrát smáčel ráno déšť, takový váhavý, ale neustávající, a když jsem se obrátila od okna a zachytila svůj odraz v zrcadle nad krbem, sklíčilo mne, jak vypadám. Pravda, přitažlivá jsem nikdy nebyla, ale teď se pleť zdála bledší než obvykle a tmavé vlasy mi neupravitelně trčely všemi směry. Ramena působila shrbeně, snad proto, že jsem se lokty opírala o stůl, se šálkem čaje v dlaních, a tak jsem se pokusila uvolnit a napravit držení těla. Bezděčně jsem se na sebe pousmála v bláhové naději, že projev spokojenosti mou podobu vylepší, ale vzápětí jsem se polekala, když jsem si všimla, jak na mě z rohu zrcadla zírá ještě druhá tvář, mnohem menší než ta moje.

Pokud vás ukázka zaujala, přečtěte si její delší verzi.

————————————————

Pokud dychtíte po zápalu boje, plenění vesnic a dalších dobrodružstvích spojených s životem nájezdníků, vyrazte s vikingy na dlouhou cestu začínající loupením a končící vybudováním velké říše.

Odkaz Vikingů – Meč

Autor: Ulf Schiewe
Přeložil: Pavel Dufek

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-066-3
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Odkaz Vikingů – Meč vydalo nakladatelství Alpress.

Nechvalně známý Robert z Hauteville podniká nájezdy na jih Itálie, kde si již vydobyli slávu jeho bratři. Po jeho boku se vyznamenává i mladý Gilbert, který – ač původem pasáček vepřů – se stal Robertovým důvěrníkem. Začínají jako lupiči, protože nic nemá takovou cenu jako zlato, a vytvoří říši, před níž se bude třást celá Evropa.

Ukázka z knihy

V noci přepadli naši vesnici ozbrojenci, seskočili z koní a hořícími loučemi zapálili doškové střechy chatrčí. Hodně z toho, co následovalo bezprostředně nato, mám ještě před očima v hrůzostrašných detailech, zatímco mnoho jiných podrobností si vybavuji už jen mlhavě. Tenkrát jsem byl totiž asi pětiletý mrňous. Určitě jsem ležel u mámy. Jako poslední vzpomínky mi v paměti zůstaly teplo jejího hebkého těla a slabá vůně mléčné kaše a ohniště. A samozřejmě to, jak zemřela. Při prvním výkřiku leknutím vyskočila a napjatě naslouchala. Ale než mě stačila strhnout k sobě a uprchnout, únikovou cestu jí ve dveřích zastoupili dva muži. Za velkého rámusu vtrhli do chatrče. V  plápolavé ohnivé záři venku působily jejich tmavé postavy jako démoni z pekelné říše. V sevřených pěstech se zaleskla dlouhá ostří mečů a jako by hledala nepřátele, které by rozpoltila. Vtom muži zpozorovali štíhlé tělo mé matky, jež se zvedla a třásla. Já jsem se pevně držel cípu její košile. Vyměnili si úšklebek, popadli matku a srazili ji na kolena. Jediným škubnutím jí strhli tenkou lněnou košili z těla a zírali chtivě na obnažená prsa. Já jsem dostal kopanec, až jsem vletěl mezi hrnce a pánve u ohniště.

Neváhejte si přečíst i delší ukázku.

————————————————

Máte rádi Výlety pana Broučka? Díky novému vydání je můžete mít všechny pohromadě v jedné jediné knize a podnikat s panem Broučkem výlety, kdykoli budete mít chuť.

Výlety pana Broučka

Autor: Svatopluk Čech

Počet stran: 576
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-655-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Výlety pana Broučka vydalo nakladatelství Host.

Z díla klasika poezie i drobnější prózy Svatopluka Čecha (1846–1908) přináší Česká knižnice jako první svazek humoristicko-satirické „broučkiády“. Obsahuje všechny prózy spojené s postavou pražského měšťana Matěje Broučka, jež společně nebyly vydány již několik desetiletí: dvě verze Pravého výletu pana Broučka do Měsíce (časopisecky 1886, knižně 1887), Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do patnáctého století (1889) a M. Brouček na výstavě (1892). V podobě kriticky komentované edice vycházejí tyto prózy vůbec poprvé. Kniha nabízí čtenářům poutavý vhled do kultury poslední třetiny 19. století, do historie české literární satiry i do způsobů reflektování naší národní identity, neboť Brouček se stal – podobně jako před ním Švanda dudák a po něm Švejk – prototypem češství.
Edičně připravil a komentoval
Michal Topor.

Ukázka z knihy

Byla jasná letní noc. Velebný kolos svatovítský koupal ve stříbrné záři své štíhlé pilíře a květnaté fiály, své lehké oblouky s ozdobou kamenných krajek a vrhal na osvětlené svoje plochy fantastické stíny oněch kamenných úpon a kmenů, že vypadal jako báječný chrám duchů, utkaný z kouzelných svitů a mystického šera. V posvátném tichu dřímala zde ta zkamenělá hymna minulosti uprostřed mrtvého okolí; jen ze dvou oken starého domu v těsné uličce, táhnoucí se za chrámem podél jeleního příkopu, zářilo ještě pozdní světlo a zazněly rušivé zvuky.
Zavrzly totiž dveře vedoucí na ulici a z nitra ozvalo se: „Nu teda spánembohem, pane Würfl!“
„Šťastnou dobrou noc, pane domácí! Račte nás brzy zase navštívit!“ odpověděl druhý hlas.

Prolistujte si celou ukázku.

Více můžete najít i v našem již dříve vydaném článku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jaký typ dobrodružství byste rádi zažili vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní obrázek je ze sbírky uživatele da good sheet na flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV tomto domě straší

Boyne, John

Plus, 2016

zobrazit info o knizeOdkaz Vikingů – Meč

Schiewe, Ulf

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeVýlety pana Broučka

Čech, Svatopluk

Host, 2016

Napsat komentář