Je libo žitný sendvič se šunkou?

Jelito
Ironii. Humor. Prokreslenou dobovou atmosféru. To vše nalezneme v dílech Charlese Bukowského. Tentokrát čtenář může sledovat mládí Hanka Chinaskiho alias samotného autora a problémy, se kterými se potýkal.  Jedná se o nový překlad, původně kniha vyšla pod názvem Šunkový nářez.

Drsňák Hank Chinaski líčí své dospívání v Los Angeles, poznamenané despotickým otcem, šikanou ve škole, bídou za hospodářské krize a narůstajícím pocitem odcizení, jemuž čelil vzdorem, násilím a únikem do světa literatury. Tento nejlepší Bukowského román je vyprávěn s typickým gustem a ironickým humorem, navíc dokonale vykresluje atmosféru doby. Anglický název Ham on Rye odkazuje nejen na tehdejší typickou svačinu do školy (žitný sendvič se šunkou) a obrazně i vypravěčův pocit stísněnosti, ale také na Salingerův román Kdo chytá v žitě. V neposlední řadě tím ovšem Bukowski naráží na svůj styl psaní (a ham writer on rye whiskey, tj. „přehánějící neumětel na žitné“) – a tuto sebeironii se snaží zachytit nový překlad Boba Hýska.

 

Jelito

Autor: Charles Bukowski
Přeložil: Bob Hýsek

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 128×207 mm
ISBN: 978-80-257-1795-0
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Jelito vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Moje nejstarší vzpomínka je, že jsem pod něčím. Byl to stůl, viděl jsem jeho nohu. Taky tam byly vidět nohy lidí a seshora visel ubrus. Pod stolem byla tma. Líbilo se mi tam. Muselo to být v Německu. Takže mi byly jeden až dva roky. Psal se rok 1922. Bylo mi tam pod tím stolem fajn. Nikdo o mně nejspíš nevěděl. Na koberec a nohy lidí svítilo sluníčko. Sluníčko se mi líbilo. Lidské nohy mě nebavily. Splývající ubrus, noha stolu a sluníčko byly zajímavější.
Pak už si nevzpomínám na nic… až na vánoční stromek. Svíčky. Na ozdobách ptáčci s trsy bobulí v zobáčcích. Hvězda. Dva velcí lidi, co se hádají a křičí. Lidi, co jedí, co v jednom kuse jedí. I já jedl. Lžičku jsem měl ohnutou tak, že když jsem se chtěl najíst, musel jsem si ji vzít do pravé ruky. Když jsem ji totiž držel v levé, stáčela se mi směrem od pusy. Chtěl jsem ji držet v levé.
Dva lidi: jeden byl větší, měl kudrnaté vlasy, velký nos, velká ústa a huňaté obočí, vypadal pořád naštvaně a často hulákal. Menší člověk byl tichý, měl kulatou, bledou tvář a velké oči. Bál jsem se obou. Někdy se tam objevila ještě třetí osoba. Ta byla tlustá a chodila v šatech s krajkou u krku. Nosila velkou brož a na obličeji měla spoustu bradavic, ze kterých rostly chloupky. Říkali jí Emilie. Když byli všichni tři pohromadě, nevypadali šťastně. Emilie byla babička, otcova matka. Otec se jmenoval Henry. Matka byla Katherine. Ale říkal jsem jim jinak. Mně se říkalo Henry junior. Většinou mluvili německy a já ze začátku taky. (str. 9)

 

O autorovi

Henry Charles Bukowski se narodil v Ardenachu v Německu. Když mu byly 3 roky, přestěhovala se jeho rodina do Los Angeles. Známý je nejen svým literárním dílem, ale především bouřlivým životem, nezřízeným pitím alkoholu, sázením a bujarým střídáním žen. Procestoval Spojené státy a mimo to, že byl spisovatel, vystřídal řadu nejrůznějších zaměstnání. Svým způsobem života, některými myšlenkami a literární tvorbou se Charles Bukowski řadí k beat generation, ale ve skutečnosti nemá s touto skupinou prakticky nic společného. Především v cílech a v přístupu k životu se s nimi zcela rozchází. I přes svůj bouřlivý život, časté pitky a sexuální experimenty se dožil relativně vysokého věku, 73 let. Literární tvorba Charlese Bukowského je naprosto specifická. Je protnuta drsným humorem a neotesanými výrazy, které mohou některým lidem vadit a nemusí rozhodně sedět každému. Celé řadě čtenářů ale tento styl přirostl k srdci a je mu oddaná. V knihách Charlese Bukowského velmi často jako vypravěč vystupuje Henry Chinaski (vystupoval i v knize Těžký časy), jehož život není zrovna spořádaný a ani nepochází z vyšších vrstev společnosti, takže nám dává možnost nahlédnout na Ameriku z jiného úhlu pohledu, než jaký nám překládá tolik známý americký sen. Zemřel 9. března 1994 v Kalifornii poté, co téměř rok bojoval s leukémií. Jeho poslední knihou je Škvár, jenž byl vydán posmrtně.


argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJelito

Bukowski, Charles

Argo, 2016

Napsat komentář