Brožovaná vydání oblíbených románů

Peter May Ostrov Entry_ Jussi Adler Olsen Nesmirny
Peter MayJussi Adler-Olsen patří v současnosti k nejoblíbenějším autorům severské krimi. Jejich romány u nás vydává nakladatelství Host. Ostrov Entry a Nesmírný právě vycházejí podruhé, tentokrát v brožovaném vydání.

host

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.

 ————————————————

Peter May, spisovatel původem ze Skotska, si získal přízeň kritiků i čtenářů sérií čínských thrillerů a trilogií z ostrova Lewis. Také nový román Ostrov Entry byl vzhledem k autorovu neobyčejnému vypravěčskému talentu nutně předurčen k úspěchu. V nakladatelství Host nyní vychází v cenově dostupnějším brožovaném vydání.

Ostrov Entry

Autor: Peter May
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 408
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7491-683-0
Doporučená cena: 239 Kč

Přečtěte si více o knize  Ostrov Entry.

Detektivní román od autora trilogie z ostrova Lewis.

Když detektiv Sime Mackenzie nastupuje na palubu letadla, ani se neohlédne. Cesta na ostrov Entry pro něj představuje šanci, jak utéct hořké směsi osamělosti a lítosti svého dosavadního života ve
městě. Z montrealského letiště odjíždí jako součást osmičlenného vyšetřovacího týmu, směřujícího do Zálivu svatého Vavřince. Pouhé dva kilometry široký a tři kilometry dlouhý ostrov Entry je domovem asi sto třiceti obyvatel – a ten nejbohatší z nich byl právě nalezen ve svém domě zavražděný. Vyšetřování se zdá být pouhou formalitou. Důkazy nasvědčují vraždě ze žárlivosti, kterou má na svědomí pomstychtivá manželka. Ale vyšetřování Simovi zamotá hlavu poté, co se s hlavní podezřelou střetne tváří v tvář. Je si jistý, že ji zná – a to i přesto, že se nikdy nepotkali. Pronásledován tímto pocitem se potácí mezi nespavostí a podivnými sny o dávné minulosti na skotském ostrově vzdáleném tři tisíce mil. Sny, v nichž vdova hraje hlavní roli. Navzdory důkazům o její vině je přesvědčen o tom, že vraždu nespáchala. Jeho posedlost ho vede ke konfliktu mezi profesní povinností, kterou musí splnit, a vlastním osudem, jenž ho čeká.

 

Ukázka z knihy

Odhrnul záclonu a chvíli postával u okna. Vybavil si slova, která pronesl vyšetřující seržant, když je přivítal v přístavu, jediném na ostrově. Vypadá to, že to udělala ona. Vysvitlo slunce a Sime ve skle uviděl důvěrně známý odraz svého vyhublého obličeje orámovaného hustými světlými kudrnatými vlasy. Oči i stíny propadlých tváří prozrazovaly vyčerpanost a on radši rychle přeostřil ven na oceán. Dlouhé traviny na okraji útesů prudce ohýbal vítr. Z jihozápadu se hnaly bílé hřebínky vln a v dálce na horizontu se vařila zlověstná černá mračna.

Zavrzaly schody. Ohlédl se a na okamžik, který mu připadal jako věčnost, se svět přestal točit.

Stála na spodním stupni, tmavé vlasy sčesané z jemného obličeje, bledou tvář potřísněnou zaschlou krví. Zakrvácenou noční košili částečně zakrývala deka, kterou si přehodila přes ramena. Viděl, že je vysoká a že se snaží držet zpříma, jako by to byla otázka cti, nenechat se situací zdeptat. (str. 14)

 

Řekli o knize

Peter May jde ve stopách skvostné trilogie z ostrova Lewis v dalším pohlcujícím příběhu…

The Times

May svým výjimečně srozumitelným vypravěčským stylem a s pochopením pro klaustrofobii z ostrovního života spřádá hypnotické kouzlo, přeskakuje z generace na generaci a dokazuje, že je autor, kterého je třeba si považovat.

Daily Mail

Dějové linky se proplétají elegantně jako keltské uzly, dokud je May na koncích nesváže. Výsledek je fascinujícím pohledem na ostudné a často opomíjené stránky britské historie.

The Independent

 

Peter May

Peter May (* 1951) pochází z Glasgow, nyní žije ve Francii. Pracoval jako novinář a televizní scenárista. V současné době se živí jako spisovatel. Celosvětové renomé získal šestidílnou sérií čínských thrillerů s mladým čínským komisařem Li Jenem a americkou soudní lékařkou Margaret Campbellovou. První díl série, Pán ohně (1999), byl vydán česky na jaře 2015. Román Čtvrtá oběť je jejím pokračováním. Do češtiny byla přeložena také Mayova úspěšná trilogie z ostrova Lewis, zahrnující romány Skála (2009; česky Host 2013), Muž z ostrova Lewis (2012; česky Host 2014) a Šachové figurky (2013; česky Host 2014). Peter May v současnosti píše sérii Akta Enzo, odehrávající se ve Francii, jejíž první díl Výjimeční lidé (2006) vyšel v Hostu v roce 2015. Téhož roku byl v daném nakladatelství vydán také autorův román Ostrov Entry (2014) ve vázané podobě. Na skotském festivalu krimi literatury Bloody Scotland byl tento román vyhlášen Detektivkou roku 2014. V říjnu toho roku získal cenu Best Read of the Year organizace ITV Specsavers Crime Thriller Club.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Případy Carla Mørcka z oddělení Q všichni dobře známe. Znají je i ti, kteří je zatím ještě nečetli, a to jednoduše proto, že Jussi Adler-Olsen je díky nim celosvětově známým a uznávaným autorem. Popularita příběhů se zásluhou nakladatelství Host donesla i do našich knihkupectví a ten šestý z nich, Nesmírný, přichází nyní v levnějším a odlehčenějším brožovaném provedení.

Nesmírný

Autor: Jussi Adler-Olsen
Přeložila: Kristina Václavů

Počet stran: 575
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7491-649-6
Doporučená cena: 229 Kč

Přečtěte si více o knize Nesmírný.

Oddělení Q znovu v pohotovosti.
Šéfa oddělení Q Carla Morcka vyruší při obvyklém ranním šlofíku v práci telefon. Požádá ho o pomoc kolega z Bornholmu, ale Carl odmítne. O několik hodin později za to ponese následky a svou tvrdohlavou asistentku Rose tentokrát rozžhaví doběla. Oddělení Q se pod velkým tlakem vrací k sedmnáct let starému a mimořádnému případu dívky, která jednoho dne zmizela ze školy a později byla nalezena mrtvá vysoko ve větvích stromu. Střízlivě uvažující Carl tentokrát čelí velice záhadnému případu a jeho protivník, zkušený manipulátor se železnou vůlí, chrání sebe i své blízké všemi dostupnými prostředky a nedopustí, aby se mu kdokoliv postavil do cesty.
V průběhu vyšetřování se Rose, Asad, Carl i nováček Gordon seznamují s prostředím alternativního přístupu k životu a osobitým způsobem se s ním vyrovnávají, zároveň však odhalují staré tajemství, které hrozí položit čtyřlístek na lopatky.

 

Ukázka z knihy

„Promiňte, že vás obtěžuji, ale neměl byste čas mě vyslechnout? Dočetl jsem se, že jste právě uzavřeli náročný případ cirkusu na Bellahøji. Máte můj obdiv, i když vás asi mrzí, že pachatel spáchal sebevraždu dřív, než jste ho mohli předat spravedlnosti.“

Carl pokrčil rameny. Rose to žralo, ale Carlovi to bylo fuk. Aspoň je o jednoho grázla a o jednu starost míň.

„Fajn, ale kvůli tomu mi asi nevoláte?“ Zapálil si cigaretu a zaklonil se. Bylo teprve půl druhé, trochu brzo na to, aby se připravil o povolený denní příděl kuřiva. Měl by si ho co nejdřív zvýšit.

„Ehm, no tak, v jistém smyslu ano i ne. Volám vám jednak kvůli tomu případu, jednak kvůli všemu ostatnímu, co se vám v uplynulých letech podařilo vyřešit. Je to opravdu obdivuhodné. Sloužím, jak jsem řekl, v policejním sboru na Bornholmu, teď právě sedím tady v Rønne, ale zítra zaplaťpánbu odcházím do důchodu.“ Pokusil se zasmát, ale znělo to trochu strojeně. (str. 12)

 

Řekli o knize

Kdyby byl Nesmírný koktejlem, byl by to „Velký Jussi“. Silný koktejl ve vysoké sklenici s černým deštníčkem a plátkem citronu, profesionálně namíchaný ze strašlivých okolností a tajemných motivů.

Politiken

Jussi Adler-Olsen opět potvrdil, že dokáže sestavit příběh ze součástek, které z něj dělají dobrý detektivní román. Zvolil správné tempo, pracuje s napětím, používá extrémně vypjaté scény, břitké repliky, stvořil zvláštní postavy a čtenářům důvěrně známého, ač napůl neschopného hlavního hrdinu, který oplývá bodrým humorem a vykazuje i přiměřenou dávku sociálního cítění, jež zahřeje u srdce, aniž působí násilně nebo polemicky.

Merete Reinholdtová, Berlingske

 

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen (*1950) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil bestsellerem Alfabethuset (Abecední dům, 1997), následovaly romány Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003) a Washingtonský dekret (2006; Host 2014). Poté se začal věnovat tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Doposud napsal šest dílů kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q: Žena v kleci, Zabijáci,Vzkaz v láhvi, Složka 64, Marco a Nesmírný, který se po vydání v Německu dostal na první místo v žebříčku bestselleru týdeníku Der Spiegel. První dva díly této série byly zfilmovány a promítaly se i v českých kinech. Charakteristickým znakem autorova stylu a jistě i jednou z příčin obrovského mezinárodního úspěchu jeho knih je osobitý smysl pro humor, nadhled a ironie. Nesmírný vyjde v češtině též jako e-kniha v dubnu 2016.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrov Entry

May, Peter

Host, 2016

zobrazit info o knizeNesmírný

Adler-Olsen, Jussi

Host, 2016

Napsat komentář