Autor slavného Zaklínače navštívil Prahu

nahled
Při své nedávné návštěvě Prahy polský spisovatel fantasy pan Andrzej Sapkowski nejen představil nové audioverze svých knih o zaklínači Geraltovi, ale také prozradil detaily o novém americkém celovečerním filmu založeném na jeho díle.

Krev elfů - obálka audioknihyDobře si vzpomínám na časy, kdy jsem jako malý kluk nadšeně chodil do knihovny a objevoval žánr fantasy. Byla to přesně ona doba, kdy končily nejslavnější časy klasického fantasy a sci-fi, a naopak začala vznikat díla moderního fantasy, které se později rozvinulo v několik separátních trendů (pro příklad můžeme uvést žánr dívčí upíří fantasy či antiutopických napodobenin Hunger Games). Ta vzešla z per nové generace autorů fantasy, typicky reprezentované Christopherem Paolinim, který se svou tetralogií Odkaz dračích jezdců sklidil ohromný úspěch. Popularita klasického výpravného a propracovaného fantasy však přetrvávala a úspěšně s novým trendem jednoduššího a prvoplánovějšího fantasy zápolila. Dnes dokonce můžeme – díky jistému George R. R. Martinovi – říci, že se její zápas o popularitu vyvíjí velice úspěšně. Vraťme se ale zpět do let počátku nového tisíciletí. V naší geografické oblasti totiž kromě Eragona upoutávala pozornost také daleko klasičtější románová série, v určitém smyslu bratranec Hry o trůny – Zaklínač od polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. A právě tu jsem jako malý v knihovně objevil.

Pan Sapkowski se svým typickým úsměvem

Pan Sapkowski se svým typickým úsměvem

Nebylo to ale tak jednoduché. V té době ještě městská knihovna v Praze fungovala na papírové bázi a dětské a dospělé sekce měly separátní nabídku knih. Pobočka, kterou jsem navštěvoval, byla v Dejvicích a obě oddělení se nacházela v jedné budově, měla však oddělené vstupy. Já jsem si tak často vypůjčoval své knihy, přesunul se do dospělé sekce a tam čekal na maminku, které vybírání knížek vždy zabralo více času (a to i přes to – nebo možná proto –, že si jich domů vždy odnášela méně než já). Jednoho dne jsem při čekání zahlédl Zaklínače. Ležel na polici mezi fantasy pro dospělé – a pokud si přečtete několik prvních povídek, velice rychle pochopíte, proč tomu tak bylo. Už jako malého mě ovšem anotace zaujala, a když jsem maminku poprosil, aby mi knížku půjčila, měl jsem to štěstí, že ani nezjišťovala, o co se jedná, a prostě ji hodila do tašky.

Tak jsem se se Zaklínačem seznámil já. Je to jedna z mála knižních sérií, které mě provázejí už od raného dětství a nikdy se mi neomrzely. Zaklínač je lecčíms výjimečný. Na rozdíl od Tolkiena, Sapkowski svůj svět vykresluje s až nepříjemně reálnou krutostí. A právě to mu umožňuje předkládat čtenáři v prostředí fantaskního světa reálné problémy a nepřímo se tak zamýšlet i nad situací našeho světa. Pro příklad může sloužit v Zaklínači hluboce přítomné téma rasové nenávisti. Zároveň ale dokáže Sapkowski perfektně pracovat se slovem i s charaktery svých postav. Čtenáři se tak nemůže stát, že by ho kniha omrzela.

Bouřková sezóna - obal audioknihyZaklínač pro mne vždy byl srdeční záležitostí. Knihy jsem miloval, ale nikdy jsem se příliš nezajímal o jejich autora. V podvědomí jsem tušil, že Sapkowski také napsal nějaké další knihy o husitech a že už dlouho nenapsal žádné pokračování Wiedzima. Ale to bylo tak vše.

To se změnilo až před nedávnem. Nějakou dobu po vydání nové zaklínačské knihy Bouřková sezóna, jsem se dozvěděl, že Andrzej Sapkowski míří do Prahy. Měl zde přivítat dvě nové audioknihy od nakladatelství Tympanum.

To se rozhodlo nechat namluvit nejen nový román Bouřková sezóna, ale také celou původní románovou sérii. Letos kromě Bouřkové sezóny tak vyšel i první díl, Krev elfů. Další knihy se k načtení chystají a budou vycházet v průběhu několika dalších let. Herec Martin Finger vždy namlouvá plné verze knih, takže se nemusíte bát, že byste v audioknihách přišli o části příběhů a zároveň se můžete těšit na kvalitně zpracovaný zvukový doprovod, který vás celou audioknihou provede.

Andrzej Sapkowski (druhý zleva) na představení audioknih

Setkání s panem Sapkowskim jsem si nemohl nechat ujít. Co více, povedlo se mi domluvit si s panem autorem rozhovor, který si můžete přečíst zde. Celá akce proběhla v Polském institutu v Praze. Ač jsem tušil, jak populární Zaklínač v našich končinách je, stejně mne překvapilo, kolik fanoušků přišlo. Že by to bylo způsobeno nedávným vydáním počítačových her inspirovaných dílem pana Sapkowského?

Podívejme se ale na samotné setkání. Andrzej Sapkowski má velice náruživou a těžko zamaskovatelnou slovanskou náturu. Sebevědomí ani smysl pro humor mu rozhodně nechybí. A to někdy až v takové míře, že pan překladatel musel určité fráze v češtině vynechávat. Na(ne)štěstí je většina vulgárních slov v polštině a češtině velice podobných, senzacechtiví fanoušci tak o nic nepřišli.

Výbuchy smíchu se střídali s krátkými glosami, kterými autor výstižně odbýval jakékoliv dotazy.

„Připadá Ti Bouřková sezóna lepší než předchozí knihy?“

„Tak samozřejmě, jsem přeci profesionál.“

„Bude další zaklínač?“

„Je mi 67 a myslím si že v životě ještě něco provedu. Je to téma, které určitě lze rozvádět, zvlášť když je tak zajímavé a současně představuje velký a úspěšný penězovod. Nedělám to přeci zadarmo, je to moje profese – a konec konců jsem v ní profesionálem.“

Autogramiáda Andrzeje SapkowskéhoKromě dalších mnoha štiplavých odpovědí na dotazy publika i moderátorů, jsme se dozvěděli jednu exkluzivní novinku. Pan Andrzej Sapkowski prodal filmová práva na Zaklínače do Holywoodu, kde se nyní chystá velkofilm. Tato informace byla dosud jakýmsi veřejným tajemstvím, takže jste o ji možná už slyšeli. Ale co víme úplně nového je, že film bude založen ne na původní sérii ale na pouhých dvou zaklínačských povídkách: Zaklínač a Menší zlo.

Po celosvětově úspěšných hrách by tak mohl zaklínačský film být dalším trhákem, který potěší fanoušky knižní předlohy a zároveň k ní přiláká nové čtenáře. Autor vtipně poznamenal, že nejvíc se na filmu těší na výtěžek, za nějž si postaví dům v Praze na Bubnech. Možná se tak můžeme těšit, že budeme mít nového pražského spisovatele.

Nezbývá než doufat, že spolu s postupným vydáváním dalších zaklínačských audioknih se Andrzej Sapkowski do Prahy opět vrátí a třeba později i přestěhuje a že chystaný americký film dopadne o poznání lépe než ten první, o kterém se – jak poznamenal moderátor celé akce – v slušné společnosti nemluví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZaklínač - Bouřková sezóna [Audio na CD]
román o Geraltovi

Sapkowski, Andrzej

Tympanum, 2015

zobrazit info o knizeKrev elfů [Audio na CD]
Sága o Zaklínači I

Sapkowski, Andrzej

Tympanum, 2015

Napsat komentář