Germanizovat a vysídlit, kniha Detlefa Brandese

IMG_2053
Uznávaný historik Detlef Brandes navštívil ve středu večer Ústav pro studium totalitních režimů, aby zde představil svou knihu Germanizovat a vysídlit s podtitulem Nacistická národní politika v českých zemích. Českou podobu knihy vydává nakladatelství Prostor v překladu Petra Dvořáčka.

Za Ústav pro studium totalitních režimů představil autora Ondřej Matějka. Dále dostal slovo zástupce nakladatelství Prostor a vyjádřil potěšení nad tím, že i tentokrát mělo nakladatelství tu čest zastupovat Detlefa Brandese při vydání jeho knihy. Germanizovat a vysídlit je již třetí autorovou knihou, která pod hlavičkou nakladatelství Prostor vychází. Následně se ujal slova sám autor, který se rozhodl vést přednášku i následnou krátkou diskuzi v češtině.

IMG_2008Ve své knize se autor zabývá nacistickou národnostní politikou, především plány a opatřeními nacistického Německa ohledně dalšího nakládání s obyvatelstvem Protektorátu Čechy a Morava. Ty zahrnovaly rasové hodnocení, asimilaci, přesidlování a začlenění do Velkoněmecké říše. Cílem složité národnostní politiky bylo nejen přičlenit české země k Německu, ale především okupovaný prostor germanizovat. Germanizace měla probíhat ve dvou fázích, přičemž realizace dlouhodobých cílů byla plánována až na období po vítězném skončení války na rozdíl od cílů krátkodobých, které byly realizovány už během ní.

Přednáška profesora Brandese byla rozdělena do pěti základních částí. V první z nich popisoval vztah mezi Frankem a říšským protektorem Konstantinem von Neurathem. Zatímco Neurath se držel základní linie nacistické politiky, za jeho působení byly například uzavřeny české vysoké školy, přijata obdoba Norimberských zákonů a český průmysl byl zapojen do německého válečného úsilí, Frank se projevoval jako extrémista, jehož vize šli daleko za oficiální linii.  Druhá část přednášky byla věnována postupné germanizaci. Ta probíhala současně na několika frontách – postupným navyšováním počtu etnických Němců, masivním nárůstem hodin němčiny ve školách, uzavíráním českých vysokých škol a snižováním počtu českých středních škol.  Další část pojednávala o osidlování na jedné straně a naopak vysidlování na straně druhé. Nacistické úřady konfiskovaly nejen židovský, ale i český majetek a uvolňovaly tak prostor pro nově příchozí Němce z jižního Tyrolska. Čtvrtá část přednášky se zabývala maskováním konečných cílů. Význam Protektorátu pro německý zbrojní průmysl byl značný, a proto vyžadoval opatrnější germanizační politiku, než k jaké docházelo například v sousedním Polsku. Velký problém představovaly případné sabotáže a odpor českého obyvatelstva, především dělnictva. Závěr přednášky pojednával o reakcích českého obyvatelstva, jelikož po roce 1940 se již Německu nedařilo svou germanizační politiku maskovat a čeští lidé tušili, že je snaha je vysídlit do Ruska, Litvy nebo Jugoslávie.

IMG_2017

Po přednášce následovala drobná diskuze, ve které se rozebíralo, zda germanizace a vysídlení českého obyvatelstva daly československé exilové vládě důvody k pozdějšímu odsunu německého obyvatelstva. Publikum se také ptalo autora, jak se dostal k českým dějinám. Autor se svěřil, že za jeho prvotním zájmem o české dějiny stála náhodná studijní výměna a z ní vyplývající množství československých přátel a také manželka, která je Češka.

V úplném závěru setkání se strhla vášnivá debata o osobnostech Heydricha, Franka a lidech kolem nich.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGermanizovat a vysídlit
Nacistická národnostní politika v českých zemích

Brandes, Detlef

Prostor, 2015

Napsat komentář