Čím naplňujete svůj volný čas?

VOLNY_CAS_V_CESKYCH_ZEMICH_PREBAL.indd
Každý člověk má jinou náplň volného času: jeden poslouchá hudbu, další tancuje, třetí opečovává zahrádku. Pokud nemáte žádného koníčka, třeba najdete inspiraci v dnešní knižní nabídce.

Pro hudbymilovné nadšence tu máme knižní biografii brněnské rockové kapely. Knihu rozhovorů s jejími protagonisty nazvali její autoři V erbu Progres a vydalo ji nakladatelství Jota.

V erbu Progres

Pavel Váně: Někdy začátkem devadesátých let mi přinesl jeden fanoušek magnetofonový pásek, který natočil na obyčejný komerční cívkový magnetofon během koncertu The Progress Organization ve Šlapanicích u Brna v roce 1970. Neslyšel jsem už dávno nic z našich starých nahrávek, natož takový živý koncert. Byl jsem ohromně zvědavý, jak jsme vlastně v těch starých „legendárních“ časech hráli. V devadesátých letech zrovna vrcholila série vzpomínkových vystoupení skupin ze šedesátých let, a tak se hodně o těch starých kapelách psalo. I v našem případě novináři často používali ten známý přívlastek „legendární“.

Synkopy v r. 1966: Jiří Rybář, Michal Polák, Jan Čarvaš a Pavel Váně

Při příležitosti 45 let existence skupiny brněnské rockové skupina The Progress Organization, respektive Progres 2, se rozhodli brněnský hudební publicista Petr Gratias a kapelník skupiny Pavel Váně zachytit její dlouhou historii s řadou různých peripetií na stránkách knihy. V erbu Progres se tak stává kronikou rockové skupiny, jež vznikla nedlouho po srpnu 1968, překonala úskalí normalizace, dobu perestrojky i krátké utlumení činnosti, aby se opět vrátila na hudební scénu současnosti jako skutečná rocková legenda.

Autoři: Petr Gratias a Pavel Váně

Počet stran: 256
Formát: 210 x 210
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize V erbu Progres a prolistujte i ukázku

—————————————————

Možná od hlučného rocku raději ve volných chvílích utíkáte do světa černobílých hvězd stříbrného plátna. Pak si určitě vyberete další knihu v naší nabídce, která vás seznámí se zákulisím pamětnických filmů a jejich protagonistů. Knihu Černobílé idoly 3 vydalo nakladatelství Edice České televize.

Černobílé idoly 3

Poznáte tuhle půvabnou blondýnku? Ano, je to Lída Baarová! V době, kdy filmové role přestávaly přicházet, hledala útočiště v divadle. Sama na to vzpomínala: „V hereckém životě se často stává, že smůla jednoho je štěstím druhého. Má sestra Zorka onemocněla a já za ni zaskočila v pardubickém divadle. Šťastná náhoda tomu chtěla, že se tam zastavil šéf Národního divadla Jan Bor, můj výkon se mu zamlouval, a tak za mnou přišel do šatny, abych si u něj zahostovala. Byla jsem mu za tu hereckou možnost vděčná, protože jsem se vlastně vracela ke svým počátkům. Hlavně jsem směla pracovat, a zajímavě pracovat, když jsem jinak tonula v moři nejistoty a nejasných obav.“ Na snímku z roku 1942 je Lída Baarová v Národním divadle coby Lilofee ve stejnojmenné hře Manfreda Hausmanna.

Třetí díl Černobílých idolů plný úsměvných i vážných, ale pokaždé čtivých medailonů o hereckých hvězdách stříbrného plátna obsahuje v první části knihy texty z Cibulkových pamětnických kalendářů z let 2013 a 2014. Znovu si připomeneme historky o Nataše Gollové, Oldřichu Novém, Jiřině Štěpničkové a mnohých dalších a také známé i zapomenuté scény ze slavných filmů 30. a 40. let. Ve druhé části knihy se autor tentokrát ponoří do rodinných alb a soukromí hereckých idolů, a to díky ratolestem slavných.

Autor: Aleš Cibulka

Počet stran: 176
Formát: 166 x 239
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Černobílé idoly 3 a stáhněte si ukázku

Nevynechejte ani naše recenze knih Černobílé idoly 1, 2 i Černobílé idoly 3

—————————————————

Nezajímá vás film ani hudba, ale rádi chodíte do lesa a milujete vůni dřeva? Pak tu pro vás máme titul, s nímž proniknete do všech tajů, které jsou s ním spojeny. Knihu Všecky krásy dřeva vydalo nakladatelství Grada.

Všecky krásy dřeva

Autor knihy Martin Patřičný – umělec, výtvarník, spisovatel a hlavně dřevař, který řemeslo povýšil na umění.

Řemeslu se vyučil soukromě u svého strýce (řezbářství a soustružení dřeva). Po maturitě na gymnáziu prošel celou řadou zaměstnání (prodavač, aranžér, řidič, skladník, dřevorubec atd.). Zhruba od roku 1988 se plně věnuje výtvarné práci se dřevem. Žije a pracuje v Debrně u Kralup nad Vltavou.

Má za sebou více než sto výstav po celé České republice a na Slovensku – v menších městech i v Praze (Rudolfinum, Národní muzeum, Obecní dům…), v Bratislavě i Piešťanech…

V evropských zemích se účastnil výstav v Belgii, Rakousku, opakovaně ve Francii, samostatně v Německu, Dánsku, Švédsku a v Itálii. Za mořem vystavoval v USA (N.Y.) a nejdále měl své dřevěné obrazy v Torontu v Kanadě.

Byl spoluautorem a průvodcem dokumentárního televizního cyklu Kus dřeva ze stromu (režie Bedřich Ludvík), uspořádal více než sto „Dřevěných“ večerů se zajímavými hosty, poezií a živou hudbou. Jeho další aktivitou jsou knihy – Všecky krásy dřeva je čtvrtá o dřevě, sedmá v pořadí. (Informace o autorovi nakladatelství Grada)

Dřevo není jen obyčejný materiál ke stavění nebo topení. Dřevo je krásné. Na pohled, na pohmat, na přivonění. A všech těchto neobyčejností si všímá půvabná, bohatě ilustrovaná kniha o dřevu, stromech i lidech kolem nich, kniha s názvem Všecky krásy dřeva.Autor si v této knize nekladl za cíl předložit čtenářům vědeckou práci či příručku, ale vážně nevážný pohled na „všecky krásy dřeva”.

Autor: Martin Patřičný

Počet stran: 168
Formát: 160 x 240
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Všecky krásy dřeva


Čím vyplňujete svůj volný čas vy? Která z těchto knih je vám nejbližší? Podělte se s námi!

Tyto knihy a mnohé další můžete vydražit
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV erbu Progres

Gratias, Petr a kol.

Jota, 2014

zobrazit info o knizeČernobílé idoly 3
Rodinná alba a korespondence

Cibulka, Aleš

Edice České televize, 2014

zobrazit info o knizeVšecky krásy dřeva
Patřičný, Martin

Grada, 2014

Napsat komentář