Vůně Provence, která okouzlí a vyčaruje úsměv na tváři

1288782_54145858
Lenka Civade. Narozena kdesi v Prostějově a životem zavanuta až do daleké Provence. Mladá dívka okouzlena šarmem jednoho Francouze a posléze i francouzštinou, Paříží a nedlouho poté ještě mnohem víc očarována Provencí. Reálný svět, nebo fikce? Tentokrát pouze a jedině opravdový svět.

Snad každý touží po dovolené v jižní Francii. Každý chce slyšet zpěv cikád, vidět tu fialovou nádheru v podobě levandulí a prošlapat cestičky, které už byly prošlapány Cézannem, Van Goghem, Zolou a mnohými dalšími francouzskými umělci, které Provence inspirovala. A že jich nebylo málo.

Jak je vlastně možné, že jeden relativně nenápadný kraj v jakési Francii láká každoročně takové masy turistů a lidé, místo aby tam jezdit přestali, se ve velkém začínají v Provence i usazovat? Přesně to je případ Lenky Civade. Ženy, která se při svých studiích dostala do Paříže, našla si tam muže a společně s ním se po nějaké době rozhodla, že chtějí opustit velkoměsto a žít na venkově.  Tím venkovem se pro ně měla stát právě ona všemi milovaná a do nebes vynášená Provence.

A námět na sepsání knihy byl na světě. Kdo by si totiž nechtěl přečíst o cestách po Provence, o její atmosféře a o Pařížanech, kteří jedno z nejkrásnějších velkoměst světa opustí pro venkov.

Malá ilustrační ukázka z knihy nás zavede do myšlenek mladé rodiny, která chtěla svůj uspěchaný pařížský život vyměnit za něco mnohem pomalejšího, hodnotnějšího a vytrvalejšího.

Ukázka z knihy

Rozhodnutí opustit Paříž, město tak úžasné, ale tak přeplněné a, jako všechna velkoměsta, tak nepraktické k životu s malým človíčkem, bylo najednou jednoduché. Už nějakou dobu jsme si jen tak pohrávali s myšlenkou odchodu na venkov, ale konečné slovo padlo necelé dva roky po narození našeho synka. Navíc v celé pařížské pánvi bydlí, pracuje a žije víc lidí, než jich bydlí v celé naší republice. A s mou maloměstskou náturou mi najednou přišlo smutné nepotkat známou duši na ulici.

Toulky jednoho zdánlivě obyčejného manželského páru s jedním a později dvěma dětmi nebyly ale zas tak předvídatelné. Spád událostí a jejich důsledky nebyly jasné ani jim samotným. Sami netušili, do čeho jdou, když se na francouzský jih odebrali. Civade ve své cestopisné a autobiografické knize vypráví příběh části svého života stráveného v Provence, sdílí své pocity při hledání správného místa pro nový domov a podělí se i o radost, když nový domov konečně naleznou.

Mladí manželé sní o domě, který by mohli opravit, zútulnit a následně ho využívat jako penzion a poskytovat v něm ubytovací služby hostům z celého světa. To se jim nakonec splní, nicméně realizací snu nikdy nic nekončí. Naopak začíná. Život jde dál a do cesty vnáší nové překážky a nové motivace. A to se událo i v případě těchto hrdinů z reálného světa.

Je velice zajímavé a obohacující přečíst si zase jednou opravdový příběh o lidech z masa a kostí. Jak je totiž známo, je to právě realita, která dává dohromady ty nejlepší příběhy. Život sám předkládá situace, které by se mohly zdát jako z dobré pohádky nebo z kvalitního hororu.

Kniha Provence jako sen oplývá také praktickými komentáři a dá čtenáři nahlédnout pod pokličku obyčejného života v Provence. Už jen název knihy zaručuje čtenářům přemístění se do kraje, který je nádherný, malebný a voňavý. A když se tohle spojí s umným rukopisem malířky, kreslířky, překladatelky a spisovatelky Lenky Civade, vznikne skvělý společník na dovolenou či jen tak k vlahým letním nebo naopak pošmourným zimním večerům. Není nic lepšího, než si po vzoru Provensálců otevřít lahev lahodného vína, usadit se do oblíbeného ušáku a nechat se laskat přívětivými slovy o nádherném místě na naší planetě. Vive la Provence!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProvence jako sen

Civade, Lenka

Nakladatelství Lidové noviny, 2010

Napsat komentář