Jak smysluplně zabavit batole?

Vývoj dítěte v 1-3.roce
Máte doma batole?  Nevíte, jak si s ním hrát? Chcete se nechat inspirovat? Pak vám nabídnu skvělého pomocníka – knihu pro rodiče dětí mezi jedním až třemi lety.

Simona Lazzari je kvalifikovanou instruktorkou pro pohybový, sociální a psychický rozvoj kojenců, batolat a dětí předškolního věku. Pracuje s těhotnými ženami, asistuje jako dula porodů a provozuje také laktační poradenství. Jako autorka knihy Vývoj dítěte v 1. – 3. roce předává své nabyté zkušenosti s tímto batolecím obdobím, které získala nejen ve své práci, ale také během výchovy dcery Valentýnky.

První část publikace seznamuje s rozumovým, citovým a sociálním vývojem batolat. Ten prochází obrovskými změnami, ze senzomotorické inteligence, založené na smyslovém vnímání, se dostává do fáze symbolického myšlení, jehož podstatou je představivost a fantazie.Vysvětluje, že je důležitá i destrukční činnost, kterou můžeme v rámci objevování světa pozorovat. Přispívá k rozvoji zručnosti, rozvážnosti, trpělivosti a opatrnosti. Při studiu této publikace jsem badatelské počínání svého batolete přestala omezovat, aby si novou „učební látku“ mohlo prožít se vším všudy. Samozřejmě, že na prvním místě zůstala bezpečnost. Autorka se dotýká okrajově také rozvoje řeči, spánku, stravovacích návyků, osobní hygiey a sebeobsluhy. Zkrátka, ze všeho trochu. Velké množství témat neumožňuje podat vyčerpávající informace, dočtete se tedy základní údaje o vývojovém období dětí od jednoho do tří let. Jelikož se každé dítě vyvíjí svým vlastním tempem, je třeba chápat číslice vyjadřující počet slov, které zvládá v určitém věku či prořezávání jednotlivých zubů v daných měsících, s rezervou.

Za mnohem přínosnější považuji druhou část publikace, v níž jsou kromě popisu  motorického vývoje po trimestrech nabídnuty náměty ke hrám rozvíjejícím smysly, sebeuvědomění, intelekt a kreativitu. Najdete zde návody pro společné domácí hry, ale také pro činnosti v přírodě a v kolektivu. Hra, jakožto neodmyslitelné zaměstnání všech dětí, prostupuje celou publikací. Díky ní si děti zdokonalují hrubou i jemnou motoriku, nenásilně a zdravě se posunují k dalším etapám vývoje.

V závěru publikace jsou informace týkající se cestování s dítětem. Možná použijete vyhotovený seznam věcí obsažených v cestovní lékárničce, a další nezbytné formality, které byste měli mít vyřízeny ještě před cestou. Autorka se zmiňuje i o situaci, kdy dítě doma onemocní. Toto nepříjemné období se dá zpestřit určitými činnostmi a jejich výčet vám může přijít vhod. V publikaci je velké množství fotografií s vtipnými popisky, které text příjemně oživují.

Kniha pro mě byla zajímavá především svými náměty na hraní s dětmi. Některé uvedené hry jsem vyzkoušela se svým batoletem doma a věřím, že publikace má co nabídnout i ostatním maminkám. Byla vydána v roce 2012 nakladatelstvím Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize Vývoj dítěte v 1.–3. roce

Lazzari , Simona

Grada

Napsat komentář