Na železnici

Vlaky a vláčky
Většina malých dětí má ráda dopravní prostředky. Mezi nejoblíbenější patří vlaky. Některé děti mají doma model železnice s vlakem a vagóny, jiné se na ně chodí dívat „naživo“ na procházkách, spousta dětí si doma s rodiči prohlíží knížky s touto tematikou. Jednu takovou knižní novinku bych vám ráda představila.

Nakladatelství Grada v edici Předškoláček vydalo v říjnu roku 2012 další titul, tentokrát s názvem Vlaky a vláčky. Je určen pro tří až šestileté čtenáře. Jiří Fixl vás ve své publikaci zavede na železnici. Má netradiční čtvercový rozměr 20x20cm.

Na dvaceti čtyřech stranách se dostanete na nádraží, odkud přijíždí a odjíždí spousta vlaků. Uvidíte dokonce dvoupatrovou elektrickou soupravu. Podíváte se i na menší tratě, kde vláčky motoráčky spojují vesnice s městy. Zajímavé je, že železnice naleznete i vysoko v horách. Pěkné barevné ilustrace vám názorně ukáží, jak vypadá takový tunel, díky němuž vlak může projet i pod vysokým pohořím. Kniha vám představí různé typy lokomotiv, osobních i nákladních vlaků, nechybí ani opravářská drezína. Také v době, kdy už všichni spí, je na železnici rušno. To dokazuje hezký obrázek osvětleného nočního vlaku.

Velmi se mi líbí text a obrázky o tom, jak vypadala železnice v dobách našich pradědečků. Mašinky poháněné párou vypadají jako z pohádky. Každý obrázek v knížce stojí za delší vyprávění. To by měli dětem zprostředkovat rodiče – myslím, že ilustrace jsou plné zajímavých detailů, o nichž mohou vést se svými ratolestmi dlouhé debaty.

V edici Předškoláček vyšly i další tituly jako Nákladní auta či Auta.  Obě jsem „prostudovala“ se svými dětmi, a proto si dovolím krátké srovnání. Na rozdíl od výše zmíněných knih není publikace Vlaky a vláčky tolik podnětná. Očekávala jsem jako u obou předchozích, že děti budou plnit nejrůznější úkoly související s danou tematikou. Žádná procvičující nebo doplňující cvičení zde ale nejsou. Je to škoda, jelikož děti se poté na čtení více soustředí, zopakují si informace, které se dočetly, a rodič má i zpětnou kontrolu, že jeho dítko přečtený text pochopilo. Jinak je kniha velmi pěkně zpracovaná. Jednoduchý text a hlavně přitažlivé ilustrace se dětem líbí. Doporučila bych ji všem milovníkům mašinek a vláčků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVlaky a vláčky

Jiří Fixl

Grada

Napsat komentář