Kutilové k pohledání

pat mat
Kdo by neznal dva nešikovné pány s čepicemi na hlavě? Oblíbené postavičky dětí i dospělých přicházejí tentokrát v knižní podobě.

Publikace Pat a Mat …a je to! vyšla v nakladatelství Albatros ve společnosti Albatros Media v říjnu roku 2012. Patří do edice Ahoj děti – Dobrou noc. Podle televizních večerníčků (na náměty a dle výtvarné předlohy seriálu autorů Lubomíra Beneše a Vladimíra Jiránka) ji napsal Ivan Rössler.

Trochu netradiční čtvercový rozměr knihy o straně 235mm nadchne svým obsahem bezesporu každého milovníka Pata a Mata. Známá dvojice kamarádů-kutilů si ví se vším rady a nebojí se pustit do jakékoliv práce. Mata poznáte podle toho, že si obléká červený svetr a na hlavě má kulicha s bambulí. Pat nosí žlutý svetr a hlavu mu pokrývá jeho typická rádiovka.

Na šedesáti stranách si budete moci přečíst celkem čtyři příběhy – Tapety, Koberec, Houpací křeslo a Voda. Můžete si tak připomenout, proč Pat a Mat musí tapetovat, když si chtějí dát k obědu hovězí guláš. V dalším díle se pobavíte nad způsobem, jakým klepali koberec. Problém byl v tom, že na něm seděla knihovnička. Jak znáte Pata a Mata, hned ho začali řešit. K jeho vyřešení použili dokonce kladku! Jeden konec upevnili na kliku ode dveří a s její pomocí vytáhli knihovničku do vzduchu. Koberec byl volný, mohli ho tedy srolovat a vynést ven ke klepadlu. Neznamená to ale, že nenastal další problém, který museli ještě před samotným klepáním koberce vyřešit

Dále na vás čeká vtipný popis výroby houpacího křesla a vyprávění o tom, jak se snažili přivést do chalupy vodu. Jaké zlepšováky vymysleli? Dokázali vše podle svých představ? To je náplní uvedené publikace. Mé děti znají tyto příhody zpaměti z televize. Knižní zpracování, v němž je slovem popisováno, co Pat a Mat dělali, je totožné s televizním večerníčkem, v němž jsou slova nahrazena pohybem a gesty hlavních postav.

Líbí se mi, že i když nadělají víc nepořádku než užitečné práce, nevzdávají se a pokračují ve svém „tvoření“ dál. Nerozluční kamarádi si vzájemně pomáhají a společně nacházejí zcela nečekaná řešení problémů, i když samotný výsledek končí obvykle katastrofou a jejich konečným výrokem: „A je to!“ Způsob provádění práce je zcela originální a baví již řadu let dospělé i děti.

V publikaci je velké množství barevných fotografií z uvedených dílů. Jsou celostránkové i menších rozměrů. Oživují tak humorný text a připomínají známé televizní zpracování.

Knihu bych doporučila všem příznivcům komických postaviček Pata a Mata.

Ukázka z knihy

„ Co teď?“ láme si hlavu Pat, ale pohotový Mat na to přišel. Nastartoval znovu motorovou pilu, zarovnal i druhou stranu plotu a hle, z plotu se stal úhledný dlouhý žebřík. Pro jistotu ho drátem spojili s tím krátkým, aby byl dostatečně dlouhý a dosáhl až na dno studny.

„Teď se můžeš, Pate, spustit do studny a začni čistit. Musíme se dostat k vodě,“ rozhodl Mat.

Poslal za Patem kbelík na provázku a druhý konec provázku si uvázal k noze. Až Pat zatahá za provázek, Mat vytáhne kbelík s pískem a prázdný jej zas spustí dolů. Kdepak, naši kutilové jsou hlavičky! (str. 52)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePat a Mat …a je to!

Rössler, Ivan

Albatros, 2012

Napsat komentář