Kreativní zastavení

kreativni-zastaveni-nahled
Podzim je v plném proudu, a tak pro vás máme kreativní tipy, kterými si můžete zkrátit dlouhé večery. Můžete se naučit pracovat s hlínou a tvořit keramické výrobky, zdokonalit se v kreativní písmomalbě anebo se proměnit v kutila a vyrobit si něco do domácnosti či na zahradu!

Jste-li tvořivé typy, mohla by vás zaujmout publikace Hravá keramika od Kateřiny Krédlové. Ta vás provede tvůrčím procesem modelování, vypalování i glazování hlíny. Modelování totiž rozvíjí soustředění, zručnost i motoriku a zároveň může sloužit jako terapeutická uklidňující aktivita!

Tvořit keramiku zahrnuje proces modelování, vypalování, glazování a znovu vypalování. Tato publikace vás provede jedenácti projekty s různými keramickými technikami a krok za krokem ukáže pracovní postupy i zpracování různých druhů hlíny. Modelování je tvůrčí proces nekonečného objevování. Rozvíjí manuální zručnost, jemnou motoriku a podporuje soustředění. Je to také uklidňující a terapeutická činnost, kdy se cílem stává už samotná tvůrčí práce s hlínou, která provází lidstvo od počátku jeho historie a při tom je práce s ní stále lákavá a aktuální.

Hravá keramika

11 projektů modelování základními keramickými technikami krok za krokem
Autorka: Kateřina Krédlová

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-271-5054-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Hravá keramika vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Předměty z hlíny vyráběli lidé od pravěku. Figurky zvířat nebo lidí sušili na slunci a vypalovali v popelu. Nejstarší nalezená soška z pálené hlíny je naše Věstonická Venuše, zobrazuje matku rodu. Zdobené vypalované předměty sloužily pro každodenní potřebu a vkládaly se i do hrobů. V hrobce čínského císaře byla ale překvapivě objevena celá armáda terakotových soch bojovníků v životní velikosti.

Nejstarší pálené nádoby z hlíny pocházejí z Japonska a Číny. Přes Mezopotámii, Persii a Egypt se výroba dostala obchodními cestami až do Řecka. Řekové svoji překrásnou keramiku vyváželi po celém Středomoří a také za Černé moře.

Hlína sloužila v Sumeru k otiskování klínového písma na zaznamenávání zpráv. V Mezopotámii se z hlíny vyráběly nádherné glazované cihly. Povrch celé Ištařiny brány a procesní cesty v Babylónu pokrývaly zářivé modré reliéfy se lvy, draky a býky. Pestrobarevně glazované keramické dlaždičky z arabského světa pak do Španělska a dále do Evropy přinesli ve 13. století Maurové.

Také dnes nás keramika provází na každém kroku, ať už jemná, hrubá, točená nebo lisovaná. Neuvědomujeme si ale její dlouhou cestu staletími, zato obdivujeme její krásu. Přináší nám svědectví i hmatatelné důkazy o naší historii a především o lidské tvořivosti.

keramika-ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Kreativní písmomalba nadchne všechny příznivce ručně psaného textu! Autorka Laura Toffaletti vás provede trendem tvorby krásných elegantních nápisů, díky kterým můžete ozdobit nejeden deník, jmenovku či pohled. Naučte se základy kaligrafie, osvojte si různé techniky a poznejte svůj jedinečný styl!

Písmomalba je nový trend, který má spoustu příznivců po celém světě! Je to umění tvorby pěkných a elegantních ručně psaných nápisů, s nimiž dodáte osobní přesah pohlednicím, diářům i jinak nudným jmenovkám.
Chcete se naučit vytvářet krásné ozdobné nápisy? Zajímá vás, jak proniknout do tajů abecedy a vymyslet svoji vlastní? Pak jste tu správně! Kreativní písmomalba (The Art of Creative Lettering) vás provede základy kaligrafie, představí vám nejvhodnější techniky, pomůcky a písma a pomůže vám objevit svůj osobitý styl!
Autorka Laura Toffaletti se s vámi podělí o svoje tipy, počínaje správným úchopem pera anebo štětce a vytvářením vtipných nápisů na tričko konče! Projde s vámi jednotlivá písma, jako je například Roundhand, anglická kurzíva a Chancery, naučí vás vytvářet kaligramy a společně prozkoumáte různé abecedy, na kterých můžete zdokonalit svoje dovednosti!
Chybět nebude ani celá řada projektů – psaní na dárkové krabičky, tašky, diáře, polštáře, vázy, ale i ozdobné přívěsky. A v závěru knihy se můžete těšit na celou řadu cvičení pro uvolnění ruky s ohledem k různým typům hrotů.
Ať jste písmomalbou nedotčený zvídavec, anebo zkušený krasopisec, určitě oceníte pečlivé a vnímavé vedení, kdy autorčina láska ke psaní prosakuje z každého písmene. Nechte se strhnout tvorbou ozdobných nápisů, kterými uděláte radost sobě i svým blízkým!

Kreativní písmomalba

Kaligrafické techniky a cvičení
Autorka: Laura Toffaletti
Přeložil: Jan Kuklínek

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 190×245 mm
ISBN: 978-80-7413-542-2
Doporučená cena: 439 Kč

Knihu Kreativní písmomalba vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

kaligrafie-ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Laura Toffaletti je italská ilustrátorka, která pracovala s mnoha nakladatelstvími a má za sebou několik výstav. Ve svých dílech, ať už na papíře nebo na plátně, kombinuje kaligrafii a ilustrace. Absolvovala mnoho kurzů zaměřených na kaligrafii a o tomto tématu napsala řadu knih.

Zdroj informací: nakladatelství Zoner Press

————————————————

Jako poslední představujeme knihu pro všechny kutilské nadšence! Petra Marková a Pavel Zeman ve své publikaci Dílna plná nápadů totiž ukazují několik stovek fotografií a několik desítek podrobných návodů na to, jak si vylepšit svou domácnost nebo zahradu. Najdete zde například tipy na výrobu hmyzího hotelu, zahradních lucerniček nebo vyvýšených záhonů. Tak hurá do toho!

Více než 500 postupových fotografií a 37 podrobných návodů na nejrůznější výrobky pro domácnost i zahradu najdete v knize Pavla Kutila Zemana. S jeho pomocí si můžete vyrobit lucernu na zahradu, vyvýšený záhon, dřevěné hodiny či hmyzí hotel. Autor vždy uvádí detailní seznam materiálu i potřebných nástrojů, navíc přidává podrobný fotografický návod, jak postupovat. Nechybí ani označení složitosti výroby v podobě kladívek.

Dílna plná nápadů

pro dům, byt a zahradu
Autoři: Petra Marková a Pavel Zeman

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-5053-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dílna plná nápadů vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

kutilstvi-ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

O autorech

Petra Marková je redaktorka a fotografka, ovšem spíš náhodou. Baví ji výtvarné techniky, práce s textilem, renovace starých věcí, zajímavé jednoduché recepty, zkrátka od každého kousek a fotografování a psaní návodů a tipů přišlo potom nějak „samo“. Má ráda upravené zahrady s pestrými záhony květin, i když ta naše vypadá spíš jako džungle, ale je to ráj pro děti, kočky i psy. Od kutilů leccos odkoukala, takže opravit kapající kohoutek, přižehlit hranu na desku stolu nebo seštelovat panty ve dveřích skříně pro ni není problém.

Zdroj informací: Český Kutil

Pavel „Kutil“ Zeman je redaktor, fotograf a kutil srdcem i duší, dvacet let fotí a realizuje fotopostupy krok za krokem. Jeho doménou jsou drobné i větší truhlářské realizace. Vše vymýšlí tak, aby si to mohl podle návodu vyrobit nebo vyzkoušet i se základním nářadím každý. Má rád práci se dřevem. Umí vyrobit nábytek, ale i pergolu nebo zvýšené patro, nebo navrhnout interiér.

Zdroj informací: Český kutil


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHravá keramika

Krédlová, Kateřina

Grada, 2023

zobrazit info o knizeKreativní písmomalba
Kaligrafické techniky a cvičení

Toffaletti, Laura

Zoner Press, 2023

zobrazit info o knizeDílna plná nápadů
pro dům, byt a zahradu

Marková, Petra - Zeman, Pavel

Grada, 2023

Napsat komentář