Divadelní představení s princeznami

pohadkyopriceznach
Máte rádi pohádky o princeznách? A chcete si je zahrát jako divadelní představení? Pak si nenechte ujít dnešní recenzi!

Představíme vám totiž box nazvaný Dětské divadélko s loutkami, na kterém se podíleli Klára Kolčavová a Oldřich Růžička. Co všechno v něm najdete? V první řadě knihu Pohádky o princeznách a v ní tři příběhy: O Sněhurce a sedmi trpaslících, O Šípkové Růžence a O Popelce. Dále box obsahuje pět divadelních kulis (zámek, komnatu s vřetenem, pokoj s kamny, pokojíček trpaslíků, hluboký les) a deset oboustranných loutek (tzn. deset loutek s různými motivy z obou stran – např. s motivem myslivce, prince, trpaslíky, Sněhurku, Šípkovou Růženku, krále s královnou, sudičky, Popelku, Popelčinu kmotru, Popelčin kočár či Popelčiny sestry). Celý box pak slouží jako jeviště. Velkou výhodu vidím v tom, že jakmile čtení a hraní přestane děti bavit, lze vše do boxu zase bezpečně uložit – kniha, loutky i kulisy tak mají své místo v jediné krabici.

Líbí se mi zpracování knihy. Jde o leporelo s pevnými stránkami, které odolají i zacházení nemotorných dětských ručiček. To samé však nemohu říct o kulisách a loutkách: bohužel se takovou pevností nevyznačují – stačí trochu zabrat a přehnete je či zlomíte. Právě proto je celý box určen dětem od 4 let, které již mají šikovnější prstíky a kulisám ani loutkám neublíží. Samotnou knihu se však nemusíte bát půjčit i mladšímu dítku. Jen zatím samozřejmě plně nevyužije její potenciál. Můžete mu předčítat pohádky a společně si prohlížet obrázky doprovázející text. Všechny pohádky v knize najdete ve zkrácené verzi. Ale nebojte se: i když nejsou dlouhé (mají 5 stran a text a doprovodné ilustrace zabírají zhruba stejně místa), nic důležitého v nich nechybí. Líbí se mi i ilustrace a ve stejném stylu provedené loutky a kulisy – vše je hezky sladěno.

Na konci každé pohádky najdete scénář, který využijete právě pro divadelní představení. Obsahuje cca osm očíslovaných scén s informacemi o tom, kterou kulisu a které loutky budete potřebovat. Malí školáci už s orientací ve scénáři nejspíš nebudou potřebovat pomoc dospělého, menším dětem (zejména těm, které ještě neumí číst) pravděpodobně budete muset trochu pomoci: má pětiletá dcerka si např. není jistá okamžikem, kdy scénu vyměnit za jinou. Na obrázku sice vidí, které loutky a kulisy má použít, ale zatím si sama nepřečte doprovodný text. I já bych uvítala, kdyby čísla jednotlivých scén byla uvedena také přímo v knize u textu jednotlivých pohádek. Respektive já jsem si k textu čísla scén doplnila, abychom nemusely s dcerkou přemýšlet a dohledávat, kdy scénu vyměnit, a abychom vše měly připravené ve správný okamžik.

Předpokládám, že pohádky o princeznách osloví spíše holčičky. Pokud máte doma chlapečka, nezoufejte. V Albatrosu totiž myslí na všechny děti a kromě boxu s pohádkami o princeznách připravili i box s pohádkami o vlkovi. Obsahuje pohádky O červené karkulce, O vlkovi a kůzlátkách a O třech malých prasátkách. A samozřejmě ani tady nechybí různé kulisy a loutky, se kterými si můžete zahrát divadelní představení. Troufám si tvrdit, že i vaše děti budou z boxu nadšené stejně jako má dcerka. Stačí vybrat variantu, která jim bude vyhovovat více, a pustit se do čtení a hraní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky o princeznách – Dětské divadélko s loutkami

Kolčavová, Klára – Růžička, Oldřich

Albatros, 2023

Napsat komentář