Budujte šťastné vztahy

Tipy_Laskyplna setkavani_My a deti
Manželství je dobrodružství, během něhož vás čeká spousta radostí i starostí. Ne vždy to bude procházka růžovým sadem, a právě pro takové případy jsou tu naše nápomocné knižní tipy…

Kniha Láskyplná setkávání autorů Alana Linnéra a Anderse Nymana vás provede přes četné překážky, na něž můžete ve vztahu se svou drahou polovičkou narazit. Pojednává o nejrůznějších problémech (např. nevěře, špatné komunikaci aj.) a pomáhá se s nimi vyrovnat.

Láskyplná setkávání

Choreografie úspěšného vztahu
Autoři: Alan Linnér, Anders Nyman
Přeložila: Vendula Nováková

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 207×230 mm
ISBN: 978-80-262-1931-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Láskyplná setkávání vydalo nakladatelství Portál.

Je v 21. století ještě vůbec možné vybudovat a uchovat základy pevného a trvalého vztahu, v prostředí plném povrchní, roztříštěné komunikace, strachu, že o něco přijdeme, neschopnosti odkládat uspokojení či „sešívaných“ rodin, když navíc stále narůstá počet lidí žijících o samotě? I v této situaci toužíme po vzájemnosti a láskyplné sounáležitosti. Kniha pojednává o situacích, které ohrožují harmonický vztah (přehnaná závislost jednoho partnera, nezralost), o úskalích řešitelných v párové terapii (triangulace, přerámování, neutrální postoj terapeuta), o důležitosti prvního setkání, o nedostatečnosti jazykových prostředků a důležitosti odpuštění, smíření a omluvy, o kreativních vztahových řešeních, o terapeutických výzvách při řešení nevěry, o používání metafor a o rozhodování, zda má smysl ve vztahu setrvávat.

 

Více o knize

Každý z nás si asi občas říká, kam to dal oči při výběru partnera. Jak to, že si nevšiml, že je partner náladový, hádavý, nemluvný a… dosadit lze prakticky jakýkoliv povahový rys. Přestože už naše babičky říkávaly, že pro jedno kvítí slunce nesvítí, položí-li si člověk úvodní otázku, bývá toto prozření nepříjemné a může skončit až rozpadem vztahu. Švédští psychologové Allan Linnér a Anders Nyman svojí knihou Láskyplná setkávání – Choreografie úspěšného vztahu vysílají jasný signál, že se tento scénář nemusí nutně naplnit. Své tvrzení opírají o jejich mnohaletou bohatou praxi párových a skupinových psychoterapeutů. Na příkladech z ní představují, jak taková sezení probíhají, jaká je v nich úloha psychoterapeuta, jaká jsou očekávání a jaké jsou reálné výstupy. Pestrý výběr témat, která zapříčinila problémy, krize a konflikty a která pomáhali párům řešit, dává tušit, že oba autoři knihy vědí, znají a umějí. Na konkrétních příbězích dvojic dávají čtenáři možnost pochopit, že každý problém má své řešení a není nutné vše dopředu vzdávat. Protože je-li ve vztahu láska, je napůl vyhráno.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

 

Ukázka z knihy

Peter a Maria otázku blízkosti a vzdálenosti nikdy nevyřešili. Mariina představa blízkosti – to, že spolu mlčky sedí, pozorují přírodu nebo se jen radují z pohledu na spící děti – Petera znervózňovala a dráždila. Připadalo mu náročné dostát emocím, které měl podle Marie vnímat. Peter rád podnikal věci sám nebo s kamarády: jezdil na kole, lyžoval, lezl po horách. Když byli na výletě nebo na procházce s Marií, Peter šel vždycky pět kroků před ní nebo za ní. Maria se cítila odmítnutá a osamělá. Myslela si, že kdyby ji Peter skutečně miloval, nebyl by tak „sobecký a odtažitý“.

Peter se domníval, že láska znamená dát si navzájem svobodu. To považoval za předpoklad toho, aby láska vzkvétala. Pokud svobodu neměl, cítil se omezován a připadalo mu, že ho Maria „dusí“. Když se jí občas snažil vyhovět a trávit s ní čas v jedné místnosti, což Maria vyžadovala, většinou se jí zeptal, jestli nevadí, když si s sebou vezme notebook. Marii to vadilo. „Takže jsem nakonec jen přihlížel tomu, jak vaří. Jako by to měla být nějaká pospolitost.“

Stejně tak se Maria snažila vycházet vstříc Peterovi. Přistupovala na sex, přestože jí to připadalo spíše jako výměna sexuálních služeb. Našla si koníčky, zapojila se do čtenářského kroužku. Během jógového pobytu v Indii se rozhodla, že už nechce dál s Peterem žít v manželství, které nazvala Akciová společnost Děti & Peníze. Peter se zpočátku myšlence na terapii bránil, ale nakonec souhlasil, aby se dokázali „důstojně rozejít“.

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Autoři Allan Linnér a Anders Nyman jsou švédští psychologové, kteří stáli u zrodu párové a skupinové psychoterapie ve Švédsku.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

 

O nakladatelství

Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Když do rodiny přibude miminko, je to jistě důvod k radosti, ale také přísun nejrůznějších stresových situací. Jak se o všechno postarat, zvládnout starosti ve zdraví a zároveň uchovat lásku ve vašem manželství / partnerství? S tím by vám mohla pomoci knížka My a děti zkušených manželů Giovanny Fumagalliové a Davida Biolla.

My a děti

Jak příchod dítěte promění vztahy mezi manželi
Autoři: Giovanna Fumagalliová, Davide Biollo

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 120×198 mm
ISBN: 9788075662460
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu My a děti vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Knížka My a děti nabízí párům inspiraci k zvládání jejich nové role: už nejsou jen manželé, ale i rodiče. Drobné radosti se střídají s nevídaným stresem. Úžas z toho, jak dítě rychle roste, ruší únava z nevyspání. Manželé jako by se chvílemi nepoznávali. Ona vidí jeho bezradnost, ale nemá energii ho „doučovat“. On cítí, jak moc si ona všímá dítěte a jak málo jeho… Jak to všechno přežít ve zdraví a vzájemné lásce? Čím si projevovat pozornost, když jsme plní starostí? Kde nám rodiče pomáhají a kde už se „míchají do života“? Na co nezapomenout při výchově k víře? Co ze svých trampot sdílet s jinými manželskými páry? Autoři vnímají duchovní život jako pomoc při řešení praktických rodičovských problémů. Jejich úvahy a otázky, modlitby i citáty přitom nechávají prostor pro vlastní promýšlení. Knížka se může číst v rodinách i manželských společenstvích. Poslouží i jako podklad větších manželských setkání.

 

O autorech

Giovanna Fumagalliová je italská publicistka. Napsala knížku Sto dnů s Duchem Svatým (Cento giorni con lo Spirito). Její muž Davide Biollo je ekonom a psycholog. Řídí firmu a pracuje také jako civilní mediátor. Mají spolu tři děti a doprovázejí jednak snoubence během přípravy na manželství, jednak mladé manžele na manželských setkáních. Zkušenosti pro toto doprovázení nabyli mimo jiné v kurzech své diecéze v Miláně a v církevním rodinném hnutí.

Davide Biollo (1962–2020) byl italským ekonomem, psychologem, vysokoškolským pedagogem a vyhledávaným rodinným terapeutem. Ve svých knihách se zabývá především tématem rodinné a manželské psychologie, pastorace snoubenců a řešení manželské krize. Přečtěte si také náš článek o společné knize My a děti a nezapomeňte ani na knihu Abeceda partnerského vztahu.

Zdroj informací: Karmelitánské knihkupectví

 

O nakladatelství

Karmelitánské nakladatelství (KNA) bylo založeno v roce 1991 mužským řádem karmelitánů se sídlem v klášteře v Kostelním Vydří. Působnost KNA se během času rozšiřovala a od konce 90. let minulého století je domácím lídrem na trhu s křesťanskou a katolickou knižní produkcí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy o budování manželských vztahů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáskyplná setkávání
Choreografie úspěšného vztahu

Linnér, Alan - Nyman, Anders

Portál, 2022

zobrazit info o knizeMy a děti
Jak příchod dítěte promění vztahy mezi manželi

Fumagalliová, Giovanna - Biollo, Davide

Karmelitánské nakladatelství, 2022

Napsat komentář