Zdravé tělo, zdravý duch i duše

Osvojte-si-nove-dusevni-dovednosti
Díky knihám z dnešních tipů si rozšíříte své znalosti o mindfulness, dozvíte se, jak se stát výjimečnými, co se stane s vaší myslí, když se díky pokroku a moderním vymoženostem prakticky přestanete hýbat, a jaké povahové rysy jsou typické pro skryté narcisty.

Máte chuť přečíst si krátká zamyšlení, která se dotýkají nejrůznějších aspektů mindfulness a jeho praktikování? Pak sáhněte po knize Mindfulness pro začátečníky. Dozvíte se základy o přemýšlení, myšlenkách a zapracujete na vlastní všímavosti.

Cvičení všímavosti v sobě skrývá možnost nejen pomíjivého pocitu spokojenosti, ale opravdového přijetí hlubší jednoty. Tato kniha vás může naučit přetvořit vlastní vztah k tomu, jak přemýšlíte, cítíte, milujete, pracujete a hrajete si, abyste dokázali procitnout a ztělesnit úplněji to, kým skutečně jste. Mindfulness pro začátečníky lze pojmout buď jako sbírku úvah, kterou je možné náhodně otevřít a začíst se, nebo jako základ pro každodenní praxi. Čtenář se tak například dozví, proč má smysl vracet se k vlastním smyslům, jak se naše myšlenky osvobodí, když si je uvědomujeme, jak lze zakoušet přímo, jak se vyhnout utrpení, jak se stát sám sebou, konkrétní podněty pro praxi všímavosti, popisy různých meditací všímavosti.

Mindfulness pro začátečníky

Autor: Jon Kabat-Zinn
Přeložil: Ondřej Fafejta

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1867-8
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Mindfulness pro začátečníky vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Z náhledu meditační – zvláště buddhistické – praxe pochází poznání, že existuje více než pět smyslů. Tak tomu je i z pohledu neurovědy, jak ještě uvidíme. Buddhismus jako šestý smysl výslovně uvádí mysl. A „mysl“ buddhisté neoznačují myšlení, nýbrž uvědomování, onu schopnost myslí poznávat nekonceptuálně.
Například víte, kde právě jste. Nemusíte o tom přemýšlet. Alespoň většinou víte, kde jste, a víte, co bylo předtím. Jinými slovy máme smysl pro orientaci v čase. Rovněž disponujeme smyslem pro orientaci v prostoru. Vůbec o tom nepřemýšlíme, ale velikou spoustu věcí bereme jako samozřejmost a víme o nich do veliké hloubky. Právě na tuto schopnost nekonceptuálního poznávání – samotného uvědomování – odkazujeme, když hovoříme o mysli jako o šestém smyslu. (str. 49)

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorovi

Jon Kabat-Zinn, Ph.D., je zakladatel a ředitel Kliniky pro snížení stresu při Massachusettské univerzitě, vědec a učitel meditace. Díky jeho úsilí je dnes koncept všímavosti obecně přijímanou součástí západní medicíny a psychoterapie. V češtině vyšly jeho knihy Uvědomujte si přítomnost a Život samá pohroma.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Chcete být výjimeční? Pak se řiďte radami, které najdete v knize Buďte výjimeční. Odborník na lidské chování a mistr interpretace neverbálního chování Joe Navarro ve spolupráci s Toni Sciarrou Poynter vytvořil pět zásad, kterými se řídí výjimeční lidé.

Kniha světově uznávaného odborníka na neverbální komunikaci nabízí průlomový pohled na pět účinných principů, které odlišují výjimečné lidi od ostatních. Joe Navarro působil čtvrt století ve službách FBI, kde se zaměřoval na odhalování špionů a dalších nebezpečných pachatelů trestných činů po celém světě. V jeho oboru bylo úspěšné vedení lidí doslova otázkou života či smrti. Nyní předává své těžce získané vědomosti i vám. Své celoživotní zkušenosti soustředil do pěti zásad, jimiž se řídí výjimeční lidé:

  1. Sebezdokonalování: Abyste mohli vést druhé, musíte prokázat, že umíte vést sebe.
  2. Pozorování: Využijte stejné techniky jako FBI k rychlému a přesnému vyhodnocení situace.
  3. Komunikace: Zkroťte sílu verbální i neverbální komunikace a naučte se přesvědčit, motivovat a inspirovat druhé.
  4. Činy: Rozvíjejte záměry ve prospěch společnosti a veďte příkladem.
  5. Psychická útěcha: Objevte tajemství výjimečných lidí.

Kniha Buďte výjimeční je završením desítek let práce v oboru, během nichž Joe Navarro zkoumal lidské chování, vedl více než deset tisíc rozhovorů a připravoval behaviorální analýzy. Tato kniha představuje nový typ příruček o vedení lidí a má sílu transformovat přístup k této oblasti v nadcházejících letech.

Buďte výjimeční

Pět schopností, které odlišují výjimečné lidi
Autoři: Joe Navarro, Toni Sciarra Poynter  
Přeložila: Ivana Sýkorová

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-3304-8
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Buďte výjimeční vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Pokud se však podrobněji zaměříte na výjimečné osobnosti, stejně jako jsem to udělal já, zjistíte, že si samy nastavují jakýsi proces učňovství. Ačkoli se mohou obracet na druhé s prosbou o pomoc, radu nebo odborné vedení, aktivně přijímají zodpovědnost za sebezdokonalování. Vědí, co nás nikdy nikdo neučil: Chcete-li být výjimeční, musíte se stále učit.
Tento proces sebevzdělávání může mít různé podoby – někdy je formální, jindy neformální, někdy se učíme z nutnosti, jindy nás k tomu pohání spalující touha. A v každém případě nacházíme cestu díky trpělivosti, síle vůle, pokusům a omylům i dřině, kterou vměstnáme mezi ostatní povinnosti, nebo dokonce mezi více zaměstnání či do volného času po práci. (str. 27)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Joe Navarro působil dvacet pět let u FBI jako zvláštní agent kontrarozvědky a poradce pro oblast lidského chování. Z jejích služeb odešel v roce 2003 a od té doby patří k předním světovým odborníkům na neverbální komunikaci. Na svých cestách předává své jedinečné znalosti lidského chování zájemcům z nejrůznějších oborů. Kromě přednáškové činnosti rovněž spolupracuje s významnými společnostmi a finančními institucemi. Své poznatky týkající se metod dotazování, manažerské praxe a řeči těla prezentuje také prostřednictvím předních amerických a mezinárodních médií, například stanic CNN a CNN International, Fox News, C BS, NBC a NPR Radio či deníků The Times a The Guardian. Specialisté na dané oblasti o něm hovoří jako o „mimořádném pozorovateli“ (Jack Canfield) či „mistru interpretace neverbálního chování“ (David Givens, Ph.D.). Jeho kniha Jak prokouknout kolegy i obchodní partnery (Grada, 2011) je určena všem, kdo se pohybují ve světě obchodu. Vznikla z přednášek na ekonomické fakultě Harvardovy univerzity a specializovaný web FINS deníku The Wall Street Journal jí udělil ocenění „Jedna ze šesti nejlepších byznysových knih pro rozvoj kariéry v roce 2010“. Dále je autorem mezinárodního bestselleru Jak prokouknout druhé lidi (Grada, 2010). Do češtiny byly přeloženy i další z jeho knih: Jak poznat, když vám někdo lže (Grada, 2013), Nebezpečné osobnosti (Grada, 2015), Tajemství řeči těla (Grada, 2019), bestseller Tři minuty do soudného dne (Grada, 2017) nebo kniha zaměřená na osobní rozvoj Buďte výjimeční (Grada, 2022).

Zdroj informací: nakladatelství Grada

Toni Sciarra Poynter je spisovatelka a redakční konzultantka, která se zabývá nakladatelskou činností více než pětadvacet let. Specializuje se na psychologii, osobní rozvoj, vědu a společenské trendy. Spolupracovala na několika publikacích Joea Navarra. Žije v New Yorku.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Pohyb představuje důležitou součást našeho života. Z jakých důvodů? To vám prozradí Caroline Williamsová, která se dlouhodobě zabývá vztahem mezi pohybem a myslí. Uvidíte, že jakmile se dozvíte vše podstatné, budete mít chuť změnit své návyky a začít se hýbat.

Ve zdravém těle zdravý duch. Tuhle ideu zná lidstvo už od dob starých Řeků, a jen málokdo dnes pochybuje o tom, jestli je pravdivá. Jenže jak ji převést do praxe? Caroline Williamsová ve své nové knize Pohyb! odkrývá, jak dokážou nové vědecké poznatky o pohybu těla uvolnit naši mysl. Vychází z premisy, že se nervová soustava nevyvinula primárně kvůli myšlení, ale kvůli pohybu. A protože autonomní pohyb má smysl pouze ve chvíli, kdy můžete řídit jeho směr a určit si cíl, přemýšlení dostali živočichové do vínku jako bonus. Co se však stane s myslí člověka, který se díky pokroku a moderním vymoženostem prakticky přestane hýbat? Věděli jste, že chůze dokáže zlepšit vaše kognitivní schopnosti? Že posilování středu těla (core trénink) snižuje úzkost? Že lehký strečink dokáže bojovat s celou řadou duševních a tělesných neduhů, od stresu po záněty? Všichni víme, že cvičení mění způsob, jakým přemýšlíme a cítíme. Vědci ale teprve začínají zjišťovat, jak přesně to funguje. Teorii kniha doplňuje konkrétními radami, které mohou čtenáři aplikovat na vlastní život.

Pohyb!

Autorka: Caroline Williamsová
Přeložil: Boleslav Žemlík

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-950-7
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Pohyb! vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Časté sezení negativně ovlivňuje i kognitivní funkce. Dlouhé vysedávání je nepřítelem soustředění, paměti a schopnosti plánovat a zbytečně omezuje naši kreativitu. Nedávná studie vypracovaná na skupině mladých finských školáků zjistila důležitou souvislost mezi časem stráveným v sedě a výsledky ve standardizovaných testech z matematiky a angličtiny v průběhu dvou let, a to zejména u chlapců. Vidíme tedy, že následky jsou patrné už v nízkém věku, a pokud se nevypořádáme s příčinami, sezení se stane všeobecným celoživotním návykem. (str. 12)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Caroline Williamsová plánovala stát se učitelkou tělocviku, ale nakonec studovala biologii, protože jí vědecké aspekty pohybu zaujaly víc než týmové sporty. Má také magisterský titul v oboru vědecká komunikace. Pracuje jako konzultantka a redaktorka pro mezinárodní vědecký časopis New Scientist, ale její články se objevily i v The Guardian, The Boston Globe, BBC Future a BBC Earth. Pracovala také jako produkční a reportérka pro BBC Radio a od roku 2006 do roku 2010 pravidelně moderovala podcast časopisu New Scxientist. Studiem vztahu mezi pohybem a myslí strávila několik let.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Dokážete rozpoznat lidi s narcistickými sklony? Nejspíš ano. Ale co takový skrytý narcista? To už je větší oříšek. Obvykle lidé nemají o této formě narcismus všechny důležité informace. Debbie Mirza vám ve své knize pomůže třeba s odhalením povahových rysů, které jsou pro skryté narcisty typické.

Jste zmatení a zdrcení ze zraňujícího a podivného chování člověka, kterého jste léta milovali a mysleli si, že i on miluje vás?
Máte šéfa nebo kolegu, o kterém si všichni myslí, že je skvělý, ale po letech spolupráce s ním trpíte úzkostmi, cítíte se nekompetentní a pochybujete o svém zdravém rozumu?
Připadala vaše matka všem ostatním úžasná, ale vy jste se v dětství cítili osamělí a měli jste pocit, že za všechno můžete vždycky jen vy?
Museli jste kolem táty chodit po špičkách a i dnes je pro vás těžké navázat s ním kontakt, přestože vám ostatní vždy říkali, jak perfektního otce máte?

Možná si lámete hlavu s tím, jestli jste se nepřipletli do cesty narcistovi, ale nepřipadá vám natolik sebestředný, arogantní ani nadutý, aby odpovídal popisu typického narcisty. Pak vám patrně zkřížil cestu SKRYTÝ PASIVNĚ AGRESIVNÍ NARCISTA – ten nejpodivnější a nejzákeřnější typ narcisty.

Skrytý narcismus je neuvěřitelně rafinovaný, takže ho často přehlédnou i odborníci na duševní zdraví, kteří v tomto ohledu nebyli vyškolení. Autorka se proto ve své knize snaží kompenzovat nedostatek informací pro lidi, kteří jsou terčem takových skrytých forem zneužívání. Zjistěte, jaké povahové rysy mají skrytí narcisté a jaké formy manipulativního chování používají, a naučte se, jak se můžete bránit.

Jak odhalit skryté narcisty a bránit se jim

Autorka: Debbie Mirza
Přeložil: René Souček

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-3463-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Jak odhalit skryté narcisty a bránit se jim vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Debbie Mirza je řečnice, zpěvačka, skladatelka a spisovatelka, která s nadšením pomáhá lidem léčit se po narcistickém zneužívání. I ona skryté narcistické zneužívání zažila, má tedy k tomuto tématu co říct. Lze ji vyhledat také na YouTube, kde na svém kanále mluví o různých aspektech skrytého narcismu a sdílí některé ze svých písní, které pomohou uklidnit vaši mysl. Během vlastního léčení prošla obdobím velké izolace, kdy trávila spoustu času v přírodě a doma a pečovala o své zraněné srdce a duši. Během této doby napsala a nahrála písně, které jí i ostatním přinesly klid, lásku a něhu. CD pojmenovala Soul Rising.

Zdroj informací: debbiemirza.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMindfulness pro začátečníky

Kabat-Zinn, Jon

Portál, 2022

zobrazit info o knizeBuďte výjimeční
Pět schopností, které odlišují výjimečné lidi

Navarro, Joe – Poynter, Sciarra Toni

Grada, 2022

zobrazit info o knizePohyb!

Williamsová, Caroline

Jota, 2022

zobrazit info o knizeJak odhalit skryté narcisty a bránit se jim

Mirza, Debbie

Grada, 2022

Napsat komentář