Poznáváme zvířata

Tipy_Radost z pozorovani ptaku_Zvirata nejsou bez citu
Dnešní tipy vás vezmou do přírody mezi ptactvo našich měst, vesnic i zahrad. Spoustu zajímavostí se však dozvíte nejen o ptácích, ale také o hospodářských zvířatech, zacházení s nimi a jejich emocích.

Rádi pozorujete ptáky ve svém okolí a chtěli byste se o něm dozvědět více? Naučte se poznávat jednotlivé druhy, které žijí ve vašich zahradách, ale i v blízkých parcích, centrech měst a vesnicích. Pomůže vám s tím průvodce Radost z pozorování ptáků ve městě a okolí od Michaela Schmolze.

Radost z pozorování ptáků ve městě a okolí

Autor: Michael Schmolz
Přeložila: Michaela Šimková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 135×195 mm
ISBN: 978-80-271-3011-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Radost z pozorování ptáků ve městě a okolí vydalo nakladatelství Grada.

Moderní průvodce přírodou je speciálně zaměřen na ptáky žijící v sousedství lidí. Ptáci jsou rozděleni podle pravděpodobnosti výskytu – ti, které uvidíte určitě, ti, které uvidíte pravděpodobně a ti, které uvidíte se štěstím. Portréty jednotlivých ptáků jsou většinou na dvě stránky, doplněné fotografiemi a spoustou zajímavých informací. Věnujeme se ptákům, kteří žijí v centrech měst, na předměstích a vesnicích, v parcích či městských lesích, u rybníků, řek a jezer. Zábavný průvodce ptačím světem – šitý na míru všem, kdo rádi pozorují ptáky ve svém okolí, a těm, kteří propadli birdwatchingu.

 

Ukázka z knihy

PODLE PROSTŘEDÍ
Většina publikací o ptácích má strukturu podle vědecké systematiky. Do skupin jsou tedy uspořádány příbuzné druhy. Výhodou tohoto systému je, že podobné druhy se často nacházejí blízko u sebe, nebo dokonce hned vedle. Může to ale vést k tomu, že se právě začátečníci cítí takovou rozmanitostí přetížení. Existuje tolik druhů, které vypadají téměř stejně! Kromě toho většina nováčků taxonomický systém ani nezná.
Tuto knihu jsem proto koncipoval tak, že jsou kapitoly členěny nejprve podle prostředí. Každá kapitola popisuje druhy žijící ve stejném prostředí, tedy takové, které se tam velice pravděpodobně vyskytují. Jedná se o oblasti v bezprostředním okolí našeho bydliště. Začínáme v centru města, pokračujeme přes předměstí a vesnici, kde jsou zahrnuty i některé ptačí druhy žijící v otevřené krajině, jako například skřivan polní, vrabec polní, bažant obecný nebo sýček obecný, protože je můžete potkat i na okraji města nebo při procházce mezi poli, dále navštívíme park a městský les a na závěr se dostaneme k rybníku, řece a jezeru. Tato prostředí vám ještě blíže představím. Přirozeně se mnoho druhů pohybuje také mezi různými prostředími – ptáci umějí létat a nedrží se hranic našich kapitol. Sýkora modřinka je například popsána v kapitole „Centrum města“, tedy v tom nejvíce městském prostředí, nicméně ji potkáme také na vesnici, v parku nebo v městském lese. (str. 8–9)

Radost z pozorovani ptaku_ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

 

O nakladatelství Grada

gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

————————————————

Per Jensen se v knížce Zvířata nejsou bez citu zabývá tím, co cítí hospodářská zvířata – běžná součást naší stravy, tedy slepice, ovce, prasata nebo krávy. Nesnaží se moralizovat, ale podněcuje k úvahám nad tím, zda lidé s těmito zvířaty zacházejí adekvátně.

Zvířata nejsou bez citu

Co víme o zvířecích emocích
Autor: Per Jensen
Přeložila: Klára Fafejtová

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1881-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Zvířata nejsou bez citu vydalo nakladatelství Portál.

Jen málokdo se zabývá tím, co cítí tvorové, kteří jsou součástí naší stravy. Autor, švédský profesor etologie, vysvětluje emoční fungování u nejběžnějších druhů hospodářských zvířat – slepic, ovcí, prasat, krav a ryb, aniž by ovšem hodnotil počínání lidí či moralizoval. Tím motivuje k úvahám o tom, zda je dnešní způsob zacházení s hospodářskými zvířaty adekvátní. Píše o rozdílech mezi smyslovým vnímáním u člověka a u zvířat, o zvířecích stresorech, o komunikaci se zvířaty, o tom, co ve zvířatech vzbuzuje příjemné emoce, o široké paletě zvuků, které vydávají, o zvířecí řeči těla, jejich zvířecí identitě i o poměrech ve skupině zvířat. Zamýšlí se také nad odlidštěním našeho vztahu k hospodářským zvířatům či nad problematikou levného masa. Text je doplněn odkazy na různé odborné studie a informacemi z českého prostředí.

 

Ukázka z knihy

Láska k potomkům
Stesk po teleti
Jak se cítí rodič, když je mu odebrán jeho novorozený potomek? A jak se cítí mládě? Pro většinu z nás je pouhé pomyšlení na takovou situaci noční můrou. Ale pro statisíce krav v mléčném průmyslu je to hořká realita.
Samozřejmě, že kráva musí mít telata, jinak by jí z vemene neteklo žádné mléko. Aby zemědělec získal co nejvíce mléka, odebere tele krávě krátce po porodu. Je pravda, že současná dojnice produkuje tolik mléka, že by bez problémů mohla uživit jedno až dvě telata a zároveň vyprodukovat mléko pro zemědělce. Avšak v praxi by bylo složité zvládnout situaci, v níž by pod sebou krávy měly telata a zároveň se měly dojit. Krávy často nechtějí při dojení dát tolik mléka, když je tele přítomné, a navíc telata, která běhají kolem dojírny, práci farmářům zrovna neulehčují.
Čas odstavení telat je různý. Mnoho chovatelů odebere tele krávě hned po porodu a umístí jej do individuálního boxu v oddělené části kravína. Na jiných místech, ekologických farmách, kráva tele krmí až 24 hodin a teprve pak jí mládě odeberou. Jak to krávy a telata prožívají? Máme za to, že je pro ně důležité být spolu a v pohodě, jen protože se na to díváme z naší lidské perspektivy?

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Per Jensen je profesorem etologie na univerzitě ve švédském Linköpingu, který se specializuje na chování zvířat.

Zdroj informací: Portál

 

O nakladatelství Portál

Nakladatelství Portál načíná na knižním trhu 30. rok existence. Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Knižní produkci doplňují periodika. Od podzimu 2006 pořádá Portál také odborné semináře určené pedagogům mateřských a základních škol, školních družin a dalších vzdělávacích či volnočasových zařízení.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám tipy věnované zvířatům? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadost z pozorování ptáků ve městě a okolí

Schmolz, Michael

Grada, 2021

zobrazit info o knizeZvířata nejsou bez citu
Co víme o zvířecích emocích

Jensen, Per

Portál, 2022

Napsat komentář