Čtěme české autory

vres-nahled
Dnešní knižní tipy vám nabídnou výběr z tvorby českých autorů. Užijte si krásu českého jazyka ve Vřesových horách, zasmějte se nad Třešněmi v rumu a vydejte se do minulosti na stránkách Železného klíče.

Pokud máte těžkou chvíli nebo si jednoduše chcete přečíst něco krásného, pak po této knize určitě sáhněte. Vřesové hory jsou jako pohlazení po duši, které nejen v této době všichni potřebujeme. Jemný text je plný citu, ve kterém vám autor nabízí to nejcennější, co má – pohled do svého vnitřního světa, do svých skrytých tužeb a myšlenek. Kniha možná nestojí na ději plném dramatických zápletek, ale dýchá z ní krása českého jazyka a literatury samotné.

Kniha Vřesové hory je vyzváním na cestu do intimního světa autora, který se – v časovém oblouku několika desetiletí – klene od autentických dětských vzpomínek přes hledání sama sebe ve složitém světě vztahů až k dramaticky vypjaté literární fikci, která konfrontaci autora s vnějším světem uzavírá. Z textu knihy je zřejmá nejenom značná autorská zkušenost, hluboký vztah k mateřskému jazyku, ale také zcela čitelná fascinace uměním, které v obecném konzumu zůstává jako ničím nezastupitelný zdroj duchovní kultury. Při čtení Vřesových hor si milovník knih uvědomí autorovo okouzlení, kterému propadl nad takovými literárními díly, jakými byla kniha Mé jméno budiž Gantenbein Maxe Frische, případně Stiller od téhož autora, jimiž se v šedesátých letech fakticky formoval tzv. nový román. Vřesové hory tomu, kdo je bude číst, nabízejí nejenom estetický zážitek, ale i řadu otázek, které nejsou jenom součástí subjektivního autorova světa.

Vřesové hory

Autor: Jan Tůma

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 165×237 mm
ISBN: 978-80-7675-029-6
Doporučená cena: 499 Kč

 

 

Knihu Vřesové hory vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Vřesové hory byly místem, kde jsem poprvé pocítil urputnou bolest z krásy. Poprvé mě až do hloubi duše zamrazilo při myšlence, že jednou se tam už nevrátím. Tváří v tvář Vřesovým horám jsem tenkrát pochopil a vím to do této chvíle, že srdce každého člověka má kdesi na světě kout,
kam patří. Kam by se mělo vrátit, až nebude mít důvod zůstávat dál v těle a na tomto světě.
To moje místo je nedaleko Nového Světa pod horskou jedlí, pod prastarým modlicím stromem s barvotiskovým obrázkem Bohorodičky. V době našeho dětství na dohled od něj ve svahu s divokými houštinami strměly zborcené zdi opuštěného statku. Báli jsme se tam chodit, protože se mezi kameny na slunci a v teplém prachu rozdrcených trámů hřála pružná hadí těla s černým klikatým bleskem. Dnes už tak daleko vzdálený v čase od dětského strachu vím, že tam ty zmije musely být.
Protože hlídaly Ráj.

Ukázku si můžete dočíst.

O autorovi

Jan Tůma (* 1941) se po ukončení studií na Divadelní fakultě AMU v Praze v roce 1965 stal režisérem brněnského rozhlasového studia, kde se věnoval experimentální tvorbě, slovesné stereofonii a žánrovým přesahům, které tato technologie nabízela. Po sedmnáctiletém působení v Brně se stal Jan Tůma v roce 1984 zástupcem šéfredaktora hlavní redakce literárně-dramatického vysílání v Praze a v roce 1987 šéfrežisérem Českého rozhlasu. V roce 1989 spoluzakládal zpravodajské vysílání stanice Vltava a o rok později se stal redaktorem nově vzniklé Redakce speciálních projektů, kde působil až do odchodu do důchodu v roce 2006. Je autorem mnoha adaptací i původních rozhlasových her a dokumentů, textu Oratoria za Roalda Amundsena a libreta tří dětských oper.

Zdroj informací

————————————————

Z úplně jiného soudku bude další knižní titul – rozpustilé Třesně v rumu. Mnozí z vás se v této knize určitě najdou. Vždyť kdo by doma neměl aspoň jednoho svérázného příbuzného, jehož návštěvy jsou vždy bohatým zdrojem neuvěřitelných historek, nad jehož průpovídkami se jednou smějeme a příště nad nimi skřípeme zuby? S dědečkem autorky to také není jednoduché. Michaela Janečková se ale odhodlala k odvážnému činu – vyrazit se svým podivínským dědou na dovolenou do exotických krajin. Jak to dopadlo a jestli společný výlet ve zdraví přežili, se hezky z bezpečí domova dočtete na stránkách této knihy.

Dovolená s cholerickým dědou (!) komunistou (!!) na Kubě (!!!). Štvou vás příbuzní u nedělního oběda? Nemůžete pochopit, koho to zas volili, proč si vzájemně přeposílají konspirační maily, nadávají na novináře a skuhrají, že za jejich mládí bylo líp? Vydechněte a počítejte do deseti. Ne vždy je hloubení příkopů mezi generacemi ten nejlepší nápad.
Třicetiletá Michaela, profesí redaktorka veřejnoprávní televize, proto potlačila svůj pud sebezáchovy, a rozhodla se se svým (o čtyři dekády starším dědou) bezmála měsíc cestovat po Kubě. Když oběma balila kufry, ještě netušila, že za pár dní: stráví večer na policejní stanici na okraji Havany, pak se děda ztratí v pralese, že rum je oficiální snídaní šampionů a patery trenky na měsíc v pohodě stačí.
Máte před sebou svérázné zápisky z cest, jež ve výsledku nejsou cestopisem, ale spíš deníkem bizarních situací v kubánských kulisách. Pokud čtenáře kdy zajímalo, co se stane, když sejme rudé třešničky z loga KSČM a naloží je do řízného kubánského rumu, v této knize najde odpověď.

Třešně v rumu

Autorka: Michaela Janečková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3509-7
Doporučená cena: 279 Kč

 

 

Knihu Třešně v rumu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

On ten rum je pěkná věc, v našem setupu teda ultra nutná, ale asi budu muset začít trochu brzdit. Včera jsem byla tak rozdováděná, že jsem si dokonce zakoupila naprosto děsný (ale za to drahý) rumbakoule, a když mi to asi za tři hoďky došlo, lehce jsem se zastyděla. No co. Někdo z vás dostane moc krásnej suvenýr. A jestli to dám vašim dětem, budete rum potřebovat taky! Cha. Jinak – nevím, jestli je v tom nějaká souvislost, ale sotva jsem tady do schránky hodila pohlednici s pubertálním vzkazem „Fidel je **ča“, žahla mě v moři přes ksicht středně nasraná medúza.
Dědovi to tajím, protože zastává názor, že tato zranění je nutné neprodleně vystavit proudu moči, a bojím se, že by se jako obvykle vůbec neptal na můj názor. Přesouváme se přes hory do Santa Clara, kde by měl stát nějaký ultra ohyzdný pomník Che Guevary. Děda si ho chce důkladně prohlédnout, myslím, že si jednou hodlá postavit něco podobného v Holubicích.

K dispozici je zbytek ukázky.

O autorce

Michaela Janečková vystudovala žurnalistiku na Karlově univerzitě a nyní pracuje jako novinářka. S psaním začínala jako redaktorka Lidových novin, ve kterých rozkrývala například podhoubí tuzemské extrémní pravice. Informace z jejích článků přispěly k odsouzení takzvaných žhářů z Vítkova.
Poté vyměnila tužku za mikrofon a přešla do České televize, kde za ekonomickou redakci točí už více než deset let reportáže pro Události a edituje pořad Byznys ČT24. Příležitostně spolupracuje s Deníkem N a magazínem Forbes.
Ale kdyby to šlo, nejraději by se jenom proháněla na koni po lesích a střílela z luku.

Zdroj informací

————————————————

Rodinné drama pokračuje i v Železném klíči. Tentokrát se ale nepodíváte do cizích zemí, naopak zůstanete v domácím prostředí – i když v dobách dávno minulých, v dobách ušlechtilých koní, mečů a vesnických rvaček. Jakou spojitost má Kateřina z Holštejna, která na území Moravského krasu žila kdysi dávno, se současností a mladou dvojicí Bárou a Romanem?

Příběh z Moravského krasu.

Kateřina žije u svého otce, Voka z Holštejna, a mstivé macechy. Když otěhotní se svým milencem Merlinem, místním kovářem a proslulým sukničkářem, otec ji vyžene. O pár století později chodí Bára s Romanem pro inspiraci k psaní na místo, kde archeologové odhalili zaniklou osadu. Proč jim všechno připadá tak neskutečně živé?

Železný klíč

Autorka: Marie Janíčková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-563-9
Doporučená cena: 279 Kč

 

 

Knihu Železný klíč vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Markéta věděla, tak jako všichni, že víc než třetina vozu, který tu stál připraven k odjezdu na hrad, jsou výdobytky z Jakubova statku. Přesto si neodpustila rýpnutí a ozvala se hádavým hlasem: „A Elišce nic neřekneš? Ta nese jenom pár vajíček!“
„Asi jí ty ostatní vypil tchoř, že?“ odpověděl rezignovaně rychtář a gestem popohnal ženské. Není čas na plané řeči, ještě několik osadníků čeká v řadě. Eliška nečekaně zaútočila jako divoká kočka. Strčila do Markéty.
„Co se o mě staráš, Markéto, o sebe se starej, však máš horší hřích!“ Markéta nečekala útok a upadla na zem. Hned byla na nohou a se zuřivým výrazem se rozběhla proti Elišce, chytila ji za vlasy a prudce škubla. Eliška, ochromená bolestí, stála jako přimrazená. To už Zuzana chmátla rozlícenou Markétu zezadu za tuniku, až ji roztrhla. Eliška se mezitím vzpamatovala, prudce se otočila a zaryla Markétě nehty do krku. A už byly všechny tři v klubku na zemi. Ozýval se ženský vřískot a nadávky.
To velmi zaujalo mužské osadníky a začali rozvášněné ženské povzbuzovat.

Nezapomeňte si ukázku dočíst.

O autorce

Marie Janíčková žije v Moravském krasu v obci Jedovnice. V dosavadním životě se věnovala hned několika profesím zaměřeným vždy na práci s lidmi. Za své životní priority považuje kromě rodiny a kamarádů četbu knih a amatérské divadlo. Je součástí skupiny nadšených jedovnických divadelních ochotníků, pro které píše divadelní hry. Na základě jejího posledního divadelního scénáře vznikl román Železný klíč. Náměty pro tvorbu autorka čerpá především v každodenním životě, jak sama říká, humor je ukrytý skoro v každé situaci, záleží na úhlu pohledu.

Zdroj informací

————————————————

Dnešní knižní tipy zakončíme příběhem, který vás vrátí do prostředí druhé světové války, ale – jak píše sama autorka – stejně tak by to mohla být i jakákoli jiná válka, protože všechny jsou ve své podstatě stejně tragické. Můžete mít pocit, jako by se ty samé osudy opakovaly, i když se jedná o úplně jiné životy, jiné příběhy, dokonce i jinou dobu. Něco je ale spojuje. Potkalo je podobné neštěstí…

Druhá světová válka. Vlastně kterákoliv válka…
Tento příběh vznikl podivným způsobem.
Ti, kteří ho psali, jsou už dávno mrtví, a ti, kteří ho prožili, nikdy neexistovali. Spojila se slova s osudy, aby se opravdoví živí lidé našli v nesmrtelném příběhu o křehkosti života, krutosti, přátelství, lásce a sebeklamu. Historické okolnosti a hlavní hrdinové knihy nejsou podstatní. Vše na světě se opakuje v mnoha lidských životech znovu a znovu. Příběh, který vás napadne jen tak bez důvodu, slyšíte o pár měsíců později z úst pamětníka, jako by vyprávěl ten váš vymyšlený.
Příběhy z této knihy jsou vyprávěny mnohokrát v téměř totožné podobě a připomínají, že lidé minulosti a současnosti se neliší, odlišují je pouze data a místa.
Ten, kdo má slyšet, uslyší, a ten, kdo má vidět, pochopí.

Skleněné ztráty

Autorka: Veronika Doskočilová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-908165-0-3
Doporučená cena: 369 Kč

 

 

Knihu Skleněné ztráty vydalo Nakladatelství skrip.to.

Ukázka z knihy

Také jsem nikdy před Terezínem nepoznala štěnice, blechy ani vši. Tady to byl obrovský problém. Nebylo možné se před nimi nikde schovat, nedalo se neškrábat. Byly jsme poštípané, svědilo to a hnisalo.
Jedna z nejhorších věcí v Terezíně byla i špatná a chudá strava, nejčastěji vodnatá polévka z čehosi. Většina z nás trpěla podvýživou. K tomu se začaly přidávat i choroby, což šlo s nedostatkem jídla ruku v ruce. Téměř každý den zemřel někdo na podvýživu nebo na nemoc. Večer jsem se s někým ještě bavila a ráno už nebyl…

O autorce

Veronika Doskočilová se narodila 1988 v Jihlavě. Za vysokoškolským studiem se přesunula do Prahy, kde nyní žije. Vystudovala dva obory: Mezinárodní vztahy a Evropská studia a Bezpečnostní studia na Karlově univerzitě v Praze a Metropolitní univerzitě Praha. Pracuje na volné noze jako grantový konzultant. Ráda sportuje, běhá a věnuje se silniční cyklistice. Téměř tři roky působila jako dobrovolnice v domově pro seniory, což považuje za nejcennější zkušenost svého života. I to v ní podnítilo zájem o etická témata, která se v jejích knihách prolínají. V roce 2020 jí vyšla první kniha Přítel z domova, která byla částečně inspirována jejím dobrovolničením. V roce 2021 vydala autorka svou druhou knihu Skleněné ztráty.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterou z dnes představených knih byste rádi přidali do své knihovny? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTřešně v rumu

Janečková, Michaela

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeŽelezný klíč

Janíčková, Marie

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeSkleněné ztráty

Doskočilová, Veronika

skrip.to, 2021

zobrazit info o knizeVřesové hory

Tůma, Jan

Dokořán, 2021

Napsat komentář