Svoboda bez radosti

sklenene_ztraty
Vybíráte si ke čtení příběhy z války? Mladá česká autorka Veronika Doskočilová zasadila svůj nejnovější román do prostředí terezínského ghetta. Sledujte osudy tří hlavních hrdinů, ve kterých autorka reflektuje jejich tragickou minulost i touhu přežít.

Druhá světová válka. Vlastně kterákoliv válka…
Tento příběh vznikl podivným způsobem.
Ti, kteří ho psali, jsou už dávno mrtví, a ti, kteří ho prožili, nikdy neexistovali. Spojila se slova s osudy, aby se opravdoví živí lidé našli v nesmrtelném příběhu o křehkosti života, krutosti, přátelství, lásce a sebeklamu. Historické okolnosti a hlavní hrdinové knihy nejsou podstatní. Vše na světě se opakuje v mnoha lidských životech znovu a znovu. Příběh, který vás napadne jen tak bez důvodu, slyšíte o pár měsíců později z úst pamětníka, jako by vyprávěl ten váš vymyšlený.
Příběhy z této knihy jsou vyprávěny mnohokrát v téměř totožné podobě a připomínají, že lidé minulosti a současnosti se neliší, odlišují je pouze data a místa.
Ten, kdo má slyšet, uslyší, a ten, kdo má vidět, pochopí.

Skleněné ztráty

Autorka: Veronika Doskočilová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-908165-0-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Skleněné ztráty vydalo nakladatelství skrip.to.

Ukázka z knihy

Seděla jsem v bezměsíčné tmě úplně sama kousek od toho odporného lesa, kde se to všechno stalo.
Zkroušeně jsem se choulila na lavičce a myslela si, že kvůli bolesti ramene snad umřu. Nikdo okolo, jen já a noc.
Nechápala jsem, proč měl odvézt Lottu, proč z těch tisíců tváří se měla dostat ven zrovna ta její? Je snad hezčí než ostatní dívky? To asi těžko, je to úplně obyčejná holka. Navíc nehezky vyhublá. Napadlo mě, jestli si to třeba nezasloužila víc. Ale za co? Všichni jsme byli na jedné lodi. Měl ji odvézt kvůli tomu, že byla těhotná? S ním? Ne… s ním ne. Vždyť ji ani neznal.
Co moji rodiče, prolétlo mi hlavou. Kde vlastně jsou? Kým jsem bez nich? Kam bez nich půjdu? Může se člověk cítit ještě víc sám? Všechny otázky na mě ve chvíli, kdy jsem se konečně ocitla na svobodě, doléhaly a překryly jakýkoliv případný pocit úlevy. Bylo mi hrozně, možná snad i hůř, než když jsem žila v tom městě obklopeném nepropustnými hradbami. Svoboda bez radosti. Divné.
Nevěděla jsem, jestli s tou ukrutnou bolestí ramene dokážu vstát, zatnout zuby, přemoci strach a jít dál. Vyčerpaná jsem seděla dlouho na lavičce, než jsem si zase vzpomněla na toho Němce. Co když se rozmyslel a přece jen mě chce zabít? Třeba mě hledá? Třeba mě už hledá celá jednotka? (str. 7)

O autorce

Veronika Doskočilová se narodila 1988 v Jihlavě. Za vysokoškolským studiem se přesunula do Prahy, kde nyní žije. Vystudovala dva obory: Mezinárodní vztahy a Evropská studia a Bezpečnostní studia na Karlově univerzitě v Praze a Metropolitní univerzitě Praha. Pracuje na volné noze jako grantový konzultant. Ráda sportuje, běhá a věnuje se silniční cyklistice. Téměř tři roky působila jako dobrovolnice v domově pro seniory, což považuje za nejcennější zkušenost svého života. I to v ní podnítilo zájem o etická témata, která se v jejích knihách prolínají. V roce 2020 jí vyšla první kniha Přítel z domova, která byla částečně inspirována jejím dobrovolničením. V roce 2021 vydala autorka svou druhou knihu Skleněné ztráty.

Zdroj informací: nakladatelství skrip.to


Skrip.to je malé české nakladatelství založené autorkou Veronikou Doskočilovou. Stejně jako ona pochází z Vysočiny. Vzniklo v roce 2021 s cílem vydat Veroničinu druhou knihu Skleněné ztráty a případně další její tvorbu. Zda bude skrip.to pomáhat na svět i jiným knihám, ukáže čas a zájem čtenářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkleněné ztráty

Doskočilová, Veronika

skrip.to, 2021

Napsat komentář