Pomocníci s učením

skola
Učení nemusí být mučení. I když se někdy může zdát nějaký úkol jako nesplnitelný, často stačí jen malá rada a řešení je na dosah. A právě takové knižní pomocníky ocení hlavně ti, kteří bojují s vyjmenovanými slovy či se chystají k zápisu do školy.

Přechod ze školky do školní lavice není snadný a budoucí žáček si musí osvojit řadu schopností, aby u zápisu uspěl. S rozvojem zrakového vnímání mu pomohou pracovní listy se zábavnými cvičeními a ilustracemi.

Další díl edice Od zápisu do lavice volně navazuje na předchozí sešity a obsahuje 40 pracovních listů se cvičeními, která zábavnou formou rozvíjejí zrakové vnímání. Zra­ková percepce je souborem schopností, které bude dítě v reálném životě potřebovat k tomu, aby bylo úspěšné ve školním procesu v dovednostech, jakými jsou čtení, psaní, kontrola veškeré samostatné práce. Tyto dovednosti jsou jakýmsi pilířem, který se podílí na kvalitě čtení ve školní výuce. Optimální rozvoj zrakového vnímání, rozlišování, ana­lýzy a syntézy či paměti umožní dítěti i v procesu učení mj. rozlišovat detaily, soustředit se na konkrétní tvar či předmět a umět jej rozpoznat mezi ostatními. Dále vyhledávat rozdílné či stejné obrázky, rozpoznat je podle polohy, skládat obrázky z různých částí, rozlišovat geometrické tvary atd. Úlohy jsou koncipovány tak, aby se zároveň zapojilo co nejvíce smyslů a rozvíjela se jemná motorika i grafomotorika.
Autorka shrnuje své poznatky posbírané během 20leté praxe s dětmi v rámci percepčně­-motorického přípravného kurzu, který provozuje ve dvanácti mateřských školách. Pracovní listy obsažené v jednotlivých sešitech slouží k nácviku těch činností, se kterými mají děti v posledním ročníku školky ještě potíž, a je tedy potřeba více času na jejich stimulaci, a to i v domácím prostředí.
Sešit doplňují hravé ilustrace Libora Drobného, známého českého výtvarníka, malíře a ilustrátora dětské literatury.

Ukázka z knihy

Od zapisu do lavice zrakove vnimani

Od zápisu do lavice: Zrakové vnímání

Soubor pracovních listů pro optimální rozvoj schopností a dovedností předškoláka
Autorka: Ivana Vlková
Ilustroval: Libor Drobný

Počet stran: 56
Vazba: brožovaná
Formát: 208×296 mm
ISBN: 978-80-88290-80-3
Doporučená cena: 160 Kč

Knihu Od zápisu do lavice: Zrakové vnímání vydalo nakladatelství Pasparta, kde jsou další ukázky. Pomocí dalších pracovních listů si můžete procvičit pozornost nebo orientaci v čase a prostoru.

O autorce

Ivana Vlková shrnuje své poznatky posbírané během 20leté praxe s dětmi v rámci per­cepčně-motorického přípravného kurzu, který provozuje ve dvanácti mateřských školách. Pracovní listy obsažené v jednotlivých sešitech edice Od zápisu do lavice slouží k nácviku činností, na něž je potřeba se u dětí zaměřovat. Jedná se o úlohy, se kterými mají děti v posledním ročníku školky ještě potíž, a je tedy potřeba více času na jejich stimulaci, a to i v domácím prostředí.

————————————————

Vyjmenovaná slova už nebudou nikdy oříšek. Pomocí zajímavých povídaček a básniček, které pobaví a zároveň poučí, se naučíte správné tvary těchto slov a už nebudete váhat.

Snad každý, komu je více než osm let, umí odříkat befelemepeseveze. To totiž tvoří kostru této knížky, obsahující nejrůznější povídání a básničky, jež mají děti v prvé řadě pobavit, poučit a přimět k přemýšlení, ale které by jim navíc měly prostřednictvím „zakopávání“ o barevně zvýrazněná slova napomoci k zapamatování správných tvarů těchto slov. A jedná se o slova záměrně vybraná, a to z výtvarně originálně pojatých slovníčků všech vyjmenovaných slov a jejich nejběžnějších odvozenin od celkem čtyř ilustrátorů, kteří tematickou pestrost knihy doplňují o umělecký rozměr.
Souborné vydání sedmi Slovníčků Vyjmenováčků, které původně vyšly samostatně v edici „miniknihy“.

Ukázka z knihy

Befelemepeseveze

Befelemepeseveze

Sedmero Vyjmenováčků
Autor: Jan-Michal Mleziva
Ilustrovali: Alena Schulz, Iveta Autratová, Petr Modlitba, Andrea Popprová

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 185×190 mm
ISBN: 978-80-7553-756-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Befelemepeseveze vydalo nakladatelství Triton. Můžete si přečíst další ukázku.

————————————————

A do třetice tu máme obrazovou encyklopedie, která ukazuje důležitost vody v našich životech. Zároveň učí, jak s ní šetrně zacházet a jak ji chránit, aby tento přírodní zdroj nevyschl.

Ráno si vyčistit zuby, přes den pít a jít si zaplavat, večer zalít zahradu a vysprchovat se. K tomu všemu potřebujeme vodu. Na druhou stranu děti stále slyší, že by měly vodou šetřit. Proč? Dá se vypotřebovat všechna voda? Odkud vlastně pochází? A co dělá vodu tak zvláštní? Komu patří? Kromě odpovědí na podobné otázky se děti dozvědí také o vodě v lidském těle, v přírodě, v historii, v hospodářství, o fyzikálních vlastnostech vody, o její souvislosti s klimatem.
Bohatě ilustrovaná encyklopedie pro děti mladšího školního věku pojímá téma vody skutečně komplexně a také ukazuje, jak si zachovat tento veledůležitý přírodní zdroj, aby z něj mohl mít prospěch každý.

Ukázka z knihy

Bez vody to nejde

Bez vody to nejde!

Encyklopedie pro školáky
Autorka: Christina Steinlein
Ilustrovala: Mieke Scheier
Přeložila: Michaela Weberová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-262-1710-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Bez vody to nejde! vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O tvůrcích

Christina Steinlein vyrostla u moře a studovala žurnalistiku a biologii (mimo jiné vodní ekologii) na Mnichovské univerzitě. Pracuje v oblasti zdravotnictví.
Mieke Scheier vystudovala ilustraci a živí se jako ilustrátorka ve svobodném povolání.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOd zápisu do lavice: Zrakové vnímání
Soubor pracovních listů pro optimální rozvoj schopností a dovedností předškoláka

Vlková, Ivana

Pasparta, 2021

zobrazit info o knizeBefelemepeseveze
Sedmero Vyjmenováčků

Mleziva. Jan-Michal

Triton, 2020

zobrazit info o knizeBez vody to nejde!
Encyklopedie pro školáky

Steinlein, Christina - Scheier, Mieke

Portál, 2021

Napsat komentář