Pohádkové čtení

Tipy pro školáky i školačky
Autoři a ilustrátoři následujících knih zaměřili svou pozornost na děti ve věku od pěti do dvanácti let. Krásné pohádkové příběhy kombinují dobrodružství, humor, poučení a šťastné konce. Nechybí poutavé ilustrace umocňující prožitek z četby.

Seznamte se oslíkem, kterému sudičky do vínku nadělily kouzelné schopnosti. To zjistí soused a aby se obohatil, hodlá si oslíka vzít. Ostatní obyvatelé farmy se rozhodnou Siprda zachránit a dobrodružství může začít. Příběh je určený pro děti od pěti let.


Jednou v noci se oslici Maye narodí malé oslátko. Brzy se ukáže, že je kouzelné, ale protože sudičky byly tak trochu poplety, jeho zázračné schopnosti převrátí život na farmě vzhůru nohama. To vše neujde pozornosti vychytralému sousedovi, který se rozhodne oslíka ukrást. Rozpoutá se velká záchranná akce…

Ukázka z knihy

Oslí mamince Maye se narodilo oslí miminko. A jak už to v pohádkách bývá, ke každému novorozenci musí přijít sudičky, aby mu daly do vínku nějaké vlastnosti a předpověděly mu jeho osud…
Malý oslík, co ještě nemá jméno, leží stočený u své vyčerpané maminky, která zhluboka a pomalu oddechuje. Její dech zahřívá oslíkovi krk a ouška, takže s nimi občas zatřepe. Černý kožíšek má ještě trochu ulepený a vlhký, ale už začíná pozvolna schnout. V maštali vystlané měkkou slámou je příjemně teplo a ticho, dokonce i myšky, které se na oslíka přišly podívat, stojí vyrovnaně v řadě, když ho pozorují. (str. 8)

Osel Siprd

Osel Siprd

Autoři: Adam Drahokoupil, Iva Gecková
Ilustrovala: Markéta Vydrová

Počet stran: 108
Vazba: vázaná
Formát: 185×185 mm
ISBN: 978-80-7553-738-6
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Osel Siprd vydalo nakladatelství Triton. Můžete si přečíst ukázku.

O autorce

Iva Gecková pochází z jihočeského Písku, kde vystudovala obchodní akademii. Po studiu dlouhou dobu pracovala ve státní správě a při třetí mateřské dovolené se konečně začala naplno věnovat svému koníčku – psaní. Pro Český rozhlas napsala několik pohádek, jejichž knižní vydání se chystá. Se svojí velkou rodinou žije v Lysé nad Labem. Napsala knihu Florentýna a kouzelná kniha (naše ukázka), Čertí babička (naše ukázka), Jak to chodí v psí školce (naše ukázka) či Štěpán Kobliha není žádná bábovka (naše ukázka).

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Další pohádku ocení především děti ve věku od sedmi do deseti let. Hlavní hrdina nezná strach a má už dost různých zákazů a příkazů. Uteče z domova s cílem stát se členem družiny rytíře Rodriga.

Špunt je malý chlapec, který neví, co je strach. Potulný život loutkáře ho nebaví a nudí. Od rodičů stále slyší, co musí a nesmí, že něco nejde a že se něco nedělá. Sní o dobrodružném životě plném nebezpečí. A tu se jednoho dne dozví, že nedaleko něj žije rytíř Rodrigo Raubíř, kterého se bojí celé široké daleké okolí a příkopy jeho hradu lemují ohlodané vybělené kosti. Malý Špunt se rozhodne okamžitě: uteče z domova a vstoupí do Rodrigových služeb.
Kniha o odvaze a strachu a o tom, že ne vždy jsou věci takové, jaké se na první pohled mají zdát, je určena především čtenářům od 7 do 10 let.

Ukázka z knihy

Rodrigo Raubir a neohrozeny Spunt

Rodrigo Raubíř a neohrožený Špunt

Autor: Michael Ende, Wieland Freund
Přeložila: Viola Somogyi
Ilustrovala: Regina Kehn 

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 168×335 mm
ISBN: 978-80-262-1536-3
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Rodrigo Raubíř a neohrožený Špunt vydalo nakladatelství Portál, kde najdete i další ukázky.

O autorech

Michael Ende je známý německý autor fantastické a dětské literatury (Nekonečný příběhDěvčátko Momo a ukradený časJim KnoflíkLukáš a lokomotiva Ema). Knihu o Rodrigovi a Špuntovi za svého života Michael Ende rozepsal, ale nestihl ji dokončit.
Wieland Freund je německý novinář, literární vědec, překladatel a autor knih pro děti a mládež. Za svoje dílo byl oceněn mnoha německými literárními cenami. Autor přebral Endeho příběh, který v duchu rozpracovaného příběhu dokončil.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Čumidlo a fujtablíci se vrací zpět na scénu. Klid jejich domova naruší hlučná třída páťáků a strašidýlko se musí ohánět, aby je naučilo poslušnosti a pravidlům…

Čumidlo je strašidýlko, které vypadá jako malý dráček s velkýma očima. Objevuje se, když někdo dělá něco, co nemá. To se pak na něj neustále upřeně dívá, prostě čumí…
Čumidlo se usídlilo v jednom šumavském penzionu, kam často jezdí žáci na školu v přírodě. Právě tam dorazili zlobiví páťáci z Prahy, a tak má čumidlo spolu se svými pomocníky fujtajblíky plné ruce práce. Podaří se jim zkrotit třídu rošťáků? S další třídou navštíví čumidlo hrad Kašperk a pokusí se zjistit, jak je to s místními strašidly a proč žádné z nich ještě nepotkalo.

Ukázka z knihy

Fujtajblíci jsou zvláštním druhem strašidel, podobají se broukům, jichž se většina lidí štítí. Vypadají jako cosi mezi sviluškou, škvorem a červem. Dokáží se ale zvětšovat a pár jedinců z nich až do lidské velikosti. To ovšem dělávají jen tehdy, když někdo z lidí vstoupí do mokřadu, ve kterém na úpatí Javorníku žijí, anebo když jim to přikáže strašidlo, jemuž slouží. (str. 6)

Cumidlo a fujtajblici s hradnim tajemstvim

Můžete si prolistovat ukázku.

Čumidlo a fujtajblíci s hradním tajemstvím

Autor: Hynek Klimek
Ilustrovala: Zdeňka Študlarová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 160×238 mm
ISBN: 978-80-271-2474-9
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Čumidlo a fujtajblíci s hradním tajemstvím vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Hynek Klimek se ve své tvorbě zaměřil na dětské čtenáře. Je autorem následujících knih: Pohádkář: O princeznáchPříběhy z jižních Čech – Toulava či Strašidlář  (naše recenze) a Čumidlo a fujtajblíci se školáky.

————————————————

Kdo by neznal známou Addamsovu rodinu! Po letech vznikl animovaný film, ve kterém se celá rodina přestěhovala do Nového světa. A nebyli by to oni, kdyby se vzájemně nepokoušeli zabít či nevyvolali sousedský spor. Ideální čtení pro děti ve věku od osmi do dvanácti let.

Ikonická Addamsova rodina se vrací! Animovaný trhák letošního podzimu nyní i knižně.
Novomanželům Morticii a Gomezovi Addamsovým rozzuřený dav pokazil svatbu, a tak se rozhodli vyměnit Starý svět za Nový. Addamsovi jsou tak trochu jiní než všichni ostatní. Mají vytříbeně strašlivý vkus a delikátně hnusné chutě, a i když se vzájemně pokoušejí zabít, mají se rádi až za hrob. Rodina Addamsových se potýká s obvyklými trablemi – dospívajícími dětmi, všetečnou tchyní a nevychovanými domácími mazlíčky. Jejich domov snů, pro maloměšťáky rozpadající se ruina, se stane trnem v oku Margaux, moderátorce reality show, která je shodou okolností také majitelkou realit v sousedství – a Addamsovi jí kazí ceny. Na oslavu zkoušky dospělosti Addamse juniora se navíc sjede celá široká rodina, což Margaux nemůže dopustit. Chce Addamsovy nejprve vyštvat a později zničit. Válka sousedů vypukne naplno.
Kniha je doplněna 8 stranami barevných fotografií z filmu. Česká premiéra filmu proběhla 31. října 2019. Připravte si prsty na lusknutí!

Ukázka z knihy

Addamsova rodina

Addamsova rodina

Autorka: Calliope Glassová
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-581-3
Doporučená cena: 278 Kč

 

Knihu Addamsova rodina vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsel Siprd

Drahokoupil, Adam – Gecková, Iva

Triton, 2019

zobrazit info o knizeRodrigo Raubíř a neohrožený Špunt

Ende, Michael – Freund, Wieland

Portál, 2019

zobrazit info o knizeČumidlo a fujtajblíci s hradním tajemstvím

Klimek, Hynek

Grada, 2019

zobrazit info o knizeAddamsova rodina

Glassová, Calliope

Jota, 2019

Napsat komentář