Romány odehrávající se na pozadí skutečných událostí

romany-na-pozadi-historickych-udalosti
Tři knihy z dnešních tipů podávají plastický obraz historických i velmi nedávných událostí, na jejichž pozadí se odehrává jejich děj. Autoři v nich zčásti vycházejí z vlastních zkušeností a čtenář tak může skutečně odhalit, jak se běh dějin dotýká i obyčejných „malých“  lidí.

Marcos Aguinis ve své rozsáhlé románové fresce podává obraz koloniální Jižní Ameriky 17. století se všemi jejími negativy. Barvitě vylíčil osudy Židů, pronásledovaných katolickou inkvizicí, v poutavém příběhu lékaře židovského původu.

Jeden z největších románů 20. století z pera slavného argentinského autora pojednává o pronásledování Židů španělskou inkvizicí v Jižní Americe 17. století. Kniha vychází ze skutečného života Franciska da Silvy, váženého lékaře, který se nezřekl své víry a stává se nepřítelem církve.
Knihu lze číst jako vzrušující dobrodružství s drama­tickým koncem, jako příběh muže, který unikl proná­sledovatelům stálostí v pravdě, který učinil osvobodivé rozhodnutí podstoupit mučení a smrt. Významné, snad dokonce první současné dílo o utrpení Židů v Latinské Americe vzbudilo pobouření jak ve Špa­nělsku, tak i v židovských komunitách po celém světě. Román
Sám proti inkvizici byl přeložen do několika jazyků a zajistil mu širokou popularitu.

Sám proti inkvizici

Autor: Marcos Aguinis
Přeložila: Jana Novotná

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 138×208 mm
ISBN: 978-80-7601-123-6
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Sám proti inkvizici vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Francisco se pokouší dotknout ruky dobrotivého otce Urueñi, ale řetězy změní jeho snahu v pouhé nezměrné úsilí.
„Co mi chcete říct?“ pobízí ho mnich.
„Kněz je připraven uchovávat tajemství, je to tak?“
„Právě tak, synu.“
„A když vás o to někdo požádá, je to ještě silnější povinnost?“
„Tajemství zpovědi je neporušitelné,“ recituje.
„Než se vám ze všeho vyzpovídám,“ pomalu pronese Francisco, „ptám se vás, zda uchováte tajemství, které vám sdělím.“
Duchovní si hraje s křížem.
„Jsem kněz a jsem povinen zachovávat Boží přikázání.“
Francisco si opět povzdechne. V hloubi mučené duše mu nevěří. Ale boj od něj vyžaduje jít stále vpřed. Natáhne nohy spoutané v okovech a ruce pozvedne k hrudi. Zvedne hlavu a začne rozhrnovat tíživý závoj.
Otec Urueña otevře ústa a velké, velmi velké oči

Přečtěte si i zbytek ukázky

O autorovi

Marcos Aguinis (* 1935) patří ke špičkovým autorům světového formátu. Je zastáncem nezávislosti, demo­kracie a svobody člověka a tyto postoje, jež jeho dílem prostupují, mu přinesly čtenářskou oblibu i uznání veřejnosti. Svoji první knihu vydal v roce 1963 a od té doby napsal čtrnáct románů, sedmnáct sbírek esejů, čtyři sbírky povídek a dvě biografie. Za román La cruz invertida obdržel prestižní cenu Planeta.

Zdroj informací: ivysehrad.cz

O nakladatelství

logoVysehrad_240x120Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

————————————————

Román Agnes Pellier-Galdiové, vycházející z jejích vlastních zkušeností, nabízí pohled do poválečného života v Československu. Hlavní hrdinku čeká po příchodu do země nejen nová práce, ale i první vážný vztah. Situaci mladých milenců ovšem komplikuje utužující se atmosféra totality…

Román se odehrává v bývalém Československu v letech 1948 až 1956. Hlavní hrdinkou je dvacetiletá dívka Věra, původem z Maďarska, která po traumatických válečných zkušenostech z Budapešti přichází plna nadějí na lepší život za prací do Prahy, a to právě v bouřlivých dnech po únoru 1948. Zde prožívá svůj první hluboký milostný vztah s hudebníkem Pražské filharmonie. Milenci se po svém snaží vyrovnávat s diktaturou a narůstající represí. On komunistický režim toleruje a je ochoten v zájmu své kariéry dělat kompromisy, Věra rostoucí nároky režimu snáší obtížně. Na schématu intimního milostného dramatu je vylíčen střet dvou individualit a dvou různých přístupů k požadavkům, jež na člověka klade nelehká společenská situace. Je to příběh o tom, jak se z malých počátečních ústupků mohou stát velké kompromisy, kvůli nimž se rozpadají vztahy i charaktery.

Veverka v kleci

Autorka: Agnes Pellier-Galdiová
Přeložil: Jan Šindelka

Počet stran: 188
Vazba: brožovaná
Formát: 118×168 mm
ISBN: 978-80-7422-670-0
Doporučená cena: 179 Kč

 

Knihu Veverka v kleci vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

Hudba se opět rozezněla a skoro v tentýž moment k jejich stolu přistoupil mladík a uklonil se směrem k Věře.
Tázavě pohlédla na přítelkyni, jako by u ní hledala záchranu. Po několika vteřinách se zvedla a nejistě za ním šla kolem stolů.
Hudba byla pomalá, ale vedl ji s jistotou. Po několika krocích nabyla sebevědomí a následovala ho.
„Jmenuju se Karel,“ příjmení zamumlal, jak to při podobných představeních bývá.
„Já jsem Věra, omlouvám se, vypadla jsem z rytmu, netancuju moc dobře.“
„Ale ano, sluší vám to a tančíte skvěle,“ odpověděl mile a ona se trochu uvolnila.
„Dokdy tu jste?“ a jedním dechem pokračoval: „Sníh je úžasný! Nepřijde vám, že únorový sníh je vůbec nejlepší?“
„No ovšem – a to sluníčko! Ale bohužel už za týden musím odjet. Našla jsem si práci v Praze,“ dodala.
„Vaše první zaměstnání?“
„Ano, a nebylo jen tak přemluvit matku, aby mě pustila.“
„Všechny matky jsou stejné,“ řekl chápavě. „Prahu si zamilujete. Letos je to tam skoro jako před válkou. Plesy, koncerty, prostě všechno.“

Přečtěte si i zbytek ukázky

O autorce

Agnes Pellier-Galdiová se narodila v roce 1930 v Budapešti. Přestěhovala se do Československa, nejprve do Bratislavy a poté do Prahy. V roce 1948 se jí podařilo uprchnout do Vídně. V roce 1956 se připojila k mladým maďarským emigrantům, kteří odešli do Kanady. Po pěti letech se ale vrací na starý kontinent, do Ženevy, kde žije dodnes.
Po odchodu do důchodu se věnuje malbě a psaní.

Zdroj informací: publibook.com

O nakladatelství

nlnlogo

Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.

————————————————

Prostředí žurnalistiky není Pascalu Engmanovi vůbec cizí, proto do něj zasadil i svůj první román. Ve vypjaté atmosféře současného Švédska , zmítaného migrační krizí, se novináři stávají terčem kritiky i útoků radikálních nacionalistů. A situace se stále zhoršuje.

V redakcích švédských novin panuje strach. Výhrůžky představitelům „prolhaného tisku“ jsou na denním pořádku a populistická propaganda atmosféru v zemi značně přiostřuje. Po vraždě mladé novinářky, která bojovala za svobodu slova, se nejhorší hrozby stávají realitou.

Jen mladičkou žurnalistku Madeleine Wintherovou jako by děsivé události neděsily. Dál chladnokrevně plánuje svůj kariérní postup. I ona však bude muset pohlédnout pravdě do tváře, protože u jediné oběti nezůstane. Pachatel se hodlá pomstít všem, kteří veřejně schvalují nebezpečný a nezastavitelný příliv uprchlíků do jeho vlasti.

Zdá se, že švédský terorista je nezastavitelný. Dokud se na scéně neobjeví další postava ochotná všechno obětovat.

Patrioti

Autor: Pascal Engman
Přeložila: Karolína Kloučková

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7390-293-3
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Patrioti vydala značka Vendeta skupiny Knihy Dobrovský.

Ukázka z knihy

Když zastrčila klíč do zámku, uslyšela, jak někdo za jejími zády chvátá po schodech nahoru. Ohlédla se a uviděla vysokého hnědovlasého muže. Měl na sobě tmavý kabát, džíny a černé rukavice. Usmál se na ni a pozdravil. Hannah odpověděla na pozdrav a otevřela dveře. Když se chystala za sebou zavřít, muž zatlačil proti ní. Hannah neměla sílu mu v tom zabránit. Utekla do bytu, horečně hledala svůj alarm a zároveň křičela o pomoc.
Muž za sebou zavřel dveře. Najednou stál proti ní v obývacím pokoji. Zakryl jí rukou ústa a pevně ji chytil. Tlačil ji před sebou ke zdi a levou rukou přitom svíral její krk. Pravou rychlým pohybem sáhl do kapsy kabátu, nůž však Hannah nezahlédla.

Přečtěte si i zbytek ukázky

O autorovi

Pascal Engman (*1986) pracoval jako novinář pro švédský deník Expressen. Poté, co musel on i jeho kolegové čelit výhrůžkám ze strany pravicově populistické propagandy, žurnalistickou scénu v roce 2016 opustil a napsal svůj úspěšný debutový román Patrioti.

Zdroj informací: knihydobrovsky.cz

O nakladatelství

Vendeta-logoKrvavou pomstu za tím nehledejte. VENDETA je odměnou pro všechny čtenáře nejlepších detektivních příběhů a bestsellerů v žánru thrilleru. Hledáme pro vás autory z osvědčeného severu Evropy, ale i nadějné talenty ze Spojeného království či Jižní Koreje. Knihy pod značkou VENDETA jsou jistotou skvělého čtení.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete knihy za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSám proti inkvizici

Aguinis, Marcos

Vyšehrad, 2019

zobrazit info o knizeVeverka v kleci

Pellier-Galdiová, Agnes

Nakladatelství Lidové noviny, 2019

zobrazit info o knizePatrioti

Engman, Pascal

Vendeta, 2019

Napsat komentář