Komunikace založená na úctě

Nenasilna komunikace a moc_uvodni
Metoda nenásilné komunikace spočívá v úctě vůči druhým lidem, v naslouchání a vzájemném souladu. Pomůže vám vyřešit konflikty ve vztazích a komunitách, stát se vůdčí osobností a osvojit si moc.

Nenásilná komunikace zná dva koncepty moci: moc nad někým a moc s někým. Moc nad někým má ten, kdo druhé kritizuje, obviňuje, zahanbuje, odměňuje či trestá a podobně. Moc s někým má člověk, který zná a uznává svoje hodnoty a potřeby i hodnoty a potřeby druhých lidí, a ti mu v důsledku toho přisuzují pozici moci, protože věří, že jim pomůže v naplňování jejich potřeb. Základem knihy je seminář, který měl v Itálii před lety tvůrce metody Marshall Rosenberg ve spolupráci s Vilmou Costetti, jež byla první trenérkou nenásilné komunikace v Itálii. Formou rozhovoru s účastníky semináře Rosenberg rozebírá různé kontexty moci, např. politiku, podnikání, školu nebo rodinu. Zabývá se i mocí empatie a jejím vlivem na lidské zdraví. Kniha nám jednoduchým jazykem ukazuje, jakým způsobem si teoreticky i prakticky osvojit moc, jejíž síla spočívá v tom, že jednáme v souladu a společně s druhými.

 

Nenásilná komunikace a moc

V institucích, společnosti i rodině
Autor: Marshall B. Rosenberg
Přeložila: Veronika Matiášková

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1466-3
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Nenásilná komunikace a moc vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

P: Myslím, že mám problém velmi podobný tomu předchozímu. Chtěl bych se naučit dokázat komunikovat tak dlouho, jak potřebuji, abych sdělil věci, které v tu chvíli říct chci.

MBR: Podělím se s vámi o některé způsoby, jimiž může NK posloužit lidem, kteří se ocitli v analogických situacích. Někteří z vás už NK znají, někteří ne; těm z vás, kteří ještě neměli příležitost ji poznat, ukážu, jak může fungovat v situacích podobných těm, které jste mi uvedli. NK doporučuje některé akce, které můžeme provést v různých sektorech: v politice jako starostové nebo zastupitelé, když chceme mít vliv na lidi, aby viděli věci určitým způsobem a chovali se, jak si přejeme; v rodině, abychom byli dobrými rodiči svých dětí; ve škole, když chceme vyřešit konflikty s učiteli nebo studenty. (str. 25)

Přečtěte si další ukázky.

 

Marshall B. Rosenberg

Marshall B. Rosenberg byl americký psycholog, mediátor, autor a učitel, který vytvořil metodu nenásilné komunikace, tj. proces, který podporuje partnerství a pomáhá řešit konflikty mezi lidmi, ve vztazích a v komunitách. V Portále vyšly jeho knihy Nenásilná komunikace a Co řeknete, změní váš svět.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

 

Doporučujeme

Přečtěte si další knihy, které vám pomohou zvládnout verbální i neverbální komunikaci, zlepšit mezilidské vztahy a dosáhnout úspěchů, např. Tajnou řeč těla, Business etiketu a komunikaci, Domluvit se dá s každým, Jak rychle porozumět druhým, Prokoukněte komunikační styly druhých, První dojem aj. Důležité je naučit se správně komunikovat také se svými dětmi. S tím vám pomůže knížka Ale já chci tohle, mami.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNenásilná komunikace a moc
V institucích, společnosti i rodině

Rosenberg, Marshall B.

Portál, 2019

Napsat komentář