Povídky s tajemnou atmosférou

nocni_hudba
John Connolly je známý svými detektivními romány, které obohacuje magickou atmosférou a květnatým slohem. Jeho sbírka povídek v tomto směru rozhodně není výjimkou.

Sbírka povídek Noční hudba, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství BB/art, je dílem Johna Connollyho. John Connolly je původem irský spisovatel. Píše především detektivní příběhy, ve kterých vystupuje coby hlavní postava sympatický detektiv Charlie Parker. Z této série si na našich stránkách můžete přečíst recenzi na knihu Až na popel. Dále je autorem povídkového výboru Nokturna. Connolly získal cenu US Shamus Award udělovanou za detektivní romány a pravidelně přispívá do listu Irish Times.

Do titulu Noční hudba zahrnul John Conolly své kratší prózy z posledních let, které dosud vydával pouze časopisecky nebo jako elektronické knihy. Společným tématem, které prostupuje většinou povídek, jsou knihy. Toho se drží i úvodní povídka sbírky Caxtonova soukromá knihovna & knižní depozitár. Příběh se odehrává na místě, kde se slavné literární postavy shromažďují po své knižní smrti.

Výše zmíněnou povídku rozšiřuje krátká próza Holmes na scéně: Příběh z Caxtonovy soukromé knihovny & knižního depozitáře, ve které hlavní hrdinové příběhu, všem jistě známí detektivové Sherlock Holmes a jeho přítel doktor Watson, zavítají do Caxtonovy soukromé knihovny. Sherlock Holmes a doktor Watson se však dozví, že jejich knižní smrt možná není definitivní.

Ačkoli některá témata mají povídky společná, liší se ve stylu, ve kterém jsou sepsány. Connolly evidentně čerpal z různých zdrojů – z pohádek, lidových pověstí, klasických hororů a dokonce i z kvantové fyziky. Povídka Kostobřit například vychází z folklóru Severního lesa, ležícího v Maine. Fanoušky Connollyho Knihy ztracených věcí potěší povídka Stínový král, která se odehrává právě v prostředí této knihy. Další zajímavostí je, že i Kniha ztracených věcí, jak již napovídá název, zpracovává téma magie knih.

John Connolly má velmi osobitý styl psaní, který dává jeho knihám magickou atmosféru. Umí dokonale vykreslit pochmurné prostředí, ve kterém se jeho příběhy obvykle odehrávají, ale zároveň bravurně zvládá i humorné pasáže. Ozdobou každého jeho příběhu jsou originální metafory, odrážející Connollyho bohatý slovník a velkou představivost. Nadpřirozené aspekty jeho povídek i románů působí realisticky a autor je používá s mírou.

Sbírku povídek Noční hudba doporučuji náročnějším čtenářům, kteří si kromě dobrého příběhu chtějí užít i zajímavého stylu psaní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční hudba

Connolly, John

BB/art, 2017

Napsat komentář