Romány z per českých autorů

ceska-vlajka
Český literární svět má hned několik talentovaných autorů. V dnešních tipech si můžete vybrat ze čtyř novinek, které pocházejí z per českých autorů. Vyberte si z příběhů o silných ženách, lidské povaze a zajímavých osudech.

Petra Vernerová ve svém novém románu Druhá naděje popisuje radosti i strasti svobodných matek. I ony touží po lásce. A někdy je to docela průšvih.

Nezadaná žena vlastně není problém. Nezadaná žena s dítětem už takový menší problém je. Ale když jsou ty ženy čtyři a dětí celkem šest, asi chápete, jak vypadá skutečný průšvih. A pokud navíc všechny tyhle ženy touží najít životní lásku, je lepší vzít nohy na ramena a počkat, až to vzdají. Teprve potom se možná začne rýsovat schůdné řešení…

Druhá naděje

Autorka: Petra Vernerová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-449-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Druhá naděje vydanou nakladatelstvím Alpress si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Konec května se konečně nechal přesvědčit, že přijde léto. Celý den v ulicích panovalo vedro, chodníky doběla rozpálené, ale teď byl nádherně vlahý podvečer. Katka s Hátou se potulovaly po Petříně, Háta ve svítivě tyrkysové halence s širokánskou bílou splývavou sukní nad kotníky, Katka ve fáčových šatech s indickou batikou, z nichž jí vykukovaly nahé paže a dole jen špičky sandálů. Všechny čtyři děti byly u svých čtyř otců. I Katka navzdory svému setrvalému špatnému svědomí vůči Kuličce musela uznat, že někdy je to výhoda. Háta jí včera večer zavolala a výjimečně nežádala bobříka dobrého skutku pro Háťata, nýbrž pro sebe.

O autorce

Petra Vernerová je česká spisovatelka a překladatelka. Kromě knihy Druhá naděje napsala také knihu Pravidlo průšvihu.

————————————————

Pes a člověk tvoří nerozlučný pár. Snídaně v poledne Ivana Krause ale není o psech. Je o lidech, a o tom, proč se lidé a psi navzájem tak potřebují.

Náš pes se námi toulal po jevištích světa a zjistil, že většina toho, co se říká o rasách není pravda. Německý dobrman, francouzský pudl nebo český jezevčík nejsou takoví, jak se obecně věří. Tato knížka není však o psech. Je o zemích a lidech a o tom, že mýty a legendy o psech se často podobají těm lidským.

Snídaně v poledne

Autor: Ivan Kraus

Počet stran: 180
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2732-0
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Snídaně v poledne vydanou nakladatelstvím Academia si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Na první dny v cizině se nezapomíná. Nezáleží na tom, kde je člověk prožije. V našem případě to byla malá vesnička v Bavorsku, nedaleko Mnichova. Na kraji vesničky, nedaleko lesa a polí, stál penzion. Jmenoval se U sudu. Komu se tato úvodní část zdá zbytečná, nechť ji přeskočí. Varuji ho však, že to, co na první pohled vypadá jako maličkost, nebo dokonce hloupost, je klíčem k určitému pochopení povahy našich sousedů.

O autorovi

Ivan Kraus (* 1. března 1940) je český spisovatel, herec a loutkoherec. Autor vystudoval gymnázium, a dále Školu mezinárodních ekonomických vztahů. Při studiích vystupoval v Dvořákově divadelní společnosti. Během vojenské služby založil umělecký soubor zabývající se hudbou, pantomimou a recitací. Následně byl hercem Jiřím Sýkorou přizván ke spolupráci do literárního kabaretu Experiment, kde se podílel jako spoluautor a interpret. Po rozpuštění kabaretu odešel s herci Josefem Krausem a Jaroslavem Kremlou do Havířova, kde za pomoci spisovatele Eduarda Světlíka založili literární kabaret Mikrodivadlo. Později byl autor angažován v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, kde hrál v inscenacích Jana Kačera a Saši Lichého. V šedesátých letech hrál v černém divadle Hany Lamkové, spolupracoval s různými časopisy, rozhlasem a filmem, vystupoval v pařížské Olympii, Las Vegas a Los Angeles. V srpnu odjel na zahraniční zájezd s divadelní skupinou Varieté Rozmarýn, ze kterého se nevrátil, a se svou manželkou herečkou Naděždou Munzarovou zůstal v exilu. Vystřídal mnohá zaměstnání, až zakotvil ve vysílání pro mládež v TV-SWF Baden-Baden, kde se stal spoluautorem scénářů a loutkohercem. Knihy a politické satiry Ivana Krause vycházejí v naší republice teprve od roku 1991, stal se častým účinkujícím pořadu Host do domu a jeho knihy jsou čteny na pokračování v Českém rozhlase. Autor napsal například knihy: Klub šampionů, Veřejný písař, Rodinný sjezd, Mezinárodní polibky, Vedlejší nebe, Nejchytřejší národ, Medová léta, Muž za vlastním rohem atd.

Zdroj: Bux.cz

Další knihy autora:

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

————————————————

Do života několika hrdinů vám umožní nahlédnout Jakuba Katalpa svou knihou Doupě. Čeká vás hned trojice zajímavých lidských osudů.

Po mimořádně úspěšném románu Němci přichází Jakuba Katalpa s propracovaným mnohovrstevnatým románem ze současnosti.
Květa je po manželově smrti sužována pocitem samoty a neužitečnosti. Ve sklepě svého domu proto vybuduje malou místnost, doupě, a čeká na návštěvníka, kterého by do ní mohla zavřít a jemuž by mohla vyprávět svůj životní příběh.
Zatímco Květa opečovává svého vězně, v Americe umírá na rakovinu Akiko Ikedaová. Dochází sice na chemoterapii, ta však nezabírá a její manžel postupně ztrácí víru v manželčino uzdravení.
Hoang Thi Anhová opouští rodný Vietnam a vydává se na dalekou cestu do Prahy, aby pomohla své dceři s vedením domácnosti a malého obchodu. Naráží při tom na odcizení, nejen kulturní, ale také rodinné a generační.
Jakkoliv jsou cesty protagonistů zprvu mimoběžné, v jednom okamžiku se protnou v Praze, aby pak nadále pokračovaly vlastním směrem. Všechny tři příběhy tak představují míjení, nedorozumění i paralelnost lidských osudů.

Doupě

Autorka: Jakuba Katalpa

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-128-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Doupě vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dozvíte v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Odpoledne se jde Květa po těžké práci projít.
je příjemný podzimní den. Slunce svítí, ale napálí tak jako v létě. Nad hlavou Květě stoupá letadlo, nechává za sebou dlouhou bílou čáru.
je září, měsíc, ve kterém pomalu umírá teplo a rodí se chlad. Na procházku se Květa oblékla stejně pečlivě, jako kdyby šla do divadla. Kostým s vypasovaným kabátkem (sukně končí pár centimetrů pod koleny), punčochy tělové barvy, čisté střevíce na nízkém podpatku.

O autorovi

Jakuba Katalpa (* 1979) debutovala v roce 2006 novelou Je hlína k snědku? (Paseka), za niž byla nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku. Román Hořké moře (Paseka) získal v roce 2009 nominaci na Cenu Jiřího Ortena. Za prózu Němci (Host) obdržela v roce 2013 Cenu Josefa Škvoreckého, Cenu Česká kniha a byla nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii próza. Román již vyšel v překladu ve čtyřech zemích, včetně Německa, a připravuje se překlad do pátého jazyka.

Zdroj: Host

————————————————

Audiokniha je ideálním řešením pro všechny zaneprázdněné čtenáře. Zahradnictví je příběh o třech sestrách, které se narodily v nelehké době. Přesto nepřišly o smysl pro humor ani o přátelství.

Rodinný přítel vezme za srdce, z Dezertéra zamrazí a Nápadník vás rozesměje.
Tragikomická rodinná sága, pokrývající plochu mezi roky 1939 a 1959, vykresluje osudy tří sester Bedřišky, Ely a Vilmy a jejich blízkých od 2. světové války až po 50. léta. Válečnou romanci (
Rodinný přítel) vypoví Gabriela Míčová, o nástupu totalitní zvůle (Dezertér) vypráví Martin Finger a předsvatební grotesku (Nápadník) líčí Ivan Lupták. Ve svízelné době dochází k situacím, v nichž dojde na hrdinství či zbabělost, sobectví nebo obětavost, selhání a vítězství… Přesto však v příbězích nechybí láska, přátelství a zejména humor.

Zahradnictví

Autor: Petr Jarchovský

Vazba: audiokniha
ISBN: 8594169481425
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zahradnictví vydalo nakladatelství OneHotBook.

O autorovi

Petr Jarchovský
Absolvent Filmové a televizní fakulty AMU, oboru scenáristika a dramaturgie, je dosud znám především jako autor filmových scénářů. Na téže fakultě dnes působí jako pedagog. Spolu s Janem Hřebejkem napsal původní scénář k celovečernímu debutu režiséra Ondřeje Trojana Pějme píseň dohola (1991). Mezi jeho nejznámější práce patří scénáře k filmům Šakalí léta(1993), Pelíšky (1999) a Pupendo (2003), které vznikly na motivy povídek Petra Šabacha (všechny tyto tři filmy režíroval Jan Hřebejk). Je rovněž autorem filmové povídky a scénáře filmu Musíme si pomáhat (knižně 2000), scenáristou filmu Želary (2003, režie Ondřej Trojan), jemuž jako předloha posloužily povídky Květy Legátové, a filmu Horem pádem(2004, režie Jan Hřebejk). Ve spolupráci s Janem Hřebejkem pokračoval i ve filmech Medvídek (2007), U mě dobrý (2008), Kawasakiho růže (2009), Nevinnost (2011) a Učitelka (2016). Jejich společná práce vyvrcholila ve filmové trilogii Zahradnictví, jejíž jednotlivé části (Rodinný přítel, Dezertér, Nápadník) vstoupí do českých kin během roku 2017. Dva filmy natočené podle jeho scénáře (Musíme si pomáhat Želary) byly nominovány na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Zdroj: OneHotBook


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDruhá naděje

Vernerová, Petra

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeSnídaně v poledne

Kraus, Ivan

Academia, 2017

zobrazit info o knizeDoupě

Katalpa, Jakuba

Host, 2017

zobrazit info o knizeZahradnictví

Jarchovský, Petr

OneHotBook, 2017

Napsat komentář