Kdo stvořil matematiku?

Je Buh matematik
Mario Livio se rozhodl vyřešit dilema, zda je matematika dílem Boha či přírody, anebo ji stvořil člověk. Čtenáře provede vývojem matematického myšlení od počátků až po současnost, a neopomine ani největší matematiky. Dobere se odpovědi?

Řídí se svět matematikou, která do něj byla předem vložena a my ji jenom objevujeme, nebo si matematiku vytvořili lidé jako jeden z nástrojů k poznávání světa? Jinak řečeno, je matematika dílem Boha či přírody, pevně vetkaným do struktury vesmíru, jak říkají následovníci Platóna, anebo pouhým výtvorem lidí? Toto prastaré dilema ve své nové knize Je Bůh matematik? podrobuje zkoumání astrofyzik a popularizátor vědy Mario Livio. Ve snaze dobrat se odpovědi nás přístupnou formou provádí světem matematického myšlení od Pythagora přes největší postavy dějin matematiky a fyziky až po dnešek. Ukazuje přitom, jak matematika se svými zarážejícími otázkami a důvtipnými odpověďmi neustále prohlubuje naše poznání světa a vesmíru. Česky dosud vyšly Liviovy knihy Zlatý řez (2006) a Neřešitelná rovnice (2008).

Ukázka z knihy

Tím, kdo v podstatě sám založil celou teorii množin, byl německý matematik Georg Cantor. Rychle se ukázalo, že množiny, respektive třídy (pro naše účely nejsou rozdíly mezi oběma pojmy podstatné) jsou pro logiku tak základní a jsou s ní tak propojeny, že jakákoli snaha budovat matematiku na základech logiky nutně vedla k tomu, že byla budována i na axiomatickém základě teorie množin.
Třída nebo množina jsou jednoduše souborem objektů, které navzájem nemusí mít žádný vztah. Může existovat například třída, která obsahuje všechny následující položky: každodenní seriály, které se vysílaly v roce 2003, Napoleonova bílého koně a pojem opravdové lásky. Objekty, které patří k určité třídě, se nazývají prvky této třídy. (str. 165)

Více se o Russellovu paradoxu dočtete v pokračování ukázky.

O edici

Řada ZIP podobně jako Aliter přinášíoriginální pohledy na současná témata, proniká však hlouběji k jejich podstatě a nabízí podrobnější vhled do dané problematiky. Knihy této řady se vyznačují propracovanou a dynamickou grafickou úpravou s množstvím ilustrací, fotografií a grafů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, formát 158 x 230 mm, vázané s přebalem.

zobrazit info o knize     zobrazit info o knize    zobrazit info o knize     zobrazit info o knize

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

Je Bůh matematik?

Autor: Mario Livio
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 248
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7363-282-3
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Je Bůh matematik? vydalo nakladatelství Dokořán.

Mario Livio

Mario Livio je profesí astrofyzik. Narodil se v Rumunsku, odkud jeho rodina v roce 1950 emigrovala do Izraele, kde Livio získal univerzitní vzdělání. Na místních univerzitách také působil jako profesor fyziky. V současnosti pracuje jako vedoucí jedné ze skupin Hubble Space Telescope Science Institute. Mezi jeho odborné zájmy patří kosmologie, exploze supernov, temná energie, procesy odehrávající se v blízkosti černých děr i otázky původu inteligentního života. Je autorem několika populárně-naučných knih, česky vyšly Zlatý řez, Neřešitelná rovnice  a Je Bůh matematik?

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJe Bůh matematik?

Livio, Mario

Dokořán, 2017

Napsat komentář