Informační korporace a naše budoucnost

Jaron Lanier_Komu patri budoucnost
Jaron Lanier, odborník na informační technologie, napsal knihu o hrozbách, které s sebou přináší mocné informační korporace ovládající náš současný svět.

Svět ovládaný informačními korporacemi se může rychle stát noční můrou, která svou strašidelností předstihne vize z románů Železná pata Jacka Londona nebo 1984 George Orwella. Jaron Lanier se pohybuje v epicentru technologické a informační revoluce již 40 let, a proto jeho hlas není žádným nářkem nepoučeného outsidera. Pokud tvrdí, že se původní idea „informací zdarma na konečcích prstů každého jedince“ již teď mění v realitu hromadného zbídačení většiny populace, rozhodně stojí za to mu pozorně naslouchat. Podle jeho analýzy se v rukou několika stovek takzvaných „Sirén“ – centrálních informačních serverů, které lákají na rychlé a bezplatné služby – soustřeďují vedle intimních údajů i výsledky veškeré tvůrčí práce všech ostatních uživatelů. Sirény pak filtrováním a přeprodáváním těchto informací generují zisky v řádu stovek miliard dolarů – všem ostatním hrozí ztráta zaměstnání a příjmů za jakoukoli smysluplnou činnost. Stojíme na prahu společenské revoluce, která může dopadnout opravdu špatně. Kniha vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Komu patří budoucnost?

Nejste zákazníkem internetových firem: jste jejich produktem
Autor: Jaron Lanier
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7363-698-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Komu patří budoucnost? vydalo nakladatelství Dokořán v edici ZIP.

 

Ukázka z knihy

Nikdo nezpochybňuje, že soustřeďování velkého množství informací může být pro medicínu a veřejnou zdravotní péči užitečné. Informace jsou nutné pro zpětnou vazbu a tím jsou i surovinou pro inovace. Avšak velká data se mohou začleňovat do společnosti více způsoby. Digitální technologie jsou stále tak trochu novinkou, takže se dá podlehnout iluzi, že pro jejich začlenění existuje jen jediný způsob. Dovedeme si představit, že budeme používat velká data tak, aby lidé i ekonomika byli zdravější? Právě tím se zabývá naše kniha.
Druhé systémové selhání se provalilo v souvislosti s informacemi, které vynesl Edward Snowden; ty odhalily, že Národní bezpečnostní agentura (NSA) systematicky překračovala své pravomoci – slídila u přátel i nepřátel, podkopávala zajištění našich transakcí a přeměnila svět „bezplatných“ internetových služeb v orwellovské monstrum.
(str. 10)

 

Jaron Lanier

Jaron Lanier (* 1960) je americký odborník na informační technologie, hudebník, podnikatel a vědec, který mimo jiné stál u zrodu technologie virtuální reality a rovněž založil několik startupů, postupně odkoupených firmami Oracle, Adobe nebo Google. Je autorem knihy Information Is an Alienated Experience (Informace je odcizenou zkušeností, 2006) a bestselleru You Are Not a Gadget (Nejste žádný mechanismus, 2010), které významně zasáhly do diskuse o perspektivách informatizace společnosti. V současnosti navrhuje nové projekty pro Microsoft.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

 

Edice ZIP

Podobně jako Aliter přináší tato ediční řada originální pohledy na současná témata, proniká však hlouběji k jejich podstatě a nabízí podrobnější vhled do dané problematiky. Knihy této řady se vyznačují propracovanou a dynamickou grafickou úpravou s množstvím ilustrací, fotografií a grafů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, formát 158 x 230 mm, vázané s přebalem. Vyšly zde např. knihy Matematický vesmír, Periodické příběhy nebo Kniha o fyzice aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKomu patří budoucnost?
Nejste zákazníkem internetových firem: jste jejich produktem

Lanier, Jaron

Dokořán, 2016

Napsat komentář