Příběh behaviorální ekonomie

Richard Thaler_Neocekavane chovani
Profesor behaviorálních věd Richard H. Thaler se ve své knize věnuje pojetí behaviorální ekonomie, podle něhož se člověk v této oblasti neřídí rozumem a je ovlivňován svými emocemi.

Anglický titul „Misbehaving“ znamená zhruba „nesprávné chování“, tj. takové, které neodpovídá ústřední ekonomické teorii, podle které se člověk chová a rozhoduje tak, aby po racionální úvaze maximalizoval svůj prospěch. Autor ukazuje, že se to zaprvé neděje, a taky proč se to ani dít nemůže, a jaké to má důsledky pro ekonomickou teorii i pro konkrétní fungování ekonomiky. Kniha je mapováním geneze nového přístupu k ekonomii, oboru behaviorální ekonomie, která zohledňuje lidskou iracionalitu, neinformovanost i lenost. Na příkladech i s teoretickým výkladem. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Neočekávané chování

Příběh behaviorální ekonomie
Autor: Richard H. Thaler
Přeložil: Jan Kalandra

Počet stran: 380
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 168×236 mm
ISBN: 978-80-7363-838-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Neočekávané chování vydalo nakladatelství Dokořán v edici ZIP.

 

Ukázka z knihy

Zdánlivě irelevantní faktory
Na začátku mé pedagogické dráhy se mi nechtěně podařilo poštvat si proti sobě většinu svých studentů mikroekonomie a výjimečně to nijak nesouviselo s ničím, co jsem při hodinách tvrdil. Problém způsobil polosemestrální test.
Sestavil jsem ho tak, aby mi vyfiltroval tři širší skupiny studentů – hvězdy, které probíranou látku ovládaly bezvadně, prostřední skupinu, jež rozuměla základům, a ty nejhorší, kteří v ní jednoduše plavali. Abych toho úspěšně dosáhl,  musely se do testu dostat otázky, které správně zodpoví jen ti nejlepší, což znamenalo, že byl obtížný. Můj cíl se splnil – bodové zisky studentů byly rozloženy do širokého spektra –, ale když jsem výsledky vyvěsil, strhlo se mezi studenty pozdvižení. Nelíbilo se jim především to, že z možných 100 bodů činil průměrný zisk pouhých 72. (str. 17)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Edice ZIP

Podobně jako Aliter přináší tato ediční řada originální pohledy na současná témata, proniká však hlouběji k jejich podstatě a nabízí podrobnější vhled do dané problematiky. Knihy této řady se vyznačují propracovanou a dynamickou grafickou úpravou s množstvím ilustrací, fotografií a grafů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, formát 158 x 230 mm, vázané s přebalem. Vyšly zde např. knihy Matematický vesmírPeriodické příběhy, Komu patří budoucnost? nebo Kniha o fyzice aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

 

Richard H. Thaler

Richard H. Thaler (* 1945) je americký ekonom, profesor behaviorálních věd a ekonomie na Chicagské univerzitě. Svou akademickou kariéru zasvětil rozvoji behaviorální ekonomie: neortodoxního pojetí ekonomie, které nevidí v ekonomických aktérech racionální činitele prosté emocí, a zapojuje do svých analýz poznatky z psychologie a sociologie. Je mj. spoluautorem bestselleru Nudge, který vyšel i v českém překladu.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeočekávané chování
Příběh behaviorální ekonomie

Thaler, H. Richard

Dokořán, 2017

Napsat komentář