Má každý svého pana Hyda?

anatomie-zla
Co když zlo číhá v každém člověku a čeká na svou příležitost? A pod slovem zlo si představte například činy, které spáchali vysoce postavení nacisté. Autor publikace se rozhodl detailně rozebrat na základě spisů a rozvoje moderních věd, jako je psychiatrie, psychologie atd., povahu čtyř vybraných válečných zločinců. K čemu ve svém výzkumu došel? A má větší vliv psychika, nebo prostředí?

Pokud může Hyde číhat v Jekyllovi, může číhat v kterémkoli člověku. Kdokoli – každý z nás – se může stát válečným zločincem, pokud k tomu dostane příležitost v podobě série shod okolností… V době, kdy Spojenci soudili nacistické válečné zločince na mezinárodním tribunálu v Norimberku, se američtí odborníci, psychiatr Douglas Kelley a psycholog Gustave Gilbert, pokoušeli proniknout do psychiky nacistických pohlavárů s pomocí obsáhlých rozhovorů, zjišťování IQ a Rorschachových testů osobnosti. Gustave Gilbert se domníval, že zlo v mysli válečných zločinců pramenilo z patologicky zvrácené psychiky. Douglas Kelley naopak považoval nacisty za obyčejné lidi, s jakými se lze běžně setkávat na ulicích a jejichž povahu utvářelo prostředí. Kdo z nich měl pravdu? Autor knihy, psychiatr Joel E. Dimsdale, je přesvědčen, že pravdu měl Kelley i Gilbert. Sám měl příležitost čerpat z odstupu šedesáti let a z výsledků rozvoje moderní psychiatrie, psychologie a neurovědy, a tak se ujal úkolu rozebrat z nového pohledu a podrobně povahu čtyř válečných zločinců: Roberta Leye, Hermanna Göringa, Julia Streichera a Rudolfa Hesse. Rudolf Hess se choval dostatečně bizarně, aby byl podezřelý z vážného duševního onemocnění. V anamnéze Hermanna Göringa nechyběla hospitalizace na psychiatrickém oddělení a závislost na drogách. Julius Streicher se mohl „pochlubit“ četnými policejními záznamy a jeho zvrácenost byla sebedestruktivní. Alkoholismus a poranění mozku vedly u Roberta Leye k těžkým depresím a aberantnímu chování…

Ukázka z knihy

Výslech Göringa

Osobnosti Göringa a Leye se nápadně lišily. Ley považoval obžalobu za zdrcující ponížení, Göring opovrhoval celým tribunálem a těšil se na boj. Také pohnutky k sebevraždě měli tito muži různé. Ley cítil vinu a lítost, zatímco Göring chtěl pokořit Spojence a zemřít jako mučedník.

Na vrcholu sil Hermann Göring předsedal reichstagu, zakládal gestapo,velel luftwaffe a budoval první koncentrační tábory. Vypěstoval si žoviální personu, ale za touto maskou se skrývala trojrozměrná složitá osobnost, přitažlivá a odpudivá zároveň. Kolem Göringa, rozmařilého muže oceňujícího luxus a neštítícího se rozkrádání, se vždy vznášela aura velikosti. Ve srovnání se soukmenovci v nacistické hierarchii byl příjemný, hovorný, velikášský, výstřední a zábavný. Sám sebe považoval za novodobého římského císaře, rád si oblékal kostýmy s drahými brožemi a na panství Carinhall, kde choval lvíčata a měl miniaturní letadla, z nichž mohl shazovat bomby na miniaturní silnice, pořádal nevídané večírky. Když hosty pobavil nezvyklými atrakcemi, odvedl je do místnosti, kde s ním sledovali jeho zbožňované westerny s kovboji a indiány.

Navzdory tomu, že byl Göring neobyčejně zkažený a plenil a loupil umělecké předměty, kam vkročil, pro zvířata měl slabost a byl hrdý, že se stal říšským ministrem lesního hospodářství a že vydal směrnice lidského zacházení se zvířaty. V každé činnosti se však projevovala i druhá stránka jeho osobnosti. Když se Göring v Prusku zasadil o přijetí zákona zakazujícího vivisekci, pohrozil, že každý, kdo by tyto zákony porušil, bude muset počítat s „přísnými tresty… [a riskovat] deportaci do koncentračního tábora“. Za vnější slupkou starostlivosti se vždy skrývala touha po odplatě. (str. 100–101)

Průběh výslechu odtajňuje pokračování ukázky.

Anatomie zla

Autor: Joel Dimsdale
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 9788075531209
Doporučená cena: 339 Kč

 

Knihu Anatomie zla vydalo nakladatelství Triton.

O autorovi

Joel Dimsdale se narodil v roce 1947 v Iowě a vystudoval biologii, sociologii a medicínu a posléze se zaměřil na psychologii.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnatomie zla
Tajemství nacistických válečných zločinců

Dimsdale, Joel E.

Triton, 2016

Napsat komentář