Knižní procházka historií

kniha
Cestování časem bohužel možné není, ale pokud chcete alespoň nakouknout do života v minulosti, dnešní tipy vám nabízí možnost prožít s některými postavami kousek jejich života – stačí si jen vybrat, zda vás zajímá století čtrnácté, šestnácté či dvacáté.

Začneme v nedávné minulosti, tedy ve dvacátém století. Díky tomu, že kniha není pouhým jediným příběhem, ale skládá se z příběhů z různých koutů světa, ukáže vám konec dvacátých let dvacátého století v celé rozmanitosti.

Příběhy jedné noci

Autor: Peter Hoeg
Přeložil: Robert Novotný

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-257-1870-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Příběhy jedné noci vydalo nakladatelství Argo.

Všechny příběhy knihy se odehrávají v noci 19. března 1929 na nejrůznějších místech světa – v Dánsku, ve východní Africe a v Paříži. Povídky lze označit jako fantastické dobrodružné milostné příběhy s existenciálním podtextem. Hoegův styl okouzluje čtenáře svým magickým realismem a dráždí svou dvojakostí a napětím mezi až extatickým způsobem vyprávění a vznosným a vzletným poetickým jazykem na straně jedné a neustále přítomnou sžíravou ironií a krutým černým humorem na straně druhé.
P. Hoeg získal uznání a proslavil se na celém světě svou třetí knihou, vynikajícím románem a bestselerem Cit slečny Smilly pro sníh (1992, č. Argo, 1997), podle mnohých jsou ale jeho doposud nejlepším dílem právě Příběhy jedné noci.

 ————————————————

V čase se nepřesuneme o tolik vzad, ale zato se dostaneme k zajímavým motivům a podíváme se do Francie na život člověka obdivujícího Napoleona a vydáme se s ním objevovat lásku a dobýt svět.

Červený a černý

Autor: Stendhal
Přeložil: Otakar Levý

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 138×207 mm
ISBN: 978-80-7335-431-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Červený a černý vydalo nakladatelství Leda.

Julián Sorel, mladý muž vyšlý z chudých poměrů, se ocitá na životních křižovatkách díky touze vzít osud do vlastních rukou a dobýt svět. Ctižádostivý mladík líbící se ženám vyniká inteligencí a skvělou pamětí, je ale příliš domýšlivý, popudlivý, vznětlivý a odvážný, než aby mu jeho přednosti přímo zaručily úspěch ve společnosti. Machiavellisticky zneužívá ty, kdo ho milují, pokud jejich prostřednictvím může vystoupat po společenském žebříčku, jenže překážkou v tomto úsilí je jeho vlastní citovost. Román je hlubokou studií lásky i žárlivosti. Je zde sebeobětující láska o několik let starší paní de Renal, ve vztahu k níž si Julien zpočátku ověřuje svůj vliv na ženy, aby ve dnech před popravou paradoxně zjistil, že nikoho nemiloval víc. Láska mezi Juliánem a Matyldou de la Mole se řídí logikou boje, oba nejsou s to potlačit svou sobeckost a pýchu. Až když je příliš pozdě, Matylda podléhá síle, která si ji nelítostně podrobí a zkrotí. Barvy v titulu největšího Stendhalova románu jsou shodné s těmi, které se používají v hazardních hrách. Jednou roztočenou ruletu však nelze zastavit bez následků – a velké životní sázky se platí ztrátou toho, co jsme milovali, někdy dokonce vlastním životem.

Ukázka z knihy

Jednoho večera při západu slunce seděl Julián se svou přítelkyní v zadní části zahrady, daleko od všech dotěrných lidí, a hluboce se zasnil. „Potrvají ty krásné chvíle věčně?“ myslel si. Uvažoval o tom, jak je těžké rozhodnout se pro nějaké povolání, a litoval, že nepříznivé okolnosti zkracují dětství nezámožným dětem a kalí štěstí prvních let jejich mládí.

————————————————

Netradiční příběh o hledání rovnováhy mezi pokornou náklonností a sobeckou láskou vás zavede do severských zemí ve 14. století. Historický román, namluvený na CD Hanou Kofránkovou, je životním příběhem šťastné, ale současně i zoufalé ženy, a jeho autorka Sigrid Undsetová za něj dostala dokonce Nobelovu cenu za literaturu.

Kristina Vavřincová

Autorka: Sigrid Undsetová
Přeložila: Dagmar Chvojková-Pallasová

Vazba: CD
ISBN: 8590236088528
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Kristina Vavřincová vydalo nakladatelství Radioservis.

Kristina Vavřincova je příběhem velké tragické lásky a duchovní pouti. Autorka, (která také za tento román získala roku 1928 Nobelovu cenu za literaturu), zpočátku sleduje život zemanské dcerky z norských hor od dívčích let do sňatku s okouzlujícím, ale neukázněným rytířem Erlendem. Pro tuto lásku se Kristina odváží vzepřít i otci, což byla v tehdejší patriarchální, feudální a nábožensky přísné společnosti opovážlivost pro současníka téměř nepředstavitelná. Děj se odehrává v Norsku 14. století, kde rodinné vztahy a křesťanská morálka jsou základními hodnotami. S drahým mužem se pak Kristina stává paní na panském dvorci uprostřed otevřeného kraje při Nidarosu (dnes Trondheimu), středu tehdejšího duchovního i mocenského života. Přesto ale není šťastná. Třebaže svou pílí změní zanedbané Husaby v kvetoucí hospodářství a vrátí Erlendovu sídlu někdejší čest, třebaže porodí sedm synů a třebaže si získává úctu a přízeň — a nakonec i odpuštění rodičů, nedovede Erlendovi zapomenout příkoří, které jí kdysi připravil. Stále se v ní sváří láska k manželovi a víra v Boha; je přesvědčená, že od ní Bůh čekal něco jiného, zpočátku však neví přesně „co“ a trýzní se výčitkami, jak hanebně se zachovala při svém zápasu o Erlenda k těm, kdo ji milují nejvíce. Postupem času Kristina, která vyrůstala v bezpečí své rodiny, dospěje v sebevědomou osobnost schopnou svobodných rozhodnutí i obětí, ale její láska je vzpurná, hrdá a vlastně sobecká a cesta k tomu, aby se přetavila v lásku smírnou a pokornou, je velice dlouhá a nevyzpytatelná. V románu nechybí pohled do hierarchie tehdejší společnosti ani historicky přesné popisy, jsme „svědky“ sněmů, náboženských poutí i pohanských „rituálů“, stojíme blízko trestu smrti, vnímáme sílu přátelství a rytířského slova.

————————————————

S budoucí panovnicí, proslulou po celé Evropě, se vydáme objevovat jak krásy, tak děsivé stránky života v Konstantinopoli v polovině šestnáctého století. Prostřednictvím jejího příběhu se seznámíme se všemi aspekty života této doby a odlišnostmi východního světa od toho jí známého západního.

Turnaj

Poslání princezny Alžběty Tudorovny
Autor: Matthew Reilly
Přeložil: Jan Mrlík 

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-059-5
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Turnaj vydalo nakladatelství Alpress.

Obávaný sultán Sulejman Nádherný pozve evropské vládce na šachový turnaj. Do Konstantinopole se vydá i anglická delegace, k níž patří třináctiletá princezna Alžběta Tudorovna. Exotická nádhera paláce a spletité uličky města ji oslní. Rub té krásy je děsivý: barbarské vraždy, zvrácenosti a diplomatické čachry, to vše budoucí královnu nesmazatelně poznamená.

Ukázka z knihy

Nejděsivější stavbou v celém Londýně, co má paměť sahá, pro mě byl Tower. Trčel jako temné monstrum na východním okraji města v místě, kde Temže opouští londýnské hradby a vydává se k moři. Když člověk míjel Tower na palubě lodi, mohl zaslechnout kvílení a řev zrádců, které uvnitř mučili. O několik dní později se jejich hlavy objevily vystavené na Londýnském mostě. Jako malé děvče jsem prosila Boha, abych se nikdy neocitla v Toweru. Ale podle svědectví anglických vojáků, kteří padli do zajetí během křížových výprav do Svaté země, představují muslimské kobky místo ještě neporovnatelně hrůznější. Dostaly se i do strašidelných legend. Angličané zajatí při různých svatých válkách o Jeruzalém se navraceli s příběhy o nejpříšernějším barbarství. Stínání hlav, cejchování, vyřezávání jazyků, utínání rukou. A to člověk ještě neslyšel o muslimských mučicích nástrojích, k nimž patřily klece zevnitř plné bodců nasazované na hlavu, svěráky na krk a kotle s vařící vodou, do nichž byli ponořováni nazí lidé. Je zvláštní, že po stovkách let uplynuvších od oněch neslavných křížových výprav si všechny tyto vymyšlenosti nějak našly cestu do mučíren po celé Evropě. Evropané získali od muslimů mnohé vědomosti – astronomii, matematiku, některá díla starověkých Řeků, šachy, a rovněž zjevně i mnohé metody jak ničit lidské tělo, velmi pomalu a s působením nesmírného utrpení. Takové myšlenky mi táhly hlavou, když jsme sestupovali po dlouhém kamenném schodišti pod Věž spravedlnosti a vcházeli do sultánových kobek.

Můžete si přečíst také pokračování ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

O kterém historickém období byste si chtěli přečíst vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze sbírky uživatele ..Ania. na flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy jedné noci

Hoeg, Peter

Argo, 2016

zobrazit info o knizeČervený a černý

Stendhal

Leda, 2016

zobrazit info o knizeKristina Vavřincová (audiokniha)

Undsetová, Sigrid

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeTurnaj
Poslání princezny Alžběty Tudorovny

Reilly, Matthew

Alpress, 2016

Napsat komentář