Navzdory krutým režimům

a-presto-rici-zivotu-ano
Člověk má právě tolik síly, kolik jí v sobě dokáže nalézt. Protagonisté příběhů z dnešních knižních tipů jí v sobě našli neobyčejně mnoho. Nechte se vtáhnout do pravdivých vyprávění o lidech, kteří díky touze po životě dokázali přežít navzdory krutým režimům minulého století.

Kniha Narodili se, aby přežili anglické spisovatelky Wendy Holden už svým názvem uvozuje, že vypráví o dětech, které přežily jen díky obrovské touze po životě, kterou měly jejich matky. Příběh tří těhotných žen na pomezí života a smrti koncentračních táborů nám ukazuje nezměrnou sílu mateřskou.

Narodili se, aby přežili

Autorka: Wendy Holden
Přeložil: Miroslav Jindra, Irmgard Kolinská

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 160×242 mm
ISBN: 978-80-204-3800-3
Doporučená cena: 349 Kč

 

Tři mladé matky a jejich neobyčejné příběhy odvahy, utrpení a přežití. Mezi milionem obětí holokaustu, které byly v roce 1944 poslány do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau, prošly Priska, Rachel i Anka jeho branami s tajemstvím – všechny tři právě otěhotněly, a svému osudu musely čelit samy, bez manžela. S obrovským strachem z budoucnosti, poté, co už ztratily tolik svých blízkých, se tyto mladé ženy upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své nenarozené dítě. Jedna z matek pocházela z Třebechovic pod Orebem, druhá z Bratislavy a třetí z polské Lodže. Kniha mapuje neuvěřitelné příběhy těchto tří žen – nejdříve do Osvětimi, pak do německého pracovního tábora, kde, polomrtvé hlady a udřené z nelidské práce, se snažily zakrýt svůj zdravotní stav. A nakonec je čekala pekelná 17denní cesta vlakem s tisíci dalšími vězni přes západní a jižní Čechy do tábora smrti v rakouském Mauthausenu.  A když už se zdálo, že tuto cestu nepřežijí, podařilo se několika hrdinům z Horní Břízy dát  potřebným trochu jídla a vody.

Jsme hluboce zavázáni Wendy Holdenové za její bezvýhradné soucítění s osudem našich matek a za její nevyčerpatelnou energii při sledování stop po jejich trýznivých válečných zážitcích. Během svého bádání nám Wendy nejenom odhalila informace do té doby pro nás neznámé, ale spojením našich raných osudů z nás udělala „sourozence“. Za to jí budeme navěky vděční.

Knihu Narodili se, aby přežili vydalo nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Další knihou s tematikou koncentračních táborů je příběh psychiatra Viktora E. Frankla. Nahlíží na propracované nacistické metody odlidštění okem psychologa a stejně jako předchozí kniha vyzdvihuje touhu po životě.  A přesto říci životu ano ukazuje, že přežití je možné díky víře v duchovní rozměr života.

A přesto říci životu ano

Psycholog prožívá koncentrační tábor

Autor: Viktor Frankl
Přeložil: Josef Hermach

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7195-868-0
Doporučená cena: 279 Kč

 

Kniha spojuje dva slavné texty Viktora E. Frankla (1905–1997), psychiatra s českými kořeny a zakladatele logoterapie. Spis Psycholog prožívá koncentrační tábor vznikl během necelých dvou týdnů v prosinci 1945. Autor v něm popisuje, jakými fázemi odlidštění museli vězni procházet a jakou oporou jim byl duchovní rozměr života. Hra Synchronizace v Březince z roku 1948, napsaná působivým skicovitým způsobem, je myšlenkovým i literárně-dramatickým experimentem. Propojují se v něm Franklovy osobní zážitky z vyhlazovacího tábora s pomyslnou reflexí a živým dialogem tří filozofů, kteří mu byli blízcí – Sokrata, Spinozy a Kanta. Podle Frankla vždycky zůstává v člověku prostor svobody a odpovědnosti, kterého se nesmí za žádnou cenu vzdát, a to i v extrémní situaci: „Nic nemůže udolat člověka, který si vědomě přeje mít životní cíl.“

Knihu A přesto říci životu ano vydalo nakladatelství Karmelitánské nakladatelství.

 ————————————————

Podobně jako v předchozích tipech je víra v život také obsahem knihy Trestankyně z nakladatelství Mladá fronta. V nacistických a následně i v komunistických věznicích dává Růžena Vacková sílu pro přežití mnoha spoluvězeňkyním. Začtěte se do silného příběhu velké ženy s „malým“ jménem.

Trestankyně

Autorka: Milena Štráfeldová

Počet stran: 376
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-3999-4
Doporučená cena: 299 Kč

 

Co má větší cenu: žít v bezpečném závětří, ovšem za cenu kompromisů, nebo si stát odvážně za svým a uchovat si čisté svědomí? Kolikrát ve 20. století stáli lidé v Československu před touto volbou? Pro Růženu Vackovou ale otázka takto vůbec nestála. Neochotu přistoupit na kompromis dokázala tato univerzitní profesorka už za nacistické okupace, kdy byla za účast v odboji odsouzena k smrti. A znovu po únoru 1948, kdy ji soud poslal za mříže na dvaadvacet let za „špionáž ve prospěch Vatikánu“. V komunistických věznicích nakonec prožila 15 let. Přesto je její jméno veřejnosti málo známé. Román Trestankyně přibližuje její život na pozadí „šťastného“ 20. století.

 „… Druhou zimu Bára už do školy chodit nemohla, musela se učit příst a tkát. Dosáhla patnáct let a žádné děvče v celé dědině nemohlo se jí rovnat v síle a velikosti. Tělo její bylo hrubých kostí, silných svalů…,“ četla Růženka dlouho do noci. Příběh divokého, nebojácného děvčete, o kterém si celá ves myslela, že je rodičům podstrčila polednice, ji doslova uhranul. Devátou hodinu dávno přetáhla, nemohla se však od Divé Báry odtrhnout.

Bude ji nosit v hlavě ještě kolik dní. A bude si přát, aby jednou, jednou, byla jako ona. Stejně nebojácná. Aby se ani ona nenechala od nikoho zastrašit! – Jistě, od té noci přečte spousty dalších knížek. Později dokonce na děvče, co se nebálo přespat na hřbitově dávno zapomene. A když po letech po Divé Báře zase sáhne, řekne si, že je to vlastně hloupá a sentimentální slátanina.

Přesto v ní ta hromotlucká dívka s havraními vlasy a velkýma očima kdesi uvízne: „Když jste ráčili usoudit, že jsem trestu hodna, tedy si ho podstoupím,“ pohodila Bára vzdorně hlavou a šla s muži… Začalo to tam?

Knihu Trestankyně vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Přečtěte si zajímavou reportáž z křtu knihy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kolik víry v život máte vy a která z knih je vám nejbližší? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNarodili se, aby přežili
Skutečný příběh Češky, Slovenky a Polky, které těhotné odjely do koncentračního tábora Osvětim

Holden, Wendy

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeA přesto říci životu ano
Psycholog prožívá koncentrační tábor

Frankl, Viktor E.

Karmelitánské nakladatelství, 2016

zobrazit info o knizeTrestankyně
Příběh Růženy Vackové

Štráfeldová, Milena

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář