Láska ze všech úhlů

Knizni tipy_laska ze vsech uhlu
Nejen ženám jsou určeny dnešní láskyplné knižní tipy. Přinášíme vám hned čtyři nevšední knihy, které spojují silné hrdinky i hrdinové a především – láska ve všech možných podobách.

Začínající autorka Milada Mašinová představuje svou knihu povídek, u nichž se zdá, že mohou vyprávět o strachu, ale ve skutečnosti vyprávějí o různých podobách lásky. Přečtěte si příběhy o lásce, která je upřímná, ale dokáže být i sobecká a závistivá.

Kočky a jiné příběhy o strachu

Autorka: Milada Mašinová

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-1677-9
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Kočky a jiné příběhy o strachu vydalo nakladatelství Argo.

Hezká učitelka, objekt touhy všech chlapců, usedá se svými svěřenci do vozíku horské dráhy, aniž by tušila, jaká hrůza na ni čeká…
Uprostřed moře pluje vrak lodi s nesourodou dvojicí trosečníků – holčičkou a mladíkem, který se zcela odtržený od skutečnosti hrouží do rádoby intelektuálních úvah…
Mladinká služebná se náhle ocitne na dlažbě a nemá kam jít…
Chlapec trpící nezájmem, ba krutostí svých rodičů netuší, že oceán se vzdouvá a bouří jeho vinou…
V takových mezních situacích se ocitají mladí hrdinové šestice povídek začínající autorky Milady Mašinové. Tématem je láska ve všech podobách: sourozenecká, rodičovská i milenecká, žárlivá, sobecká, majetnická i sebestředná. Láska, kterou provázejí obavy, aby nás ten druhý citově nezranil. Láska, jejímž blízkým souputníkem je sžíravá, krutá nenávist. Láska, jejíž nedostatek člověka pokřivuje a ničí…
Povídky Milady Mašinové jsou výjimečné úžasnou, hororově laděnou atmosférou a krystalicky čistým, jakoby odtažitým, precizním stylem. Obojí dodává příběhům omračující nádech všudypřítomného strachu, obav, nepatřičnosti a podivnosti. Knihu doplňují působivé ilustrace mladé ilustrátorky Petry Josefíny Stibitzové.

 

Ukázka z knihy

Rudolf a Zběsilé srdce
Zábavní park Karoo byl nádherný a Rudolf Marii miloval. Stála v řadě před ním, světlá jako léto, v bílých šatech, s dlouhým plavým copem a drobnou sponkou s motivem miniaturních, elegantních překřížených kladívek. Nad bledě modrýma očima s dlouhými nalíčenými řasami se jí klenulo světlé, skoro neviditelné obočí, které si obtahovala hnědou tužkou. Marie byla vysoká a štíhlá a měla drobná špičatá prsa, ač jí muselo už být alespoň pětadvacet. Pořád vypadala jako dítě. Všichni chlapci ji milovali. Prozatím jako matku, ač někteří, tajně, navzdory svému nízkému věku měli i divočejší představy, než že jim Marie nese ráno k snídani smažená vajíčka.
Marie stála frontu na Zběsilé srdce, usmívala se růžovými rty a držela za ruku Adama. Rudolf žárlil. Rudolf šíleně žárlil, protože Marii miloval. Miloval ji možná stejně jako ostatní, ale chtěl ji mít jenom pro sebe. Trýznila ho představa, že Marie miluje ostatní chlapce. Že některé miluje dokonce víc než jeho. (str. 5–6)

————————————————

Blanku Hoškovou již dobře známe díky jejím románům pro ženy, mezi něž patří např. Láskobraní nebo Kamilenky. Ve své páté knize představuje hrdinku, která se nachází ve složité životní situaci a snaží se s ní vypořádat.

Voňavé (na)dělení

Autorka: Blanka Hošková

Počet stran: 222
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 115×185 mm
ISBN: 978-80-7462-960-0
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Voňavé (na)dělení vydalo nakladatelství Jota.

Ani ve své páté knize se Blanka Hošková nevzdaluje od témat, která její čtenářky dobře znají. Opět je její hlavní hrdinkou žena v mezní životní situaci, postavená před problémy, se kterými si musí poradit prakticky zcela sama.
Ve Voňavém (na)dělení se setkáváme s typickou obětí bossingu, ženou, která po mnoha letech opouští zaměstnání, protože dál nemůže snášet ataky svého nadřízeného. Procházíme s ní etapami velkého nadšení z nově nabyté svobody, těšení se na lepší příští, následujeme ji na Úřad práce i na pracovní pohovory a propadáme spolu s ní do beznaděje.
Podaří se zralé ženě s dospělými dětmi nalézt pevnou půdu pod nohama? Umírá skutečně naděje poslední?

 

Ukázka z knihy

„Co to má znamenat?“ vykulil na mne oči Jezevec a znovu si nechápavě četl řádky na papíru, který jsem mu před chvílí podala. „Co to je?“
„Předávací protokol,“ artikulovala jsem zřetelně dvě slova, která byla napsaná písmem o velikosti osmnáct hned nahoře.
„No, to vidím.“
Mlčela jsem. Tak dlouho, tak strašně dlouho ve mně to rozhodnutí uzrávalo, tak ať mi to hlavně neztěžuje.
Očima klouzal po výčtu věcí v kanceláři a evidentně ničemu nerozuměl.
„Potřebuji to podepsat,“ rozhodla jsem se, že mu pomůžu. „U personálního ředitele mám podanou žádost o ukončení pracovního poměru dohodou.“
„Cože?“ vytřeštil oči.
„Slyšíš dobře.“
„Jakou žádost? Ty chceš odejít?“
„Jo. Už dlouho. Ale až teď jsem se k tomu odhodlala.“
Udělal přesně tu grimasu, kterou si dokazoval svoji nadřazenou roli vedoucího. „A kam jdeš?“ (str. 5)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Blanka Hošková

Blanka HoskovaBlanka Hošková se narodila v Brně, kde dodnes bydlí i pracuje. Je rozvedená a má jednu dceru. V raném mládí se věnovala psaní poezie a svoji tvorbu přednášela v klubu Leitnerka. Svými články také přispívala do ženských časopisů, ale po narození dcery se literárně na jedenáct let odmlčela. Za poslední tři roky vydala vlastním nákladem ženské romány, v nichž se dotýká ožehavých témat současnosti – problémů s otěhotněním (Prohrané výhry), domácího násilí (Horko domácího krbu), skrytého alkoholismu (Dietnikum) nebo šikany na pracovišti (Kdo s koho). Její knihy jsou psané lehkou, čtivou formou, text má spád, příběhy mají děj. Jsou určené ženám, které si chtějí u čtení odpočinout a zrelaxovat. Jednotlivé příběhy vybízí k zamyšlení, ale není to žádná hlubokomyslná filozofie. Hlavní hrdinky často řeší své problémy s nadhledem a sebeironií. Poselstvím příběhů je to, aby si ženy uvědomovaly samy sebe a svým rozhodnutím a sebekázní změnily ve svém životě to, co se jim vymklo z rukou a činí jejich život nepříjemným. V nakladatelství Jota vyšly dále její knihy Kamilenky, Láskobraní a Zlato(v)lásky. Přečtěte si také náš rozhovor s Blankou Hoškovou.

Fotografie a informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Lucy Diamond, autorka chytrých a vtipných románů pro ženy, přichází s příběhem o třech ženách, které doufají, že nový rok pro ně bude lepší a úspěšnější než ten předchozí.

Bude to dobrý rok

Autorka: Lucy Diamond
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7498-136-4
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Bude to dobrý rok vydalo nakladatelství Domino v edici Romantika.

Do nového roku vstupujeme vždy s nadějí, že se něco změní. Jako bychom opakovaně zapomínali, že něco změnit můžeme pouze my.
Děláme to všichni: na konci roku sestavujeme seznamy předsevzetí a věříme, že během nadcházejících dvanácti měsíců si užijeme mnohem více radosti, než tomu bylo letos, loni a předloni. Stejně si počínají i tři ženy, které se sešly na společném silvestrovském večírku.
Hostitelka Gemma byla až donedávna spokojenou ženou v domácnosti. Poslední dobou však cítí, že potřebuje něco víc, a je odhodlána vrátit se ke své někdejší profesi.
Saffron se nachází ve zcela opačné situaci: až doposud se věnovala úspěšné kariéře, ale teď má tajemství, které jí v blízké budoucnosti převrátí celý život naruby.
A Caitlin? Ta je momentálně úplně na dně – zemřela jí matka, přišla o práci a rozpadl se jí vztah. Jako jediná vlastně vůbec netuší, kam se pohnout dál. Jediný důvod k optimismu spatřuje v jistotě, že hůř už být nemůže.
A tak s nadějí hledí do nového roku všechny tři hrdinky. Bude to dobrý rok, ujišťují se navzájem. Ano, čeká je spousta změn. A některé naprosto nečekané…

 

Ukázka z knihy

Měl by existovat nějaký druh varování, který by nás upozornil na okamžik, kdy se náš život nenávratně mění. Nepříjemné zamrazení v zádech, zašeptání větru, jemné nebeské ponouknutí, abychom si užívali toho, co máme, než bude příliš pozdě. Pro Gemmu však ten den začal ošidně důvěrně známou rutinou. Spencer se jako obyčejně narval do vedlejší koupelny, de se pohyboval s elegancí slona v porcelánu. Pustil si sprchu na plné pecky a do jejího zurčení začal s vervou vyřvávat svou osobitou verzi písně „My Girl“. Co mu chybělo na pěveckém umu, to přidal na hlasitosti.
Gemma si přetáhla polštář přes hlavu. Ještě pět minut, slíbila si. Pět minut si pohoví pod vyhřátou přikrývkou, než se přinutí vstát a vrhnout se do akce.
Přes všechny dobré úmysly na ni padl spánek jako teplá deka, a tak se vrátila do říše snů. Vůbec nevnímala, že jí manžel postavil na noční stolek hrnek s horkým čajem, a neslyšela, jak se s ní o deset minut později hlasitě loučil. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Lucy Diamond

Lucy DiamondLucy Diamond se narodila roku 1970 v Nottinghamu. Vystudovala anglickou literaturu na univerzitě v Leedsu, po promoci se přestěhovala do Londýna a pracovala jako redaktorka v několika nakladatelstvích. To, co vypadalo jako velmi slibně rozjetá kariéra, Lucy rázně utnula: rozhodla se procestovat svět, a tak následující rok a půl strávila s batohem na zádech. Po návratu z cesty kolem světa nastoupila do BBC a tam pracovala až do doby, kdy se rozhodla založit rodinu a odstěhovala se do Bathu. Dnes je matkou tří dětí a autorkou deseti románů, jejichž svěží a chytrý humor britské čtenářky milují. Českým čtenářům se poprvé představila románem Kavárna na pláži. V nakladatelství Domino zatím dále vyšly knihy Já a pan Jones a Bude to dobrý rok.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Domino.

————————————————

Také hrdinka našeho posledního knižního tipu doufá, že jí život do budoucna přinese něco lepšího. A jednoho dne se tak opravdu stane! Přečtěte si další z románů Táni Keleové-Vasilkové o všedních problémech a nevšední lásce.

Touhy

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Draha Smutná

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-8111-327-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Touhy vydalo nakladatelství Noxi.

„Kdepak život, to ty sama ses o to zasloužila. Mnohem víc než kdokoliv jiný. Prožila sis bolest, poznala samotu, zakusila zradu…
To ale muselo jednou skončit. Protože všechno má svůj čas, to zlé i to dobré…
A pak, nemysli si, že jsi na konci. Pořád bude něco, po čem budeš toužit…“
Lucka je svobodná matka, které osud v podobě nespolehlivého partnera uštědřil kruté ponaučení. Má radost ze svého synka, dobré vztahy na pracovišti, jenom doma trpí v područí despotické nemocné matky, která jako by jí nechtěla dopřát žádnou radost ze života. Lucku ubíjejí problémy všedních, jednotvárných dní a už ani nedoufá, že by ji mohlo ještě potkat něco hezkého. Až jednoho dne odjede na lyžovačku a její život se úplně změní…

 

Ukázka z knihy

„Já myslela, že je ti špatně,“ namítne Lucka a zkoumavě si mámu prohlíží. Další divadýlko.
„Co se to s tebou v poslední době děje?“ nedá si pokoj máma.
„Co myslíš?“
„Jseš drzá! Nikdy jsi taková nebývala… Má na tebe špatný vliv ta… To je mi jasné. Neměla bys tam chodit.“
„Lenka s tím nemá nic společného,“ vykřikne Lucka. „Možná jsem se změnila sama. Došlo mi, že nemáš právo se ke mně takhle chovat. Pořád mi něco diktovat… a já tě poslouchám jako pitomá malá holka. Už toho mám dost!“
„Posloucháš?“ zašklebí se ironicky máma. „Kdybys mě poslouchala, tak teď nejseš svobodná matka.“
„A tobě nikdy nedošlo, že je to i tvoje vina?“ zašeptá Lucka.
„Moje vina?“ vyvalí máma oči. Je v nich nehraný údiv. „Já jsem snad místo tebe roztahovala nohy?“ (str. 57)

Další ukázku najdete v našem článku.

 

Táňa Keleová-Vasilková

Táňa Keleová-Vasilková je jednou z nejúspěšnějších slovenských spisovatelek. Narodila se v Chomutově v severních Čechách v rodině slovenského publicisty a cestovatele Františka Keleho. Jako čtyřletá se přestěhovala s rodiči do Bratislavy, kde od té doby žije a působí. Vystudovala gymnázium a žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Několik let pracovala jako redaktorka v časopise Osvetová práca a od roku 1991 je spisovatelkou na plný úvazek. Na kontě má téměř třicet velice úspěšných společenských románů, z nichž do češtiny byly přeloženy například knihy Druhá, Manželky, Kouzlo všednosti, Květiny pro Lauru, nebo
Co to bude? Je vdaná a je matkou tří dětí, se kterými žije v Devínské Nové Vsi.

Informace byly čerpány z oficiálního webu autorky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho báječných knih
za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBude to dobrý rok

Diamond, Lucy

Domino, 2016

zobrazit info o knizeVoňavé (na)dělení

Hošková, Blanka

Jota, 2016

zobrazit info o knizeKočky a jiné příběhy o strachu

Mašinová, Milada

Argo, 2016

zobrazit info o knizeTouhy

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2016

Napsat komentář