Ukázka z knihy Co to bude?

Co-to-bude-perex

Přečtěte si ukázku o tom, jak se relativně klidný a pohodový život dvou žen může náhle od základu změnit. Nejnovější kniha úspěšné české spisovatelky představuje realistický román plný osudových zvratů, který své čtenáře naprosto odzbrojí.

Knihu Co to bude? od autorky Táni Keleové-Vasilkové vydalo nakladatelství Noxi.

Jana zavírá vchodové dveře a vrací se do kuchyně, kde u vystydlé kávy sedí Petr. Před očima má clonu. Clonu bolesti a nepochopení. Ze dne na den, krutě a nečekaně, zůstal s dcerkou sám. Ještě před několika dny měl komu dávat svou lásku a věřil, že to tak bude napořád. S Marií se milovali a tvořili spolu skvělý pár, jenže bezohledná smrt je krutě rozdělila.

Sára si hraje na dece v koutě, kde má krabici s hračkami, a zjevně se tu cítí jako doma. A taky že ano. U své tety bývala často… Jana zastávala názor, že mladí si mají užívat života, a tak jim každou chvíli malou hlídala, klidně i přes noc, vždyť s ní nejsou žádné problémy. A pak, Sára je dcera její milované sestry a odjakživa to vnímala tak, jako když je tak trochu i její.

Jana pohladí malou po vláskách, odměnou je jí Sářin zářivý úsměv. Bodne ji u srdce, když si uvědomí, že Marie už ho nikdy neuvidí. Je to tak nespravedlivé! Tak hrozně nespravedlivé! Ví, že se s tím nikdy nesmíří. Marie měla být s nimi. Teď, za rok i za dvacet let. Měla se dočkat naplnění svých snů, druhého dítěte, většího bytu… prostě všeho, po čem toužila. Zasloužila si to. A namísto toho… Utře si slzy a posadí se ke stolu. Vezme Petrovu dlaň do rukou a odkašle si.

„Víš… přemýšlela jsem…“

Podívá se na ni jakoby přes mlhu. Jana si není jistá, jestli ji vůbec vidí a vnímá.

„Co teď budeš dělat?“ zeptá se opatrně. Možná má nějaký plán, v tom případě by byl její návrh passé. Ale pochybuje o tom. Petr bývá většinou dost nerozhodný, což je docela v kontrastu se skutečností, že se o sebe a svou rodinu musel starat sám. Bez podpory rodičů, bez sourozenců. Byla to právě Marie, kdo ho vždy jemně postrkoval a nenápadně směroval tam, kam bylo potřeba.

„Já nevím,“ odvětí Petr zachraptěle. Odkašle si. „Vážně nevím. Ještě jsem o tom nepřemýšlel, nebyl čas a…“

Jana chápavě přikývne. Museli zařídit pohřeb a tak myšlenky na budoucnost odsunul stranou. Teď je ale Marie pochovaná a oni musí žít dál. „Já… myslím, že by bylo dobré, kdyby ses na nějakou dobu nastěhoval s malou k nám,“ navrhne tiše.

Petr na ni vykulí oči. „Ale… to od tebe nemůžu chtít.“

„Vždyť ani nechceš,“ pousměje se Jana. „Tohle je můj nápad.“

„Ale jak si to představuješ? Byt je malý a… Já nevím,“ dodá s povzdechem.

„Sám malou nezvládneš. Chodíš přece do práce.“

„Ty taky,“ připomene jí.

„To sice jo,“ přikývne Jana, „ale mohli bychom se o povinnosti podělit, občas by pomohla i Zorka… společnými silami si nějak poradíme.“

————————————

Kniha Co to bude? je součástí letošního projektu Knihománie.


Logo-NoxiNakladatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo to bude?

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2015

Napsat komentář