Deník napsaný vězněm z Guantánama

Mohamedou Ould Slahi_Denik z Guantanama
Přečtěte si něco zcela unikátního! První a zatím i jediný deník, jejž napsal dosud zadržovaný vězeň z Guantánama, jistý Mohamedou Ould Slahi. Vydání jeho osobních zápisků, děsivých i laskavých zároveň, je pokládáno za mimořádnou nakladatelskou událost mezinárodního měřítka.

Mohamedou Ould Slahi je od roku 2002 vězněný v internačním táboře v kubánském zálivu Guantánamo. Spojené státy americké proti němu za celou dobu nevznesly jediné obvinění. V březnu 2010 nařídil federální soudce jeho propuštění, ale americká vláda toto rozhodnutí napadla. Zdá se, že Spojené státy nehodlají Slahiho jen tak nechat jít.

Tři roky po svém zadržení začal psát Slahi deník, ve kterém popisuje svůj život před tím, než zmizel v americké vazbě, „svoji nekonečnou cestu světem“ plným věznění a výslechů a každodenní život guantánamského vězně. Jeho deník není jen živou ukázkou justičního omylu, ale i hlubokým osobním pojednáním ­– děsivým, temně humorným i překvapivě laskavým.
Deník z Guantánama je dokumentem velkého historického významu, zároveň je však poutavým a nesmírně působivým čtením.

 

Deník z Guantánama

Autor: Mohamedou Ould Slahi
Přeložil: Radek Beneš
Editor: Larry Siems

Počet stran: 370
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7462-854-2
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Deník z Guantánama vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

V letadle byla velká zima. Položili mě na pohovku a připoutali, zřejmě k podlaze. Cítil jsem, že přese mě natáhli deku; byla sice dost tenká, ale stačila.

Uklidnil jsem se a věnoval se svým snům. Přemýšlel jsem o členech rodiny, které už nikdy neuvidím. Jak jen budou smutní! Plakal jsem tiše a bez slz; z nějakého důvodu jsem všechny své slzy vyčerpal na začátku tohoto putování, které bylo jako hranice mezi životem a smrtí. Přál jsem si, abych byl k lidem lepší. Přál jsem si, abych byl lepší k rodině. Litoval jsem každé chyby, kterou jsem v životě udělal, ve vztahu k Bohu, k rodině, ke komukoliv!

Přemýšlel jsem o životě v americkém vězení. Myslel jsem na dokumenty o jejich vězeních, jaké jsem kdy viděl, a na tvrdost, s níž zacházejí se svými zajatci. Přál jsem si být slepý nebo mít nějaký druh postižení, aby mě dali na samotku, jednali se mnou lidsky a poskytli nějakou ochranu. Přemýšlel jsem: Jaké bude první řízení se soudcem? Mám šanci na spravedlivý proces v zemi tak plné nenávisti vůči muslimům? Jsem už skutečně odsouzený, aniž bych měl možnost se obhajovat? (str. 51)

Přečtěte si, jak ukázka pokračuje.

 

Řekli o knize

„Průkopnické zápisky současného vězně z Guantánama, které odhalují trýznivé podrobnosti o americkém programu vydávání osob a mučení z pohledu jedné z obětí, vycházejí po šestileté bitvě za odtajnění rukopisu.“

The Guardian

„Obraz pekla přesahující Orwella i Kafku: nekonečné mučení dle předpisu šílených lékařů z Washingtonu.“

John le Carré, britský autor špionážních a politických románů

 

Mohamedou Ould Slahi

Mohamedou Ould Slahi se narodil v roce 1970 v jednom mauritánském městečku. Získal stipendium na univerzitě v Německu a zde také několik let pracoval jako odborný technik. Do Mauritánie se vrátil v roce 2000. Následujícího roku jej místní úřady na pokyn Spojených států amerických zadržely a vydaly do vězení v Jordánsku; později byl přepravený na leteckou základnu Bagram v Afghánistánu, až se nakonec 5. srpna 2002 ocitl ve vazební věznici USA v kubánském zálivu Guantánamo, kde se nachází dodnes.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

 

Larry Siems

Larry Siems, který na Deníku z Guantánama spolupracoval jako editor, je spisovatelem a bojovníkem za lidská práva a mnoho let stál v čele Programu za svobodu psaní při středisku PEN American Center. Žije v New Yorku.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota. (Viz Více o knize)


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi jedno z největších nakladatelství v České republice. Publikace se soustředí v několika edičních řadách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník z Guantánama

Slahi, Mohamedou Ould

Jota, 2015

Napsat komentář