Biografie – skutečný život na stránkách knih

Biografie_skutecny_zivot_na_strankach_knih_nahledovy
S dnešními knižními tipy nahlédnete do životů jak slavných, tak i obyčejných lidí. Můžete si přečíst o člověku s Alzheimerovou chorobou, ženě, která se jako donašečka pohybovala v prostředí placených společnic, nebo o životě slavného režiséra.

Náš první titul vám dovolí nahlédnout do života muže, jehož mozek a mysl postihla zákeřná nemoc – Alzheimerova choroba. Sám nemocný autor vám ve své upřímné a mrazivé zpovědi popisuje, co všechno tato choroba postiženému způsobuje a jak těžkými změnami musí procházet. Přečtěte si autentické svědectví obyčejného člověka, se kterým se osud příliš nemazlil.

Život s alzheimerem

Co prožívá člověk postižený alzheimerem? Co se mu honí hlavou, když sleduje, jak za něj ostatní mluví, rozhodují, a dokonce i myslí? Autor, který touto chorobou sám trpí, se po počátečním šoku z diagnózy rozhodl vydat svědectví ze života „těch druhých“ a začal si zapisovat své postřehy a úvahy. Věnuje se složitým problémům, jako jsou ztráta nezávislosti, změna vlastní osobnosti, neschopnost komunikace, vztahy s bližními, narůstající pocit nemohoucnosti a nekonečná nejistota z budoucnosti. S mrazivou upřímností přibližuje vlastní pozvolnou transformaci a mentální deterioraci a zachycuje prohlubující se propast mezi svým vnímáním reality a realitou ostatních.

 

Autor: Richard Taylor
Přeložila: Stanislava Králová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-249-2684-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Život s alzheimerem vydalo nakladatelství Ikar.

 

Ukázka z knihy

Více než rok mě sledovala skupina lékařů, s nimiž jsem se scházel téměř jednou týdně. Bodali do mě, píchali mi do míchy a odebrali mi snad litry krve k rozborům v laboratořích od Houstonu a Texasu až po Princeton a New Jersey. Podle reálného odhadu mi kladli asi sto dva tisíc otázek naprosto o čemkoliv – od: „Olizoval jste či olizujete stěny natřené olovnatými barvami?“ (odpověď zněla ne), až po: „Vzpomenete si, kdo byl sedmnáctým prezidentem Spojených států amerických?“ (Andrew Johnson). Za rok a měsíc ode dne, kdy jsem poprvé přišel k praktickému lékaři a sdělil mu, co moje dcera zmínila před manželkou, tedy „S tátou není něco v pořádku“, jsem se konečně dozvěděl ne zcela definitivní diagnózu – po třinácti neblahých měsících. (str. 27)

Chcete pokračovat ve čtení ukázky? Můžete!

Knihy pro silnější nátury
…a pro ty citlivější doporučíme alespoň dostatečnou zásobu kapesníčků

O životě s Alzheimerovou chorobou a dalšími nevyléčitelnými chorobami bylo napsáno již mnoho knih. Jste-li příznivci těchto příběhů, doporučujeme vám k přečtení například recenzi na nádhernou Knihu vzpomínek, v níž se Alzheimerova choroba taktéž probírá.

Naše další recenze vám pak představí knihu, kde hraje hlavní roli amyotrofická laterální skleróza – nemoc, při které lidem postupně ochabují všechny svaly. Na zmíněnou chorobu lidé umírají v rámci několika málo let. Jediným člověkem, který s ní zatím přežil celé dekády, je známý fyzik Stephen Hawking.

A aby silných příběhů nebylo málo, do třetice si můžete přečíst recenzi na knihu Mámin seznam. Titul pojednává o radách a pokynech, kterými se po maminčině smrti mají řídit její dva chlapečci spolu s tatínkem. Autorka zemřela na rakovinu.

————————————————

Fungovat jako placená společnice a tajná agentka v jednom? Proč ne! I to se může stát. V tomto případě mluvíme o ženě, která tak byla nucena činit z důvodu, aby od bývalého muže získala zpět svou dceru. Začala proto informovat o aktivitách Anny Gristiny, své nadřízené a údajné majitelce prestižního podniku s placenými společnicemi. Jak to pro ni nakonec dopadlo?

Call Girl v utajení

Možná jste slyšeli o Anně Gristině, která údajně řídila multimilionový podnik s placenými společnicemi. Mezi její klienty patřili miliardáři z časopisu Forbes nebo vysoce postavení američtí politici. Ale určitě jste až dosud neslyšeli o ženě, která ji pomohla svrhnout. Rebecca Kadeová se jednoho dne musela rozhodnout – potřebovala práci, aby od svého bývalého muže získala zpátky svou dceru. To pro ni ale znamenalo udávat Annu Gristinu, pro kterou pracovala jako call girl. Čím víc jí Anna Gristina věřila, tím nebezpečnější to pro Rebeccu bylo. Díky její otevřené zpovědi můžete i vy nahlédnout do málo známého světa luxusní placené společnice, ze které se stala tajná agentka.

Autorka: Rebecca Kadeová
Přeložil: Jan Rejžek

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-7505-161-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Call Girl v utajení vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

Pravidelným a pořádně bohatým zákazníkům Anny dělalo dobře, když se mnou sdíleli fakt, že ji také už dlouho znám. Ovšem většina se s ní nikdy doopravdy nesetkala a zůstala pro ně záhadnou bytostí. Řídila svůj globální obchod za miliony dolarů zpovzdálí a jakoby radarem. Kvůli svým tajnůstkářským způsobům dokázala fungovat, aniž by na ni policie něco měla, protože věděla jak na to. Řekla bych, že nikomu není nic do toho, co spolu dva (nebo tři) dospělí lidé dělají. Jenomže když jsem riskovala svou budoucnost a rodinu, otočila jsem se k ní zády a stala se tajnou agentkou. Byla to volba, která mě bude pronásledovat ještě mnoho let. (str. 11)

Pokud vás ukázka zaujala, můžete si stáhnout její pokračování.

Zajímáte se o špionážní životy či příběhy žen, které si vydělávaly vlastním tělem? K přečtení vám doporučujeme Deník prostitutky, ve kterém se dozvíte o tom, co všechno takové řemeslo obnáší. O špionážním životě vám pak více prozradí třeba takový Agent Storm

————————————————

Po zpovědi člověka s nevyléčitelnou nemocí a lehké ženě s nelehkými povoláními zde máme náš poslední titul. Je jím jediná autorizovaná biografie uznávaného československého režiséra Juraje Herze. Dopřejte si menší nahlédnutí do české a československé filmové kinematografie a podmínek, za jakých tvořili filmaři a divadelníci od poloviny dvacátého století.

Juraj Herz: Autopsie

Autopsie je jedinou autorizovanou biografií Juraje Herze a zároveň jeho otevřenou výpovědí o posledních pěti dekádách československé a později české kinematografie. Juraj Herz vypráví s nezvyklou upřímností nejen o pozadí natáčení svých filmů, které se dnes řadí do zlatého fondu československé kinematografie, ale jeho vzpomínky jsou zároveň svědectvím o době nedávno minulé a o podmínkách, ve kterých žili a tvořili čeští a slovenští filmaři a divadelníci druhé poloviny dvacátého století.

Autor: Juraj Herz

Počet stran: 520
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-204-2892-9
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Juraj Herz: Autopsie vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

Vždycky když přišel vrchní a ptal se nás, co budeme jíst, já si vybral něco levného z jídelního lístku, zatímco Kadár jen mávl rukou: „Já si dám řízek – jako vždycky.“ Když se to stalo popáté v pěti dnech, říkal jsem mu: „Jáno, tady mají spoustu skvělých věcí, dej si pro změnu něco jiného.“

„Ale ne, já to mám rád.“

„Jáno, tady přece mají dost jídel, třeba chateaubriand.“

Zpracovával jsem ho asi deset minut, Kadár se bránil, ale nakonec to vzdal: „No tak dobře,“ řekl vrchnímu, „tak mi přineste ten chateaubriand.“

„Jeden chateaubriand,“ zopakoval vrchní a pak se obrátil na mě. „A pro vás?“

„Řízek…“ (str. 138, 139)

Kvůli Obžalovanému jsem objel snad všechna divadla v Československu, začal jsem v Prešově a skončil jsem v Chebu. (str. 138, 139)

Kvůli Obžalovanému jsem objel snad všechna divadla v Československu, začal jsem v Prešově a skončil jsem v Chebu. (str. 138, 139)

Biografie známých osobností
Pokud si je někdy rádi přečtete, pak vám k nahlédnutí doporučujeme článek o biografiích dvou úspěšných a velice slavných podnikatelů. Další tipy pak pojednávají o známých lidech a jejich neznámých stránkách. A jelikož jsme ho dnes už okrajově zmínili, nesmí chybět ani v odkazech – Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem je kniha o životě nemocného vědce z pohledu jeho manželky Jane Hawkingové. Nechte se inspirovat!


Zapojte se do našich aukcí, kde kromě těchto knih naleznete i mnoho dalších titulů za skvělé ceny!

Jste příznivci knih o lidských životech a těžkých životních údělech? Která vás zatím nejvíce chytila za srdce? 

Podělte se s námi v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot s alzheimerem
Pohled do srdce, duše a mysli člověka, který žije s Alzheimerovou chorobou

Taylor, Richard

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeCall Girl v utajení
Skandální pohled do zákulisí sexuálního byznysu

Kadeová, Rebecca

XYZ, 2015

zobrazit info o knizeJuraj Herz: Autopsie
(pitva režiséra)

Herz, Juraj

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář