Biografie úspěšných podnikatelů aneb chce to nápad!

podnikatelé
Jistě jste slyšeli o Tomáši Baťovi či Evanu Spiegelovi. Tito úspěšní podnikatelé se dostali do podvědomí široké veřejnosti. Jak ale dokázali vystoupit z davu a stát se výjimečnými?

Tomáš Baťa dokázal utopii proměnit v realitu. Jeho syn – Tomáš Baťa junior – v jeho díle směle pokračoval. Za hranicemi České republiky se mu podařilo vytvořit obuvnické impérium. Přesto se o něm moc neví. Pojďte si společně s námi rozšířit obzory.

Tomáš Baťa. Známý i neznámý

Autor: Stanislav Knotek

Počet stran: 193
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-7473-272-0

Přečtěte si více o knize Tomáš Baťa. Známý i neznámý.

Kniha Tomáš Baťa. Známý i neznámý je vyjádřením úcty a zároveň i splátkou dluhu Tomáši Baťovi juniorovi. I proto má dvě části. V první dvaatřicet osob rozličného postavení, profesí a věku nabízí dvaatřicet pohledů na tohoto mimořádného člověka. Všichni se s ním osobně setkali a toto setkání v nich zanechalo hluboký dojem či zajímavou vzpomínku. Druhá část nabízí letmý pohled na jeho rozsáhlé podnikatelské dílo. Tomáš Baťa jr. (17. 09. 1914 – 01. 08. 2008) byl nepochybně osobností světového významu. Svědčí o tom, kromě jiného, mimořádné posty, jež zastával v prestižních mezinárodních organizacích, ale i plejáda významných ocenění, která za svého života obdržel. Sám sebe skromně označoval za světového ševce. Díky sametové revoluci jsme měli možnost poznat ho i osobně. Přitom se stalo něco, co se mohlo stát jen kvůli tomu, že od roku 1945 až do konce roku 1989 bylo jméno Baťa v Československu tabu: s Tomášem Baťou jr. se do Československa vrátil i jeho otec. Pokud jsme při hovorech s Tomášem Baťou jr. oceňovali baťovské dílo, měli jsme na mysli dílo vybudované jeho otcem, dílo, které nás stále obklopuje. Vůbec jsme se ale nezajímali o práci Tomáše Bati jr., muže, jenž vybudoval ve světě, stranou našich očí, největší obuvnické impérium všech dob. Tato kniha se to snaží alespoň částečně napravit. Nesčetně fotografií vhodným způsobem dokresluje Tomáše Baťu jr. i jeho podnikatelskou a životní cestu.

 

 Ukázka z knihy

Každý, kdo se alespoň jednou setkal s panem Tomášem Baťou juniorem, si odnesl vzpomínku, na kterou nelze zapomenout. Vzpomínku na výjimečného, charismatického podnikatele a hlavně člověka.
Následující mozaika mini-příběhů, prožitých jejich autory, poskytuje různorodý pohled na syna a pokračovatele Tomáše Bati – zakladatele a přibližuje nám ostatním jeho osobnost.

Jak ukázka pokračuje, si můžete přečíst zde.

 

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Vedle oceňovaných děl z takzvaných velkých literatur dostává podstatný prostor mnohdy (nezaslouženě) opomíjená soudobá literatura bývalého východního bloku, včetně té slovenské, kterou Kniha Zlín představuje v českých překladech. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

——————————————-

Život ve 21. století přinesl mnoho změn. Mimo jiné i novou taktiku podnikatelů. K vyšvihnutí se na vrchol často stačí i jen jeden nápad. Jak je ale tito mladí miliardáři dostali? A jak se na svůj osud dívají oni sami?

Jedna trefa stačí

Autor: Randall Lane

Přeložil:  Rani Tolimat
Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 160×225 mm
ISBN: 978-80-87506-54-7

Zjistěte více o knize Jedna trefa stačí.

V roce 2007 vytvořil jednadvacetiletý David Karp jednoduchý blogovací systém a nazval ho Tumblr. Prostě ho to tak napadlo. O pět let později se Tumblr stal jednou z deseti nejnavštěvovanějších webových stránek na světě, využívalo ho 170 milionů lidí. V roce 2013 ho koupila obří firma Yahoo za víc než miliardu dolarů. Mladík, který ani nedokončil střední školu, z toho získal v přepočtu asi 5,2 miliardy korun. A zdaleka není jediný, komu se něco podobného podařilo.
Ve světové technologické metropoli Silicon Valley vyrostla nová generace miliardářů, kteří se od svých předchůdců v mnohém liší. Jsou nezvykle mladí a dobývají svět neuvěřitelnou rychlostí. Nečekají, až získají nějaké zkušenosti, a také nepotřebují velký počáteční kapitál. Mnozí z nich ještě nevychodili školu, už teď jim ale patří nejatraktivnější firmy na světě. A k tomu všemu jim často stačil jediný nápad. Něco podobného historie podnikání nepamatuje – firma nemusí sama o sobě generovat žádný zisk, přesto má pohádkovou hodnotu.
Redaktoři americké verze časopisu Forbes v čele s Randallem Lanem se rozhodli zmapovat svět mladých technologických magnátů dopodrobna. Měli k nim lepší přístup než většina běžných novinářů – Forbes se příběhům z podnikatelského prostředí věnuje dlouhodobě. Díky tomu teď mají čtenáři z celého světa možnost zjistit, jak svůj úspěch vidí sami protagonisté těchto příběhů. Co jsou zač lidé, kteří si první miliardu vydělali už v době, kdy se jiní teprve učí chovat dospěle? Jak se jim to vlastně povedlo? Naše kniha nabízí šestnáct samostatných portrétů, díky nimž můžete nahlédnout za oponu firem jako Spotify, Airbnb, Tumblr či Twitter.

 

Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007, sídlí v Praze. Soustřeďuje se zejména na vydávání knih nových autorů. Vydává beletrii (edice TAH), populárně naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu (edice Políčko). Mimořádný úspěch zaznamenalo s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla.
Název nakladatelství byl inspirován počtem šachovnicových polí (64). Symbolizuje překvapení, přesah, nečekanost, ale také humor či recesi. Zatímco na černých a bílých polích zuří nelítostný boj, 65. pole je místem, kde si člověk může v klidu odpočinout u dobré knihy.


 Znáte osudy jiného slavného podnikatele nebo zaručený recept na úspěch? Podělte se o ně s námi!

Uniknout by vám neměly ani naše aukce, kde najdete mnoho krásných knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTomáš Baťa. Známý i neznámý

Knotek, Stanislav

Kniha Zlín, 2014

zobrazit info o knizeJedna trefa stačí
Mladí miliardáři internetového věku

Lane, Randall

65. pole, 2015

Napsat komentář