Nejvíce vzrušující příběhy píše reálný život

Storm_AgentStorm1
Sledujete-li alespoň občas televizní zpravodajství, čtete-li v novinách nejen sportovní a společenskou rubriku, případně nepřeskakujete-li hlavní titulky svého internetového zpravodajského média, patříte k těm, kdo vědí, že náš svět není tím mírumilovným místem, o němž jsme jako děti snili. Agent Storm je toho živoucím dokladem.

Nakladatelství Vyšehrad oživilo náš knižní trh zcela jedinečnou knihou Agent Storm: Můj život v al-Káidě a CIA, jež vznikla ze spolupráce trojice Morten Storm, Paul Cruickshank a Tim Lister. Do češtiny ji přeložil Ladislav Šenkyřík.

Morten Storm jako hlavní vypravěč své autobiografie, Paul Cruickshank jako uznávaný expert stanice CNN na otázky terorismu (a zkušený autor zvláště v otázkách al-Káidy) a konečně na blízký východ orientovaný špičkový reportér Tim Lister vytvořili autorské trio, jež stojí za vznikem šokující zpovědi, která nikoho neponechá v klidu. Na třech stech šedesáti stranách vlastního příběhu a dalších téměř sedmdesáti s komentáři, vysvětlivkami a v neposlední řádě i mnoha fotografiemi předkládají autoři světu špionážní dobrodružství, jež by snad bylo zvláště zábavné, kdyby nebylo přesným obrazem reality. Takto vzbuzuje silné emoce a do čtenářova dosud klidného pohledu na současný svět přináší neklid a znepokojení.

Agent Storm je životním příběhem Mortena Storma a vypráví o jeho šokujícím životě až prakticky do dnešních dní. Počínaje dětstvím v dánském Korsoru, městečku s populací dvaceti pěti tisíc osob včetně imigrantů z Turecka, Jugoslávie i arabského světa, přes bouřlivé dospívání, motorkářské gangy, drogy a vězeňské pobyty, až k překvapivému a náhlému pocitu prozření při seznámení se s Muhammadovým příběhem a konverzi k islámu. Tady vlastně začíná jádro Stormovy dosavadní životní pouti. Z mírného ortodoxního islamisty se postupně, pod vlivem a soustavnou masáží radikálů, přeměňuje v extrémního džihádistu a sám stojí jen krůček od aktivního nasazení v první linii. Když pak jednoho dne ze svého bdělého snu procitne a shledá svoji dosavadní cestu jako zaslepenou, vyslyší volání dánské zpravodajské služby PET, pod jejímž (a následně britských MI5 i MI6 a americké CIA) vedením se stane nedocenitelným informátorem v řadách extrémních větví islamistického hnutí. Ale ani zde jeho příběh ještě nekončí. Od filmové špionáže se ta Stormova liší krutostí reality a naprosté nejistoty v otázce hodnot lidského života vytěženého zdroje z pohledu právě CIA. Skoro by se zde hodil citát z díla romanopisce Lee Childa: „Nestali jsme se vládci světa tím, že jsme byli hodní.“ To je věta, která dokonale charakterizuje skutečný svět výzvědných služeb se CIA v jejich pomyslném čele.

První část příběhu dospělého Mortena Storma (po konverzi přijal jméno Murád) je dílem stručným seznámením s původním příběhem Koránu, dílem mapou známých i neznámých aktivistů v řadách světového terorismu posledních desetiletí. Linie vyprávění je zhusta prokládána arabskými výrazy, popisem míst, jimiž na své náboženské cestě Murád/Morten Storm prošel, a poskytuje fundovanou  sondu do západnímu čtenáři často těžce pochopitelných myšlenek islámu. Zároveň hrubou a nepřikrášlenou formou ukazuje, jak je mysl nového konvertity zpracovávána až do stavu bezmezné oddanosti myšlence krvavé odplaty každému, kdo není příslušníkem právě té „jeho“ větve. Nejkrvavější boje totiž neprobíhají mezi al-Káidou a západním světem, ale mezi muslimskými frakcemi navzájem. A Amerika je takový společný bonus, společný nepřítel, proti němuž lze útočit neustále a na nějž lze svést cokoli. Fascinující je nepřikrášlená ukázka přistěhovaleckého smýšlení, dle něhož lze zemi, do níž se radikálové i jejich stoupenci uchylují, bez ostychu vysávat a využívat její sociální zdroje, zatímco se připravují těm samým lidem, kteří je přijali pod svá ochranná křídla, akty smrtelných a majetkových škod ublížit.

Druhá část knihy situovaná do doby Stormova prohlédnutí a jeho aktivní spolupráce nejen s dánskou, ale i s britskými a americkou výzvědnou službou, se může jevit „našemu“ čtenáři srozumitelnější. Jednak si může svým způsobem oddechnout, že fanatismus alespoň ústřední postavy byl prolomen, zároveň je tato část příběhu natolik blízká mnoha knižním i filmovým příběhům (až na fakt, že tahle je opravdová), že se jeví jako prostředí mu známé. Připočtěme-li k tomu i viditelné mentální dozrání Mortena Storma, nesrovnatelné s jeho mladšími roky, stává se celé vyprávění v tu chvíli pohlcujícím. Na druhou stranu nemůže nevzbudit ve čtenáři obavu o bezpečí své, své rodiny i světa, jak jsme jej až donedávna znali.

Přihlédneme-li k současné situaci a šokujícím praktikám hnutí současného Islámského státu, může se dokonce příběh al-Káidy jevit jako slabý odvar toho, co nyní prožíváme a co nás nepochybně ještě čeká. Po přečtení Mého života s al-Káidou a CIA totiž i pohled na stávající migrantskou záplavu budí více otázek a rozpaků, než sympatií, zvlášť, když skutečnost, že odlišit umírněného ortodoxního vyznavače původního Muhammadova učení od extrémního fanatika je na první pohled jistě těžké, ne-li nemožné.

Abych pravdu řekl, vzbudila ve mně četba Stormova příběhu značný neklid. Zdá se, že svět stojí ne už jen před branou, ale přinejmenším mezi dveřmi něčeho, o čem se nám nechce vyprávět dětem před spaním. Přesto, je to náš dnešní svět a zavírat před ním oči nám v ničem nepomůže. Nebo nepomůže na dlouho. Pohyboval jsem se po dlouhou dobu v arabském světě zhruba před dvaceti lety a nikdy jsem neměl pocit, že bych si s lidmi, s nimiž jsem se stýkal, nerozuměl. Přesto, nebo možná právě proto, mne Agent Storm: Můj život v al-Káidě a CIA silně rozrušil a znepokojil. Co kniha postrádá na jazykovém umu, to mnohonásobně překonává silou svého poselství. A na tomto místě by se asi dokonale hodil citát z naší druhoválečné minulosti: „Lidé, bděte.“

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAgent Storm
Můj život v al-Káidě a CIA

Cruikshank, Paul – Lister, Tim – Storm, Morten

Vyšehrad, 2015

Napsat komentář