Okamžik všeho potěší každého knihomola!

okamzik
Román Okamžik všeho Shelly Kingové by se dal chápat i jako reklama na antikvariát, ale kromě úchvatného popisu malebného světa knih nabízí i velmi čtivý romantický příběh.

Nezaměstnaná IT specialistka, krachující antikvariát, stará kniha a láska dvou lidí, kteří se osobně nikdy nesetkali…

Život Maggie Duprésové je vzhůru nohama. Propustili ji z firmy v Sillicon Valley a ona je teď „nedobrovolně vyřazena z výplatní listiny“. Podle své matky Maggie selhala, protože se neprovdala, a navíc je bez práce. Před problémy se ukrývá ve Vážce, antikvariátě, který je na tom podobně jako ona. Jednou se Maggie dostane do ruky starý potrhaný výtisk Milence lady Chatterleyové, a když ho otevře, najde v něm vepsané vášnivé vzkazy dvou lidí, kteří se nikdy osobně nesetkali. Maggie zjistí, že jejich milostná konverzace neprobíhala v minulosti, jak se původně domnívala, ale že je zcela současná a ona ji přerušila. Zapojí tedy všechny své schopnosti geeka a rozhodne se dát ony dva čtenáře dohromady a zachránit krachující antikvariát. Toto předsevzetí má nečekané následky: všechno, co dosud pokládala za podstatné, se převrátí a Maggie zjistí, kým skutečně je.

 

Ukázka z knihy

Když jsem to ráno dorazila do Vážky, vytáhla jsem Vzdor z přeplněné kartonové krabice stojící vedle pokladny. Milostné romány, taška po dvou dolarech, hlásá cedulka. Na obálce Vzdoru byla nádherná rusovláska s ňadry přetékajícími přes okraj alžbětinských šatů. Opodál stál muž svlečený do půl těla, účes ve stylu Bon Joviho v šestaosmdesátém, a měřil si ji hrozivým pohledem. Anebo vášnivým? Občas jsem to vážně nedokázala rozlišit.

Samozřejmě jsem četla i jiné knihy. Spousty knih, všechny možné žánry, jaké si jen dovedete představit. Milostné romány jsem ale zbožňovala. Byl to zvláštně uklidňující pocit mrknout jedinkrát na obálku a okamžitě vědět, o čem celý příběh bude. Nejdřív přišly politické intriky, které od sebe hrdiny odloučily. Pak nastoupily protichůdné závazky, zatvrzelá srdce, případně vynucené zasnoubení s finančně zabezpečeným, avšak morálně i fyzicky odpudivým nápadníkem. Následovalo několik letmých schůzek, až nakonec zasáhla mocná bouře a uvěznila milence v jeskyni, stodole nebo pastýřské boudě, a pak už vás čekaly jen vyboulené kalhoty, růžové bradavky a rytmického pohyby staré jako láska sama. Nebyl to zrovna Shakespeare, ale v soutěži o to, jak zabít odpoledne, taková kniha rozhodně porazila LinkedIn.

Byla jsem zrovna uprostřed vrcholného klání, když tu se před výlohou zastavila majitelka obchodu s přáníčky, který sál jen pár ulic od našeho antikvariátu. Zaklepala na sklo a zářivě se usmála na Huga. Ten nehnul ani brvou. Dloubla jsem do něj. Konečně si přáníčkové dámy všiml, opětoval její úsměv a poslal jí vzdušný polibek.

„Ví o tom, že na dnešní večer chystáš hlavní chod à la Hugo pro tu realitní makléřku, co se tady stavovala?“ zeptala jsem se.

„Maggie, až budeš v našem věku, pochopíš, že nevědomost je často osvobozující,“ prohlásil a vrátil se k dramatům sira Waltera Scotta, která měl pečlivě vybalancovaná na vypouklém břichu. (str. 13–14)

Přečtěte si celou ukázku!

 

Okamžik všeho

Autorka: Shelly Kingová
Přeložila: Martina Šímová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7491-438-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Okamžik všeho vydalo nakladatelství Host.

 

Řekli o knize

„Kniha Okamžik všeho, do detailu zakořeněná v současnosti, ale až bolestně zahleděná do minulosti, je román pro všechny milovníky knih – laskavý obrázek přetrvávajícího významu knih a knihkupectví v naší moderní kultuře.“

Lydia Netzerová, spisovatelka

„V samém jádru příběhu stojí klasický antikvariát, který je v románu láskyplně vylíčen do nejmenších podrobností včetně pachu zatuchliny. Kniha bude čtenáře nepochybně inspirovat k tomu, aby navštívili místní antikvariát a strávili tam odpoledne.“

RT Magazine

O autorce

Foto © Hayley Anne PhotographyShelly Kingová vyrostla v Jižní Karolíně, na univerzitě v Tennessee vystudovala angličtinu. Na začátku devadesátých let se přestěhovala do Silicon Valley, kde pracovala pro významnou softwarovou společnost. Román Okamžik všeho (2014) je její prvotina.

Informace o autorce spolu s fotkou byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOkamžik všeho

Kingová, Shelly

Host, 2015

Okamžik všeho potěší každého knihomola! - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Květa Cempírková napsal:

    Velmi milá a potěšující kniha, psaná živým, současným jazykem v dnešních reálích.Pohledy do minulosti nevadí, naopak. Zaujme celou rodinu, vážně.

Napsat komentář