Znáte svůj fotoaparát?

obálka
Léto se nese ve znamení dobrodružství, výletů s rodinou a pořizování snímků. Rádi zvěčňujete chvilky s blízkými, ale stále si nejste jistí v kramflecích? Využijte publikaci Čtěte! (Pokud chcete fotografovat lépe) pro začínající i zkušenější fotografy a posuňte svou zálibu na vyšší úroveň.

Henry Carroll ve své publikaci přibližuje čtenáři svět fotografie přístupnou a poutavou formou. Zabývá se nejen tím, kde co zmáčknout, ale pouští se také do hlubšího rozboru fotografií a uvádí čtenáře do problematiky světla či objektivů. Na první pohled zaujme grafické zpracování knihy, které svým minimalismem lahodí oku a nezahlcuje dotyčného přílišným množstvím textu. Každou kapitolu doprovází grafické přílohy či ukázkové fotografie.

Expozice, str. 30.

Expozice, str. 30.

Veškerá problematika je vysvětlena nejprve odborně, nicméně Carroll poskytuje také laický pohled na věc, což je velkou výhodou právě pro začínající fotografy.

Pravděpodobně nejsympatičtějším aspektem celé publikace je Carrollův přístup k  „učení“ fotografie. Čtěte! (Pokud chcete fotografovat lépe) není učebnice, a jak autor sám uvádí v úvodních kapitolách, nejcennějším přístrojem překvapivě není fotoaparát, ale lidské oko. Bylo by možné pouze vydat dlouhý list pravidel, ale jak je známo, velcí fotografové se neproslavili dodržováním pravidel, ale právě jejich porušováním. Carroll tedy poskytuje pouhý souhrn faktů, které by měly být známy všem, kteří se chtějí lépe seznámit se svým fotoaparátem.

Prozatím však vezměte na vědomí, že i když ve vás všechna ta tlačítka, symboly a nejrůznější ovladače na vašem fotoaparátu vzbuzují respekt, v zásadě je fotoaparát jen krabice s dírou. Může přitom stát pár korun nebo desítky až – pokud na to máte žaludek – stovky tisíc, ale princip je vždy stejný. (str. 7)

Leckdy až poeticky působí Carrollův výklad umění fotografie. Kapitola věnovaná symetrii se zaměřuje na snímek Alkana Hassana, kde autor rozebírá kroky vedoucí k dokonalosti a vyváženosti snímku.

Symetrie nespočívá jen v komponování obrázku, jako by to byla inkoustová skvrna. Je potřeba vytvořit celkový dojem harmonie a rovnováhy.
Symetrie zde odráží stav mysli objektu. Není v něm nic úzkostného. Ať už čeká na cokoli či na kohokoli, zdá se, že je úplně klidný a vyrovnaný se světem. Obraz zachycuje naprostý klid uprostřed městského prostředí.

Chcete-li dosáhnout symetrie, můžete to velmi jednoduše provést tak, že objekt umístíte doprostřed rámečku. Uvědomíte si však: mezi rovnováhou a nudou vede jen tenká hranice. Pokud je vše dokonale zrcadlené, může obrázek vypadat poněkud bezduše. Ponechejte také místo na lidský prvek – drobnosti, které přitáhnou divákovu pozornost, aniž by narušily rovnováhu. Představte si tento snímek bez tašky. Vše by najednou působilo až příliš dokonale a dosti vyumělkovaně.
(str. 20)

Nad městem. Alkan Hassan. 2010. (str. 21)

Nad městem. Alkan Hassan. 2010. (str. 21)

Ve fotografii se snoubí řemeslo a umění, znalosti a kreativita. Nedostatek znalostí a nezvládnuté řemeslo jsou na fotografiích vidět. Kreativita, umění a fotografické vidění dokážou z obyčejného snímku udělat dobrou fotografii.

Dnešní fotoaparáty jsou tak dokonalé, že správně exponovaný snímek by dokázalo pořídit snad i moje kotě (nedokáže to ale, protože má tlapičky uzpůsobené něčemu jinému). Pokud však chcete postoupit z řady těch, kteří cvakají fotky, k těm, kteří fotografují, potřebujete znát alespoň některé základy fotografického řemesla. Publikace Čtěte! (Pokud chcete fotografovat lépe) přináší výběr toho, co by měl fotograf znát. Čtenář se dozví o základech kompozice a samozřejmě také o tom, jak využívat možnosti expozičních režimů svého fotoaparátu, co obnáší pojem SVĚTLO a jak s ním pracovat, jaké objektivy jsou k dispozici a k čemu se hodí, jak hledat objekty k fotografování a celou řadu dalších užitečných informací.

Při fotografování určujete, kolik světla se dostane do aparátu. Když vstoupí příliš mnoho světla, snímek bude přeexponovaný, což znamená, že bude příliš světlý. Pokud nevpustíte dostatek světla, snímek tím podexponujete, takže bude moc tmavý.
Toto hledání rovnováhy se označuje jako nastavení správné expozice. (str. 39)

Ctete_svetlo

Bangkok, série Cityscapes. Luca Campigotto. 2006 (str. 38)

Knížka je proložena inspirativními ukázkami snímků významných světových fotografů; zastoupen je např. americký krajinář Ansel Adams, Francouz Henri Cartier-Bresson, street fotograf Martin Parr, Dorothea Lange a řada dalších.

Ctete_Rene-Burri

BRAZIL. Sao Paulo. Rene Burri. 1960. (str. 92)

Publikace je určena především začínajícím nebo i pokročilejším fotografům, kteří hledají cestu k lepším fotografiím a chtějí se dozvědět o fotografování něco více, než kde a co zmáčknout, ale současně se nechtějí prokousávat stovkami stránek často nezáživného a příliš technického čtení. Publikace Čtěte! (Pokud chcete fotografovat lépe) obsahuje přesně a odborně namíchaný koktejl toho, co pro svůj posun k lepšímu fotografování budete potřebovat.

 

Čtěte! – Pokud chcete fotografovat lépe

Autor: Henry Carroll
Přeložil: Jakub Goner

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 152×226 mm
ISBN: 978-80-7413-308-4
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Čtěte! – Pokud chcete fotografovat lépe vydalo nakladatelství Zoner Press na jehož stránkách můžete pokračovat ve čtení ukázky.

 

O autorovi

Henry Carroll studoval fotografii na Royal College of Art v Londýně. Jeho tvorba byla představena na mnoha výstavách a v nespočtu publikací. Později, na základě svých zkušeností, Carroll založil server Frui, jenž se stal hlavním poskytovatelem fotografických zájezdů a kurzů. Carrollův svěží přístup k fotografii je hnacím motorem mnoha začínajících fotografů.
(Převzato a přeloženo z Amazon profilu autora)


Nakladatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. V roce 2008 obohatila svou nabídku o fantasy žánr a populární publikace s japonskou mangou a komiksy, které vychází pod logem Zoner Manga. Pro nakladatelství jsou velmi inspirativní webové diskuse, názory, tipy a přání čtenářů, které probíhají na Facebooku Manga Zoner, kde jsou stále nové aktuální informace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtěte! (Pokud chcete fotografovat lépe)

Carroll, Henry

Zoner Press, 2015

Napsat komentář