Současná česká beletrie

very-old-1114042-m
Jste fanoušky české literární tvorby? V dnešních knižních tipech se můžete podívat na novinky, které by neměly uniknout vaší pozornosti!

Devadesátiletá Lída trpící Alzheimerovou chorobou tráví stále stejné dny v domově důchodců. Zapomněla na všechno a na všechny. Stereotyp a zoufalství jejího života změní až příchod mladé dívky… Kniha Lizucha z pera české spisovatelky Lenky Juráčkové  přináší čtenářům pořádnou dávku naděje a optimismu. Nahlédněte do ukázky!

Lizucha

Autorka: Lenka Juráčková

Počet stran: 176
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 115×185 mm
ISBN: 978-80-7462-745-3
Doporučená cena: 238 Kč

 

Knihu Lizucha vydalo nakladatelství Jota.

Když už to vypadá, že koloběh Lídina současného života nemůže rozsvítit nic hezkého, a hlavně nikdo blízký, objeví se u ní patnáctiletá Eva s kamarádkou Káťou a tajemným herbářem nalezeným v opuštěném domě. Dívkám se podaří nejen přiblížit se k osamělé, zahořklé dámě, ale také objevit její dávnou přítelkyni Valju, s níž se v době nuceného nasazení vzájemně podporovaly, a obě kdysi nasměrovala láska do stejného moravského města.

————————————————

Jistě znáte lékaře a autora Jana Cimického. V knize Zakázaná oblast se jako odborník na slovo vzatý zaměřuje na chvíle po tragických automobilových nehodách. Dílo je vhodné pro zájemce o psychologii i pro osoby, které se s podobným neštěstím musely potýkat.

Zakázaná oblast

Autor: Jan Cimický

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7244-381-9
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Zakázaná oblast vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Zakázaná oblast je osobní novela známého psychiatra a spisovatele Jana Cimického. Vypráví v ní o osudových okamžicích při autonehodách. Pro účastníky havárie a jejich blízké jsou to kritické chvíle, o kterých se těžko mluví. Jsou spojené s překonáváním těžkých zranění i psychických traumat, která vyvolávají potřebu nahlédnout hluboko do vlastního života, hledat v něm, co bylo důležité a co lze bez bolesti oželet.

————————————————

Spisovatelka Sára Vybíralová přichází s jazykově i stylisticky vycizelovanými povídkami, které naplňují představu sebevědomého debutu určeného současníkům. Mezi deseti povídkami o zdánlivě obyčejných životech si každý jistě najde tu svou oblíbenou. O knize s názvem Spoušť jsme vás již informovali v tomto článku. Prolistujte si ukázku!

Spoušť

Autorka: Sára Vybíralová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 136×206 mm
ISBN: 978-80-7491-494-2
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Spoušť vydalo nakladatelství Host.

Deset pokusů o katastrofu. Co je v případě člověka kritické množství? Deset postav žije své zdánlivě obyčejné životy, a přece je každá infikována různě silnou dávkou neuróz a nenaplněných tužeb. Pokoušejí se žít samy za sebe, ale jako by to nestačilo, ostatní jim to komplikují, jak se úporně snaží o totéž. Po dosažení kritického množství se však spouští nevratné procesy… A v tu chvíli je buď konec, nebo začátek, buď se umírá, nebo se konečně začíná žít. Anebo někde za okny dojde k velkému třesku, když už ani vesmír neví, co dál. Taková spoušť!

————————————————

Kniha Tramvaj do stanice Jana Pavla nabízí každému náročnému čtenáři originální příběh o vztazích mezi mužem a ženou, prohrách, životě jako takovém a zejména o touze.

Tramvaj do stanice

Autor: Jan Pavel

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 126 × 177 mm
ISBN: 978-80-7391-233-8
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Tramvaj do stanice vydalo nakladatelství Slovart.

Podmanivý text o vyřčené lásce a nevyřčené smrti, o koloběhu fatálních tužeb ženy a muže – a předně upřímná a vzácně sebereflexivní zpráva o jedné nadějeplné prohře. Hlavní hrdina, resp. jeho vypravěč – toť antipod Goetheova Viléma Meistera: jeho léta učednická i tovaryšská nespějí ke zdárnému a očekávanému naplnění lidské individuality, on sisyfovsky zdolává svoji horu emocí, aby z ní záhy padl znovu až na samé dno. Jeho cílem je cesta. A na té cestě jej provází nekonečná touha. Ta touha, z níž se rodí výjimečné, byť temně konturované příběhy.

————————————————

Autorka Alena Mornštajnová, která je výbornou vypravěčkou, se v románu Hotýlek zaměřuje na osud mužského hrdiny, který převzal vedení hotelu v šedesátých letech. O knize jsme vás již informovali v tomto článku. Začtěte se do ukázky!

Hotýlek

Autorka: Alena Mornštajnová

Počet stran: 319
Vazba: vázaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-7491-496-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Hotýlek vydalo nakladatelství Host.

Některé věci jako by existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel – vlastně spíš hodinový hotýlek – pana Leopolda, založený v dobách první republiky a nabízející párům potěšení a rozkoš za protektorátu, a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce.


Některé z dnešních knih a mnohé další můžete vydražit v našich aukcích!

Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLizucha

Juráčková, Lenka

Jota, 2015

zobrazit info o knizeZakázaná oblast

Cimický, Jan

Šulc-Švarc, 2015

zobrazit info o knizeTramvaj do stanice
Touha vyvěrá z temných zákoutí duše

Pavel, Jan

Slovart, 2015

zobrazit info o knizeSpoušť

Vybíralová, Sára

Host, 2015

zobrazit info o knizeHotýlek

Mornštajnová, Alena

Host, 2015

Napsat komentář