Ženy a jejich skutečné příběhy

zeny-a-jejich-osudy
Historie zná mnoho významných žen. Některé se proslavily jako manželky významného muže, jiné čistě svojí zásluhou. Jaké byly jejich osudy? Co rády četly nebo jaké zastávaly názory? Na to vám odpoví knihy z dnešních tipů.

Robert Schumann je jedním z nejznámějších hudebních skladatelů 19. století. Během svého života navštěvoval hodně zemí, včetně Čech. Poznal mnoho významných osobností své doby, jedl s carskou rodinou. Jeho láskou, a pozdější manželkou, se stala Klára. Životní příběh této dvojice vypráví jejich pravnučka.

Robert Schumann: Hudba pro Kláru

Autorka: Elizabeth Subercaseauxová
Přeložila: Jana Suchánková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7359-433-6
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Robert Schumann: Hudba pro Kláru vydalo nakladatelství Metafora.

Když se setkali poprvé, byla Klára Wiecková téměř dítě a Robert Schumann začínající osmnáctiletý hudebník, který se přišel učit k jejímu otci.

V zběsilém víru koncertních turné se pak jejich společný jejich život řítí světovými pódii a sály, množstvím hotelů a cizích zemí a měst. Paříž, Moskva, Petrohrad, Vídeň, Praha… Večeří s carskou rodinou, kolem nich víří slavné osobnosti, hudební velikáni. Paganini, Mendelsohn, Schubert, Chopin, mladý skladatel jménem Bedřich Smetana… ale také nesmrtelní literáti – Goethe, Heine, George Sandová… A Johannes Brahms, věrný a něžný přítel až do konce.

Robert i Klára promlouvají ze stránek knihy každý svým hlasem, každý z nich vypráví svůj srdcervoucí příběh. Jásají, pláčou, vzpomínají a křičí svou lásku i bolest do světa.

Ukázka z knihy – Klára

Ještě se vrátím k Paříži. Během prvního týdne si otec nepřestával stěžovat. Že jsou Pařížané nevzdělanci, když netuší, ve které zemi leží Lipsko, že on s nimi hovoří francouzsky a oni se ani trochu nesnaží mu porozumět, že se v barech ani v kavárnách nesmí kouřit, aby ženám nenačichly šaty (to samozřejmě nebyla úplně pravda), že je tu nelidská zima (tohle naopak pravda byla). V každém případě pro mě, tichou dívku z Lipska zaujatou hudbou, byla Paříž podmětná a inspirativní. Právě tam žili největší hudební géniové naší doby – Chopin, Herz, Kalkbrenner, tam s mladistvým zápalem pracovali Mendelssohn, Liszt a Hiller.

Poslechnout si také můžete Schumannovu hudbu, kterou pro vás připravilo nakladatelství Metafora:

Nakladatelství Metafora vzniklo v roce 2001 a orientuje se spíše na překladovou literaturu. Vydává knížky z různých oblastí, především beletrii, detektivky, knížky pro radost, esoteriku, nápady a rady na ruční práce apod.

————————————————

Životopisů slavné módní ikony již vyšlo bezpočet. Ten dnešní se snaží dokumentovat vliv jejích přítelkyň. Byla by vůbec Coco Chanel tím, kým se stala, bez svých kamarádek? To zjistíte v knize Coco a její přítelkyně.

Chanel & CO – Coco a její přítelkyně

Autorka: Marie-Dominique Lelievreová
Přeložila:  Šárka Belisová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 145×228 mm
ISBN: 978-80-8111-212-6
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Chanel & CO – Coco a její přítelkyně vydalo nakladatelství Noxi.

První lidský portrét COCO CHANEL
Bez přítelkyň by se ze sirotka Gabrielle Chanelové nestala slavná Coco.
Vyměňovaly si mezi sebou milence, šaty i šperky, umění smyslné elegance a vkus. Milovala je i nesnášela. A ony jí to jaksepatří vracely. Z popelky udělaly královnu.
Díky dosud nezveřejněným archiváliím a soukromým záznamům je obraz Chanelové uprostřed rozbouřeného světa hodnověrný a neobyčejně životný. Autorka otvírá dveře od tajných komnat, módního domu v ulici Cambon po honosnou vilu v Roquebrune, pařížského hotelu Ritz po Place Hotel v Lausanne, oklikou přes New York.

Ukázka z knihy

Gabrielle na jeho nositele vrhne nenávistný pohled, skloní dalekohled a v tu chvíli už se rozezní vojenská fanfára. Tyrkysová vesta, černá čepice, to je zjevně Étienne. Zrovna rozmlouval se starostou, pak se vyšvihl na Sortilèges a chystá se doběhnout si pro cenu Dostihové společnosti.40 Ryzka běží poprvé pod startovním číslem 5. Pětka je dobré číslo. Pětka jako pět Balsanových dětí, pět sirotků. Herka, která do Royallieu přišla teprve nedávno a v boxu kolem sebe v jednom kuse kopala do přepážky. Sortilèges se zarudlým bělmem, vzteky bez sebe, pouštějící hrůzu.

 

Vydavatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Nakladatelství se zaměřuje hlavně na knihy o zdraví – zdravém životním stylu, receptech – kuchařky, smoothie, detox, ale také na self help a duchovní tématiku pro klid duše a v neposlední řadě také na beletrii.

————————————————

Stefan Bollmann napsal knihu, která je zajímavá pro ženy a poučná pro muže. Představuje nejen čtecí návyky a životní postoje slavných žen, ale také zlomové okamžiky v dějinách literatury. Dílo má však přesah i do současnosti a vy se tak můžete dozvědět více o fenoménech jako fanfiction.

Ženy a knihy

Autor: Stefan Bollmann
Přeložila: Nina Fojtů

Počet stran: 351
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-7491-410-2
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Ženy a knihy vydalo nakladatelství Host.

Fascinující setkání se slavnými čtenářkami

Věděli jste, že Marilyn Monroe byla náruživou čtenářkou a jednou z jejích nejoblíbenějších knih byl Odysseus od Jamese Joyce? Že nedostudovaný Friedrich Gottlieb Klopstock v roce 1750 recitoval své ódy davu mladých žen, vybíral za to polibky, a vynalezl tak předčítání poezie? Že Jane Austenová brala vážně jen ty ženy, které měly rády romány? Nebo že první autorkou bestsellerů na světě se před sto padesáti lety stala propuštěná předčítačka Eugenie Marlittová?

Tyto a ještě mnohé další příhody ožívají v zábavně napsaném panoramatu, které nás provede od časů Klopstocka až do současnosti a popíše i současný fenomén fanfiction nebo Padesáti odstínů šedi. Čtení může proměnit žití i milování. Je to kniha pro ženy, které vášnivě rády čtou, a díky níž muži pochopí, jak to jejich ženy myslí, když prohlásí: „Teď ne, teď si čtu!“

Ukázka z knihy

Otázka, zda a do jaké míry se lze z literatury něco naučit a zda je potřebná pro život, nebyla tak podstatná jako prožitek a oslava okamžiku: při čtení se zapomínalo na čas, projevovaly se city a lidé k sobě nacházeli cestu. Stručně řečeno, čtení bylo prostředkem k probuzení citů. Ale bylo také ideálním způsobem, jak se ženy mohly zapojit do nově vznikajícího, nenuceného způsobu soužití a hrát v něm nějakou roli, bez ohledu na zevnějšek a sňatkový trh. Četba literatury dala ženám hlas a společenské postavení. A to bylo – sice ne zcela, ale přece jen do značné míry – nezávislé na jejich původu, příslušnosti k určité společenské vrstvě a akademickému vzdělání, jež bylo pro ženy zpravidla nedosažitelné. Četba jim zajistila trochu nezávislosti a otevřela zcela nové způsoby, jak si užívat života.

Přečtěte si i zbytek ukázky.

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou.


Která z představených knih vás zaujala více? Napište nám svůj názor v komentářích.

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRobert Schumann: Hudba pro Kláru

Subercaseauxová, Elizabeth

Metafora, 2015

zobrazit info o knizeŽeny a knihy
Vášeň s následky

Bollmann, Stefan

Host, 2015

zobrazit info o knizeChanel & CO – Coco a její přítelkyně

Lelievreová, Marie-Dominique

Noxi, 2015

Napsat komentář