Umění má hloubku

New Picture
Z knihy rozhovorů s profesorem Janem Roytem lze vyčíst, jak úzce spjatá může být víra a umění. A že čím více o jednom či od druhém víte, tím víc musíte žasnout. Dozvíte se, jak racionálně rozebrat umělecké dílo, a přitom se jím nechat oslovit, zasáhnout, ovlivnit…

Kniha rozhovorů se známým historikem umění je putováním po krajině, jež promlouvá uměleckými díly, které na ní během staletí vznikly. Zabývá se mnohovrstevnatými vztahy, které působí mezi uměleckým dílem a člověkem, místem, spiritualitou i politikou.
Rozhovor představuje výraznou osobnost prof. Royta, jeho cesty k umění a za uměním, která se pak stává průvodcem rozumění tomu, jak bohaté perspektivy se člověku otevírají, když k sobě nechá promlouvat bohatství a krásu uměleckého působení minulých věků i současnosti. Kniha zaujme všechny zájemce o umění a památky, neboť jim poskytne inspirativní svědectví o životě s uměním a podněty k vlastnímu prožívání.
Prof. Jan Royt patří mezi přední české historiky umění. Zabývá se především středověkou malbou a ikonografií, ale také barokní zbožností či raně křesťanským uměním. Je autorem řady odborných knih, věnuje se popularizaci tématu v médiích a na veřejných debatách a přednáškách, dlouhá léta píše do Perspektiv Katolického týdeníku sloupky o křesťanské ikonografii. Vyučuje na několika vysokých školách, v současnosti je prorektorem Univerzity Karlovy.

 

Jan Royt – Krajinami umění

Autor: Martin Bedřich

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-0799-3
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Jan Royt – Krajinami umění vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

V úvahách o vztahu míst a umění jsme se mnohokrát dotkli toho, jak výsledné umělecké projevy ovlivňuje duchovní atmosféra doby a spiritualita objednavatele a tvůrce. I vy sám jste se opakovaně zmínil o tom, že pro vás osobně nejsou tyto aspekty oddělitelné jak od prožívání umění, tak od badatelské práce.
Jaké tedy bylo vaše duchovní zrání?
Jak vás ovlivnily vaše protestantské kořeny a další osobnosti?

——–

Otec nebyl praktikujícím evangelíkem, ale můj děda, o kterém jsme se již bavili, ano. Byl evangelík tělem i duší a byl nesmírně charakterní. Prababička na tom byla podobně, měla dokonce i krásnou evangelickou smrt − našli ji ve dvaadevadesáti letech mrtvou nad biblí kralickou. Přečetla si naposledy něco z Písma svatého a odešla na věčnost. Vypadá to skoro jako nějaký literární motiv, ale skutečně tomu tak bylo. Sám jsem ale v mládí nebyl nábožensky nijak aktivní.
Zásadní pro mě bylo ono už mnohokrát zmiňované setkání s Milošem Saxlem, které představovalo jak setkání se světem umění, tak setkání se světem víry. Druhou zásadní osobností byl můj duchovní otec Bohumil Kolář, který tehdy působil v Roudnici. To je úžasný muž! On totiž stále žije, je mu přes devadesát let a je to člověk, jehož obličej se už nemění – stále z něj vyzařuje ta stejná nesmírná láska a pokoj.

Pokračujte v četbě ukázky.

 

Martin Bedřich

Mgr. Martin Bedřich, Ph.D. (*1982) je literární historik, šéfredaktor nakladatelství Portál a výkonný redaktor teologicko-kulturní revue Salve. Vystudoval pražskou Univerzitu Karlovu, obory bohemistika a komparatistika na filozofické fakultě. Ve své profesi se zabývá zejména raným novověkem, vztahem obrazu a textu a rovněž katolickou literaturou 20. století. Veřejnost potěšil tituly Klášterní kuchařka aneb Oroduj za nás, domácí kuchař (spolupracoval se Zuzanou Bedřichovou a Ondřejem Zátkou) , Stařec a med (se Zdeňkem Jančaříkem) Dnes jen o té prašivině (korespondence Bohuslava Reynka Tereze Sumové) (s Alešem Palánem) a knihu rozhovorů s Martinem C. Putnou Vždycky v menšině.

(Zdroj fotografie: www.portal.cz)

 

Nakladatelství Portál

portalNakladatelství bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v České republice. Vydává publikace z oblasti psychologie, teologie, pedagogiky, sociální práce, médií, populárně psychologickou literaturu, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také periodika. Pořádá odborné semináře pro pedagogy a kurzy pro rodiče. Portál je partnerem Fondu ohrožených dětí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJan Royt – Krajinami umění

Bedřich, Martin – Royt, Jan

Portál, 2015