Jonna a gorila

gorila-a-ja
Příběh malé holčičky z dětského domova a její kamarádky gorily a dojemné vyprávění o neobvyklém přátelství s ponaučení, že nemůžeme lidi ani lidoopi posuzovat pouze podle vzhledu, na vás čeká v novince Gorila a já.

Hlavní hrdinkou knihy je osmiletá Jonna, která žije v dětském domově. Ředitelka ji nemá ráda a ochotně ji předá k adopci děsivé Gorile, která do domova jednoho dne přijede v otlučeném Volvu. Gorila žije na skládce a živí se prodejem šrotu. Jonna se nejprve Gorily bojí, myslí si, že ji chce sníst, ale postupně se s ní spřátelí.

Ukáže se, že Gorila – mimochodem horlivá čtenářka, jejíž nejoblíbenější knihou je Oliver Twist – sice žije v nepředstavitelném nepořádku, ale dokáže Jonně poskytnout lásku a pocit bezpečí, které jí v dětském domově chyběly. Pořídí jí kolo, nakoupí jí oblečení a Jonna pochopí, že v životě tolik nezáleží na tom, zda má čisté ruce a upravené vlasy, pokud najde někoho, komu na ní skutečně záleží, kdo se dokáže vcítit do jejích potřeb. Nad nově vzniklou idylou se však začnou stahovat mračna…

GorilaUk1

GorilaUkStěny Gorilina záchodu byly polepené tapetami s velikými květy. Byly to pivoňky. Gorila tapetovala sama a jednotlivé pruhy k sobě nepřiléhaly. Na stěnách visely i obrazy. Většinou reprodukce portrétů nějakých veličenstev, ale jeden obraz představoval potápějící se loď. Dole nad rámem bylo napsáno Žádnou paniku na Titaniku. Příď trčela přímo k nebi a na ní stál jakýsi ubožák a pevně svíral provazové zábradlí. Brzy se utopí.
Jednou dopoledne jsem tak seděla mezi pivoňkami a dívala se na obraz s Titanikem. Gorila byla na dvoře a ostřikovala hadicí staré kolečko. Pobrukovala si a houkala. Často si tiše prozpěvovala sama pro sebe. Znělo to sice dost hrozně, ale přesto to bylo zároveň svým způsobem příjemné.

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Gorila a já

Autorka: Frida Nilsson
Přeložila: Viola Somogyi

Počet stran: 144
ISBN: 978-80-262-0795-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Gorila a já vydalo nakladatelství Portál.

 

O autorce

Frida Nilsson je úspěšná švédská autorka dětských knih. Dosud vydala devět titulů, které byly přeloženy do řady jazyků (Gorila a já vyšla francouzsky, německy, polsky, dánsky, korejsky, italsky a rusky). Frida Nilsson je velmi úspěšná v Německu, kde vyšlo již šest jejích knih a Gorila a já byla v roce 2011 nominovaná na Německou cenu za literaturu pro děti a mládež. Dvě její knihy byly nominovány na prestižní Augustovu cenu, nejrenomovanější švédské literární ocenění. Literární kritika přirovnává Fridu Nilsson k Roaldu Dahlovi, bývá rovněž označována za novou Astrid Lindgrenovou.

(Zdroj informací: nakladatelství Portál)


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v České republice. Vydává publikace z oblasti psychologie, pedagogiky, sociální práce, médií, populárně psychologickou literaturu, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také periodika. Pořádá odborné semináře pro pedagogy a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGorila a já

Nilsson, Frida

Portál, 2015

Jonna a gorila - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. jacline napsal:

    Dobrý den, dnes dorazila výhra v soutěži – Hrabal spisy 4 texty z časů normalizace. Děkuji

  2. olly napsal:

    Děkuji za zaslání výhry Hrabalovy povídky z časů normalizace. Včera (22.4.16) knížka v pořádku dorazula.

  3. lída napsal:

    prosím kdokoliv mi napište jména všech hlavních postav, ke knize už nemám přístup a zítra ji potřebuji mít napsanou ve čtenářském deníku:) předem děkuji za odpověď

Napsat komentář