Spirituální cesta ke kořenům

Bez názvu - 1
Moderní lidská společnost nám ve srovnání s minulostí přináší nebývalé pohodlí a mnohé další výhody. Má však i své stinné stránky. Jednou z těch nejpalčivějších je velmi často se vyskytující pocit osamění a vykořenění jednotlivce. S novou knihou benediktinského mnicha Anselma Grüna se můžete vydat na cestu ke kořenům svého života.


Kořeny jsou téma, které propojuje jak život jedince, tak kultury a civilizace, duchovní život stejně jako psychologii. Řada problémů moderní doby je spojována s vykořeněním, které se odehrává jak na úrovni člověka, tak společnosti. Uzdravování kořenů je populárním tématem duchovního života i psychoterapie.

Anselm Grün se připojuje k reflexi tohoto důležitého fenoménu a nabízí svůj pohled na věc a způsob, jak začlenit vnímání vlastních kořenů do života. Ukazuje, že traumata, která povstala v dětství, by neměla přerušit kořen, který nás pojí s rodiči, a varuje před mnohem větším zlem, které z přetnutí těchto vazeb vyplývá. Na mnoha konkrétních příbězích demonstruje, jak se dá vždy najít zdravá linie, která pomáhá léčit duši člověka i kořeny rodu jako takové.

Ukázka z knihy

Etymologie jmen

Naše jména mají nějaký význam. O svém jménu můžeme uvažovat z hlediska jeho etymologického kořene. Skrze své jméno potom přicházíme do styku s různými stránkami, které v nás jsou.

Rád bych uvedl několik příkladů. Hildegarda znamená „ochránkyně v boji“. V tomto jménu vnímám sílu, která ve mně je. Mohu ochraňovat ostatní. Ale jsem také sám ochraňován v šarvátkách života. Petr znamená skála. Otázkou pak je, kde jsem se pro ostatní skálou už stal. Jan znamená „Bůh je milostivý“. Toto jméno mě odkazuje na milost, na lásku Boží, která mě obklopuje.

Hubert je Skvělý duchem, Helena je Zářící, Kateřina cudná a čistá žena. Barbora je cizinka, která přichází z nebeského světa do naší pozemské sféry. Alžběta – a všechny varianty typu Eliška nebo Líza – znamená „Bůh je plnost“. Kdo nese toto jméno, je odkazován na Boha, který jediný je plnost. Máme na jeho plnosti podíl. Hugo je Bystrý, Jindřich zase Vládce v domě, Felix je Šťastný. Irmgarda je Mocná ochránkyně. Albert je Skvělým původem a svým ušlechtilým smýšlením, Alfons Vždy připravený, Alexandr Obránce a zachránce mužů, Ondřej Mužný. Benedikt znamená Požehnaný, Bernard Silný jako medvěd, Brigita Silná a Ctnostná, Dorota Boží dar. Konrád je Smělý rádce, Luisa Slavná, Gizela je Dívka ze vznešeného rodu, Michale znamená: Kdo je jako Bůh? Bohumír je Ten, kdo stojí v míru Božím.

Kořeny

Autor: Anselm Grün
Přeložil: Štěpán Sirovátka

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-262-0779-5
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu Kořeny vydalo nakladatelství Portál.

Další ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

O autorovi

Anselm Grün je benediktinský mnich, žije a pracuje v německém opatství Münsterschwarzach, kde píše a vydává knihy, vede poradenskou službu a je ekonomem kláštera.

V nakladatelství Portál vyšly jeho knihy:

Zdroj informací: nakladatelství Portál


portalNakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v České republice. Vydává publikace z oblastí psychologie, pedagogiky, sociální práce, médií, populárně psychologickou literaturu, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také periodika. Pořádá odborné semináře pro pedagogy a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKořeny

Grün, Anselm

Portál, 2015